Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
maminky pomozte mi, dnes jsem přistihla manžela jak cpe našeho malého chlebem se sádlem a s kvašákem (kvašený okurek)který nachystala tchýně s tím jak je ten kvašený okurek zdraví, když jsem řekla manžovi at mu to nedává tak se do mě pustili všichni tři,,,,,,,ted teda nevím jestli je to pravda nebo ne,,,,,ale normální selský rozum mi říká že NE.
To jsem zvědavá, co ti na to ostatní holky odpoví, řeším něco podobného a ani manželovi rodiče ani on sám nedokážou pochopit a brát, že jsem její máma a jestli jim řeknu NE, musej to respektovat
![]()
jo to je přesně to o čem mluvím, dají mu do ruky co chcou oni, ale kdyby se zeptali jestli to může a jestli ještě nemá obědvat to jich nezajímá,,,,nejhorší je že manža je proti mě,,,u nás je to tak na rozvod,,ted jsem tak napěněná že dělám milion chyb promin
Možná nemám právo se vyjadřovat k tématu, protože svoje děti nemám, ale problémy s tchánovci teda řešíme fest a musím říct, že co mě drží je přístup přítele, který se je sice snaží omlouvat a domlouvat jim, ale když jde do konfliktu nebo když mu oni mě pomlouvají nebo jinak „negativně hodnotí“ mě a to co dělám a jak vedu domácnost, tak je se mnou a říká, že mě musí respektovat a že já kvůli nim nebudu věci dělat proti svý odpovědnosti. Jo a jinak jsem ho zničila, odnaučila správný stravě a celkově se kvůli mě hrozně změnil a jako perličku uvádím, že mu vyčítají, že co je se mnou, tak je šťastnej!!!! To se asi nesmí a je lepší bejt smutnej a vyřízenej. A mě vyčítají, že ho chválím, podporuju a celkově se snažím, aby se měl dobře. Abyste věděly, jaká jsem
![]()
Takže tutově vím, že až nám vyjde mimísek, dostanou ho na návštěvu, ale vždy jen za mojí nebo jeho přítomnosti a všechno pojede podle mýho a samostatně nebudou moct udělat nic.
Ahoj holky,
souhlasím s vámi, že prarodiče musí respektovat názor rodiče a musím říct, že moje máma je vzorná. Je to samozřejmě trochu dané tím, že je to moje máma, která mě vychovala, a proto máme podobné názory. A tchánovci se také snaží, navíc se moc nevídáme.
Naše holky se po kyselých okurkách můžou utlouct a jedí je obě. Co je na nich tak špatného? Chleba se sádlem asi není nejlepší, ale zase tam není žádná chemie a Ečka.
Halka
Jóóóó tchýně je někdy na zabití.....
já ten problém naštěstí nemám, prarodiče respektují co řeknu a nic si nedovolí. Když malému chtějí něco dát a mají ho třeba na chatě, tak mi napřed zavolají, můžeme....... když řeknu ne, tak to platí…
Halko je fajn, že se tvoje holky můžou po kyselých okurkách utlouct, ale dala bys jim je v 19 měsících věku? Já teda ne. Synovec měl spoustu alergií a do 3 let jsme mu dávali vegetariánskou stravu, nic umělýho, žádný kravský mlíko, fast foods, spíš obilniny, luštěniny a makrobio stravu. Neříkám, že to je jedinej správnej způsob, ale spíš bych se držela něčeho takhle přísnýho a pokud není zbytí, kyselý, ostrý ani jinak výrazný věci nedávala. Samozřejmě respektuju, že ty to jako matka cítíš jinak, ale pro mě je to tak lepší. A sádlo ani máslo bych dítěti nedávala, spíš pomazánku ze zeleniny a luštěnin nebo obilnin nebo sýr. Éčka neéčka, já vyjma pečení sádlo ani máslo nepoužívám.
tak u nás tchýně respektuje moje „výmysly“, ale zato moje mamča je občas svéhlavička… a švagrová taky..
na druhou stranu si říkám, že můžu být ráda, že se o ni starají, že si ji vezmou na hlídání - nic co by ji zabilo ji nedají, takže to beru s rezervou.
Ale samozř. než se malá narodila, jsem si říkala, že nedovolím, aby ji cpali sladkostmi, buřtem…
Sama se snažím malé dávat vyváženou stravu, spíš přírodní než umělé věci, ale prostě to, že dítě dostane občas něco „nevhodného“ beru jako daň tomu, že žije v rodině, kde se o ni příbuzní zajímají, naučí ji vždy něco nového, co já neumím (kdyby měla kreslit se mnou, myslí si doteď, že sluníčko je hranaté) a tím ji obohacují.
No začali na mě hučet tím stylem že všechno co jim dávají oni já zakážu atd,,,no znáte to,,,,,,,,,,s manžou jsem to ted řešila a snad úspěšně ale kdo ví na jak dlouho
jen takový příklad když malý plakal ve dvou týdnech kvůli prdíkom tak to bylo všechno fajn,,,slyšívala jsem jak děcka prostě brečí a hotovo
dnes když kuba nemohl usnout kvůli vedru a asi taky kvůli tomu že tu byli obě babičky tak to už jsem byla u ni špatná a prej že je chudáček,,,sama dobře vím že přestane a stejně usne…zase tak šílený řev jako kdysi to nebyl,,,,,
Tak asi nevím jaký je rozdíl mezi normálníma kyselýma okurkama a kvašenýma. V našich domácích rozhodně zádná sůl není.
Na malém množství másla také nevidím nic špatného, děti potřebují tuk pro rozvoj mozku, proto také mají dostávat polotučné mléčné výrobky. Tedy tohle jsou mé informace, pokud máte jiné, tak se se mnou podělte.
Já znám teda kvašky jen se solí, ale to je jaksi kraj od kraje jinačí. Jinak pokud tuky, tak bych snad volila rostlinné oleje a hlavně olivový nebo tuk z ryb - nemyslím jako náhražku, ale tuk klasicky přítomný v rybím mase. Jinak co se týče mléčných výrobků, tak z kravského mléka tedy já nee, max kozí nebo náhražkové produkty z rýžového mléka nebo jiných…
Liší se okurky nakládané - zvlášť v domácím laku - ty jsou relativně neškodné, zvlášť když člověk ví, co do nich dal a zvlášť, když je chce druhorozené dítě ![]()
![]()
Ada je taky neznala ještě před rokem - a Pepi je miluje už pár měsíců ![]()
Kvašáky neboli rychlokvašky - ty jsou nesterilované a popravdě bych je asi holkám taky nedala… Jsou dobré, to zas jo, ale jsou hodně slané a ostré - nic pro děcka.
Mám fakt kliku - i s našima i s tchánama se dá domluvit - což je k nezaplacení.
L.
Jestli ty to kamamko nebereš až moc přísně. Do roka jsem stravu taky řešila dost důsledně, ale po roce jsem začala uvolňovat. Protože podporu vztahů je potřeba dopřát i dědům a babičkám. Píšeš, jak se malému věnuješ. Osobně bych neviděla nic špatného na tom, že jednou, výjimečně malý na roce a půl dostane chleba se sádlem. Kyselá okurka může být na pováženou. Ale… malý se určitě naučí rozlišovat, že u dědy a babi to funguje jinak než u mámy a táty. A určitá tolerance není na škodu.
U nas kvasaky jsou slane,ostre.
Jinak nakladane okurky by mozna tak nevadily.Nas ctyrletej jich ma rad az ho musim brzdit.Ale nevim presne od kdy je ¨zacal jist.