Jak udělat rajskou omáčku?

6794
26.8.21 12:30

Simvas, jak delate rajskou?

Vedeme si doma takovou diskuzi, z ktere vyplynulo, ze nedelam „klasickou“ rajskou! No malem me smejklo!
Ja, ke ktere se primarne chodi vsichni nazrat! :mrgreen:
Takze udelam si kulicky z mleteho masa, bud jimi plnim paprikovy lusk nebo je pecu jen tak (bez lusku to mam radsi), kulicky kydnu na plech a k nim pridam na velke kusy dve cibule, mrkev, celer, petrzel, rajcata v plechu nebo oloupana cerstva, dva protlaky, sul, cukr, skorici, hrebicek, bobkac, nove koreni, cely pepr.
Pecu to zakryte cca dve hodiny, pak dopecu kulicky odkryte na kurku.
Z upecene zeleniny vyjmu koreni, rozsrotuju ponornym mixerem, dochutim, pridam citron a smetanu. Hodim do toho prohrat ty masove kulicky a zereme to s vrtulkama.
Tak do ritky je to rajska nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37132
26.8.21 12:34

Asi jo, každý to dělá jinak. Já třeba do trouby nic nedávám, vařím ji v hrnci :D nedávám tam zeleninu (krom cibule a rajčat), tohle na mě působí tak nějak napůl svíčková a napůl rajská :mrgreen: někdo ji dělá z hovězího, já k ní dělám taky kuličky z mletého, ale ty upeču bokem ne v té omáčce. Smetanu do rajské nedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2842
26.8.21 12:35

My pečeme kuličky bez té zeleniny, rajskou děláme zvlast. Ale tu tvoji bych si klidně dala :palec: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6665
26.8.21 12:38

Každý má jiný recept, nic není špatně (pokud se to teda dá jíst, a to ta tvoje vypadá dost luxusně). :nevim: Já dělám taky jen s cibulí a rajčaty, bez té ostatní zeleniny, a bez smetany. Pasíruju to přes sítko a z koření dávám ještě tymián a nedávám hřebíček. Lusk taky nemám ráda, většinou dělám s vařeným hovězím karabáčkem, nebo s kuličkami z mletého, ale ty klasicky smažím a pak je hodím do omáčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1711
26.8.21 12:41

Maso dělám samostatně. A rajskou v hrnci. Udělám trochu jišky přidám rajčata, protlak a dochutím. Smetanu nedávám vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13755
26.8.21 12:42

To spíš děláš takovou rajskou svíčkovou ;-)

Já dělám rajskou jen v hrnci, bez kuliček, jen z rajčat v plechu, protlaku a koření. Kuličky přidávám až na závěr, jen prohřát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
26.8.21 12:49
@Angry_birds píše:
Maso dělám samostatně. A rajskou v hrnci. Udělám trochu jišky přidám rajčata, protlak a dochutím. Smetanu nedávám vůbec.

Ja taky. Jeste teda zacinam cibuli.

Tu vomajdu od zakladatelky bych si dala, ale česka rajska to podle me neni :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
26.8.21 12:50
@VitaminC píše:
Vedeme si doma takovou diskuzi, z ktere vyplynulo, ze nedelam „klasickou“ rajskou! No malem me smejklo!
Takze udelam si kulicky z mleteho masa, bud jimi plnim paprikovy lusk nebo je pecu jen tak (bez lusku to mam radsi), kulicky kydnu na plech a k nim pridam na velke kusy dve cibule, mrkev, celer, petrzel, rajcata v plechu nebo oloupana cerstva, dva protlaky, sul, cukr, skorici, hrebicek, bobkac, nove koreni, cely pepr.
Z upecene zeleniny vyjmu koreni, rozsrotuju ponornym mixerem, dochutim, pridam citron a smetanu. Hodim do toho prohrat ty masove kulicky a zereme to s vrtulkama.
Tak do ritky je to rajska nebo ne?

My hlavně doma jíme… Nezereme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1711
26.8.21 12:50
@FlorenceF Jenkins píše:
Ja taky. Jeste teda zacinam cibuli.Tu vomajdu od zakladatelky bych si dala, ale česka rajska to podle me neni :lol:

Já taky, ale tu jsem zapomněla zmínit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
26.8.21 12:51
@prokr píše:
My hlavně doma jíme… Nezereme

To je pro zakladatelku dobry vedet :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
26.8.21 12:53

@VitaminC rajská se dělá z vývaru a bez smetany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
26.8.21 12:53

To co popisuješ mi jako klasická rajská taky nepřijde. Dělám bez zeleniny. Koule buď v troubě, ale klidně i jen v omáčce. Papriku jen tak na chuť, třeba 2. Koření jen bobkový list, nový, sůl. Cukr a jíšku. A jen domácí protlak z rajčat že zahrady, zavaruji si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148843
26.8.21 13:00

Rajská by to i byla, ale bez té smetany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
301
26.8.21 13:00

Dělám ji se zeleninovým základem jak ty, jenom ji vařím v hrnci s masem (masové kuličky nesnáším :lol: ) a smetanu spíš nedávám. Vařím ji max. 5× do roka, nespěchám :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
26.8.21 13:02
@VitaminC píše:
Tak do ritky je to rajska nebo ne?

Tak tohle neznám.
Udělám si hovězí vývar z masa a s kořením tj:bibkac, černý pepř, sůl.
V hrnci rozpustí hrnek cukru a udělám karamel do něj přidám cibuli. Podle u vývarem z masa a přidám dva protlaky. Skořicí, muškátový oříšek, kostku hovězí pokud je vývar slabý. Nakonec rozmixuju s pernikem a prodám cukr podle chuti.
Třeba ohřátymu kečupu neříkám rajská to je hnus bez chuti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí