Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj vospolok,
už dlhší čas pozorujem v obchodoch silikonové formy na pečenie - na muffiny, srnčí chrbát alebo len takú „výstelku“ do normálneho plechu, no majú fakt kadečo. Láka ma, že pri pečení netreba formu vymastiť a vysypať múkou a že sa na formu cesto neprilepí. Lenže - myslím si svoje o konzumnej západnej spoločnosti a o marketingových namotávkach
Tak by som bola rada, keby sa mi niekto ozval, kto má s nimi skúsenosti, keby som sa dozvedela aké tie formy skutočne sú ![]()
Dík!
pekárka (večná začiatočníčka) Schamka a Danko
Ahoj schamka,
docela ráda peču, a tak jsem si pořídila i silikonovou formu na bábovku. Jsem s ní moc spokojená, protože se opravdu nemusíš patlat s vymazáváním a vysypáváním a bábovka pak nebývá ani tak vysušená.
A na povrchu je taková hezky lesklá. Jen možná jedno upozornění.
Nikdy jsem jí neměla tak krásně hnědou jako je z kameninové formy. Zůstává žlutá až trošku nahnědlá.
Peču v ní opravdu hodně, a když to dávám do trouby, tak pod to dám plech, protože je to takové vratké.
Je pravda, že mám jednu formu po mojí prababičce a na tu nedám dopustit. Ale s ní si vyhraju, jen když mám čas. Je to pracné na vymazání, protože je taková kroucená, ale za to po upečení je fakt „k nakousnutí“
Takové formy se ale podle mne už nedělají
.
Tak hezké pečení ![]()
Jankaa
Ahoj Schamko,
moje mamina hodně peče a dlouho váhala, jestli si tu silikonovou formu má pořídit. Nakonec jí ji koupil můj taťka a mamak, ač je hoooodně konzervativní, v ní peče ostošest a nemůže si ji vynachválit. U nás se bábovka pekla vždycky jenom občas - v hliníkové formě a pokaždé se nechutně přilepila. Ze silikonu vypadá fakt úžasně a je s ní míň práce. Já jenom pořád čekám kdy se objeví nějaká odborná studie o škodlivosti pečení v silikonu…? Zatím jsem totiž slyšela jenom samou chválu.
Radka
Ahoj Schamko,
taky jsem se silikonovejma formama moc spokojena. Mam babovku, tu uz jsem nekolikrat otestovala a super, je uplne obycejna neznackova a babovka je z ni pekne hneda a leskla. Jeste mi mamka koupila medvidka pro holky, ale zatim jsem ho nedelala. V utery jsem si koupila primo od Tefalu takovou podlozku na vyvalovani, je silikonova, testo se na ni nelepi a je tam rastr s obdelnikama a kruhama, takze se podle toho bude snadno vyvalovat presny tvar na danou formu ci plech. No a nejlepsi na tom je, ze se to pak jen otre a zmucla do supliku ![]()
Svagrovy jsem predloni k vanocum koupila dortovou formu, ale ve znackovem obchode a byla docela draha, jenze ona ma asi divnou troubu, kdyz ji chce otevrit, tak je to vlastne takovy suplik, na dvirkach je hned pridelany rost a trochu to cukne a tim se ji pokazde to testo zdrclo. nabizela jsem ji, ze tu formu odskousim ve sve troube, ale zadna odezva, takze ji asi lezi v supliku a nic, no je to jeji vec.
Ja osobne jsem moc spokojena a doporucuju.
Super peceni laskomin preje
Monca a moncicaci 9m
Holky, diky za vase odpovede.
Myslim, ze si teda casom nejaku tu formicku zadovazim a pripadne obdarujem mamu, svokru, sestru, … celu familiu ![]()
sch.
Ja mam 2 formy na muffiny a taky jsem s nima spokojena, hlavne proto, ze se daji snadno vyloupnout jeden po druhem a nemusi se klepat s celou formou. Delam do nich nejen pecene muffinky (babovicky), ale i zelatinove nebo zmzlinove a to je pak taky pochutnanicko ![]()
Hezke peceni a jedeni preje Janicka
Zrovna dneska v Sama doma byl test těchto forem! POZOR!!! Některé formy obsahují obrovské množství olova!!! To zjistili při tom testování a i je to hodně překvapilo, protože olovo fakt nečekali. Některé formy při pečení zapáchaly, ale některé samozřejmě prošly. A Doporučují je vymazávat, protože testovaly bez vymazávání a často měli problémy při vyklopení.
Takže babo raď, některé prostě zdravotně závadné jsou jiné ne! Šťastný výběr při nákupu ![]()
Alenka
Taky jsem videl cca pred 3 mesici v poradu CT Cerne Ovce test silikonovych forem. Rikali tam, ze velky pozor na formy Tescoma, obsahuji pry velky obsah tusim olovenych pri:,–(. Tyto jedine formy vysly z testu jako zdravotne nevyhovujici.
Ahoj holky,
moje sousedka si koupila formu modrou ,prý něco přes 100,– a prý že s TESCOMY ,což je holý nesmysl TESCOMA má formy na bábovku jen šedé a oranžové a už ta cena mi neseděla a měla bábovku „krásně“ modrou.Šla ji samozřejmě úspěšně reklamovat,půjčila mi na pečení bábovku z Tuperware -super,ale za ty prachy. No tak půjdu asi do TESCOMY -za body ze spořitelny.Tak bacha na obyčejné silikonové náhražky.
Ahoj,
já mám silikonovou formu na bábovku, je super, ale vymazávám ji(nevysypávám). Když ji nevymažu, tak bábovku vyklápím dost špatně a forma jde pak hůř umýt. nemám ji dlouho, je od Tescomy. Dělám něco špatně, že ji musím vymazávat?
Eva
AHoj!
Já mám silikonovou formu od Femaxu,ale mám takový malý „technický“problém-asi po dvou použitích mi ta forma nějak uvnitř zhnědla a nejde to vůbec umýt.Dělá vám to taky?A čím to mám případně „vyčistit“?Díky za případné rady.E.
Ja bych ve slavne forme od Tescomy, ktera vylucuje olovo teda nic nepekla. To bych si radsi dala tu praci s vymazanim klasicke nezavadne formy.
A dostat formu na peceni jako darek-no to bych se asi picla! A nekoho tim obdarovat? No to uz vubec ne!
A co se slavne podepsat?
![]()
Silikonovou formu taky mame, taky nam zahnedla a taky se nam trhala babovka pri vyklapeni.
Zahnednuti neresim, podle me to nijak nevadi, ale s trhanim babovky jsem si pohrala a testovala. Pomuze nevyklapet babovku hned, chce to nechat trochu vychladnout a pak jde vyklopit bezvadne. Holt je treba se s kazdou novinkou naucit zachazet.
Ted, kdyz mame holky, se chystam koupit jeste nejake male formy - treba na mufinky nebo me zaujaly ty medvidci - to by se mi libilo. Nemate nektera odkaz?
Ja desne nerada vymazavam plech nebo formu na babovku ![]()
Lesina
Jo,tak to jsem ráda,že nejsem sama(s tím hnědnutím).Jinak pěkné formy na mufiny a medvěda(ale většího)mají v makru.Měla jsem odkaz na objednání přes net,tak jestli ho najdu
,tak ráda přepošlu.A ještě mám skvělého pomocníka na vymazávání plechu(někdy ho holt musím bohužel použít)a sice olej ve spreji-je fakt super.E.