Single domácnost

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
25
5.9.13 20:41

Single domácnost

Sice chápu, že jsou tu spíš maminky nebo členky větších rodin, ale je tu docela rušno, tak se třeba někdo podobný objeví :)

Docela mě zajímá, s kolika penězi se dá vyjít, když člověk žije sám. Nemám špatnou výplatu (většinou dost nadstandardní), ale peníze na mě nějak mají alergii a já bych docela potřebovala šetřit. Mám rok hypotéku, do nákupu bytu jsem nakonec dala veškeré peníze (nízký odhad) - sice vím, že to nebylo moc rozumný, ale našla jsem úplně náhodou svůj vysněný byteček, takže jsem neodolala…

Takže bych si ráda vymezila nějakou finanční částku, se kterou se dá běžně vyžít a zbytek si chci šetřit.

Moje pevné měsíční výdaje jsou 12 500 (hypotéka+náklady na bydlení+penzijko+telefony+poplatky za vedení účtu+suma, kterou si pravidelně odkládám na větší výdaje, jako jsou pojištění za auto/byt, roční jízdenka, případné doplatky na energiích a Vánoce)

Zábavu venku a restaurace platí přítel, na mě nechává max nějakou zmrzku, protože drobáky po kapsách nenosí :)

Kolik myslíte, že je tak adekvátní suma, jakou bych si pro sebe měla vyhradit? Nemám v okolí moc srovnání, o penězích se bavím jen s nejbližší kamoškou, ale ta stále bydlí u rodičů, takže náklady na bydlení má nesrovnatelně nižší.

Opravdu nemám moc představu, vzhledem k tomu, že ve vlastním sama bydlím teprve rok (předtím s přítelem, kdy jsme náklady dělili napůl, peněz bylo nadstandardně, pak sama, ale v bytě s náklady 0,–, takže jsem si mohla rozhazovat a to mi jde :zed:, z minulosti, kdy jsem vydělávala možná i víc, jak teď, mi nezbylo ušetřeno nic :think: ) a pořád bylo do novýho co nakupovat, takže měsíčně zahučelo klidně i 40 000.
Kromě hypotéky mám jen na kreditce rozložený nákup nábytku na splátky, jinak splácím kreditku bezúročně - dělám v bance, tak systém chápu :D a i ten nákup na splátky splácím rychleji mimořádnými vklady, aby byl co nejdřív pryč - ale to mě netrápí, když se rozhlídnu okolo sebe, vybavení stojí za to a koupila jsem kvalitně, tak i dlouho vydrží.

Peníze si chci dát bokem prvně na nějakou rezervu, kdyby náhodou. Taky si chci našetřit na mimořádný vklad na hypotéku (za 4 roky, takže si říkám, že času dost, ale ono to letí - rok je pryč, ani jsem se nenadála a na spořáku stále pusto prázdno). Taky ráda cestuju, takže část šetřených peněz si chci ukládat i na dovolené.

Jistě mi místní zkušené ženy trochu pomohou udělat si jasno… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
5.9.13 20:50

Je to vlastně úplně jednoduchý. Udělej si 2 spořičáky, jeden na mimořádnej vklad, druhej na zábavu. 12500 dávej tak jak jsi dávala doteď a ze zbývajících 60% na hypo a 40% zábava :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
5.9.13 20:50

To je hezký… takhle bych někdy chtěla žít :lol:

Záleží kolik máš příjem a výdej… pak se snažila klidně udělat jeden dva měsíce domácí účetnictví… po té bych si k tomu sedla a probrala co a jak… zapisovala bych si tam každou kačku byť třeba 10kč za žvýkačky, pak dále se musí počítat s tím zda-li si vaříš, chodíš do restaurace apod… Až bych viděla celé účtu řekla bych si co a kde se dá ušetřit… řekla si třeba že na jídlo měsíčně zkusím mít 5000 a rozpočítala si to na každý den kolik to vychází… snažila bych se částku nepřekročit poté drogerie apod… totéž napsala si seznam, udělala částku a snažila se s tím prostě vyjít… Netuším jak na tom finančně jsi a tak nevím zda-li opravdu potřebuješ šetřit jako některé maminky tady co třeba vaří na dva na tři dny obědy aby ušetřili atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7615
5.9.13 22:44

Já bych na tvým životě nic neměnila. Žiješ jen jednou tak si to užívej!!! Peníze budou a my nebudem. Pracuješ v bance a spočítat si prašulky umíš. I kdyby jsi skončila na pracovní neschopnosti, tak na nutné výdaje máš. A pokud by se ti stalo něco horšího (dlouhodobá nemoc nebo úraz) pojistila bych si úvěr pro klid duše. Já jsem si takto užívala asi do 30ti a nelituji ničeho ani jednoho jedinýho dne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3065
5.9.13 22:55

Hele já žiju jen z hmotky ( jak jsem psala jinde - marodím už dlouho - nejsem příživnice)
Nechceš mě ADOPTOVAT??? Třeba jako druhou maminku nebo tetu??? :palec: :palec: peču, vařim, peru…jen žehlit mě nebaví :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
5.9.13 23:21

Já jsem tedy v jiné situaci (vdaná a 4 děti), ale zjistila jsem, že je docela prima pocit mít něco našetřeno. Podle mě stačí najít v tom zalíbení a pak už sama přijde určitá sebedisciplína, že člověk neutratí tolik, kolik může, ale něco nechá stranou. Konkrétní formu, kde ušetřit, už pak najdeš sama - někdo si umí dobře uvařit za pár korun, někdo to neumí a musí pořád kupovat pizzu a čínu, někdo si nakupuje zbytečně moc oblečení atd. Stačí chtít a způsob najdeš sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
7.9.13 21:03
@S.Ivanka píše:
Hele já žiju jen z hmotky ( jak jsem psala jinde - marodím už dlouho - nejsem příživnice)
Nechceš mě ADOPTOVAT??? Třeba jako druhou maminku nebo tetu??? :palec: :palec: peču, vařim, peru…jen žehlit mě nebaví :think: :think:

Díky, už jednu takovou mám :) Vypomáháme si s kamarádkou. Ona nemá peníze a má čas, já radši čas věnuju sobě a z uklízení šílím a peníze jsou :)

Je pravda, že jsem se svým životem spokojená, ale nic není zadarmo. Sice mám vlastní byt, auto, ale práce je stresující a dělám na provize, takže by taky být nemuselo, že…
Musím si asi najít nějaký kompromis mezi šetřením a užíváním si.
Na jednu stranu mě nebaví shopping - extrémně drahý oblečení mě vůbec neláká, nakupuju v běžných obchodech jako je Berska nebo Cameieu a to jen nárazově, když je opravdu něco potřeba, ale na druhou stranu investuju do kosmetiky, parfémů a při posezení s kámoškou to taky lítá :twisted:

Právě hrozně obdivuju maminky, co žijou jen z ročičáku, vůbec nechápu, jak to dělají :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3065
7.9.13 21:26
@BlueIvy píše:
Díky, už jednu takovou mám :) Vypomáháme si s kamarádkou. Ona nemá peníze a má čas, já radši čas věnuju sobě a z uklízení šílím a peníze jsou :)

Je pravda, že jsem se svým životem spokojená, ale nic není zadarmo. Sice mám vlastní byt, auto, ale práce je stresující a dělám na provize, takže by taky být nemuselo, že…
Musím si asi najít nějaký kompromis mezi šetřením a užíváním si.
Na jednu stranu mě nebaví shopping - extrémně drahý oblečení mě vůbec neláká, nakupuju v běžných obchodech jako je Berska nebo Cameieu a to jen nárazově, když je opravdu něco potřeba, ale na druhou stranu investuju do kosmetiky, parfémů a při posezení s kámoškou to taky lítá :twisted:

Právě hrozně obdivuju maminky, co žijou jen z ročičáku, vůbec nechápu, jak to dělají :roll:
Škoda :,( tak zase musim hledat jinde, ale maminky s rodičákem chápu, také jsem to zažila, co nechápu jsou rozvedení tatínkové, co si myslí že výživné jeho exka utratí právě za vlastní kosmetiku a koníčky a že z těch horentních sum co jim platí si žijou královsky. Sama jsem to zažila a žít z existenčního minima s dítětem, nebo se dvěma je něco neskutečně hrozného. Naštěstí už mám děti z domu a tak přežívám už jen sama, ale právě ten neskutečný stres z těch dob se na mě zdravotně podepsal, takže teď když už bych mohla pracovat do úmoru a konečně si užívat, tak ležím a ležím. To si nikdo neuvědomuje co přijde po letech.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.zizi
7.9.13 22:55

@BlueIvy penize na bydleni to je zaklad, protoze kdyz nebudes mit nic, tak alespon 4 hole steny…jinak kdybych mela setrit na ukor zivota, ktery by nebyl aspon trochu dle mych predstav, tak radeji nesetrim…my treba necestujeme prijde nam to drahe a nechci jet na dovolenou stylem uvarim si na cestu, abych usetril a nic si v cizi zemi nekoupim, tak radeji nikam nejedeme, ale bereme si casto elektroniku na splatky..nam veci, darky rodine atd. pak treba kupujeme dost parfemy pro mamku rejnoci penezenku atd… mamky kamaradka umrela celkem mlada(43) zila stylem,,ja bych si dala zmrzku, ale kdyz to je drahy"..nekoupila si ji, setrila…rakovina prisla rychle a zakerne a nasporeny penize si pak rozfofroval po smrti manzel s nynejsi partnerkou, se kterou byl uz v dobe, kdy byla zena v nemocnici…jsi mlada uzivej si, neni to na cely zivot…setrit muzes potom… :)

• Citovat
  • Upravit
1.zizi
7.9.13 22:57
@Scharlota píše:
Já bych na tvým životě nic neměnila. Žiješ jen jednou tak si to užívej!!! Peníze budou a my nebudem. Pracuješ v bance a spočítat si prašulky umíš. I kdyby jsi skončila na pracovní neschopnosti, tak na nutné výdaje máš. A pokud by se ti stalo něco horšího (dlouhodobá nemoc nebo úraz) pojistila bych si úvěr pro klid duše. Já jsem si takto užívala asi do 30ti a nelituji ničeho ani jednoho jedinýho dne!
:pankac: :palec: :potlesk:
  • Citovat
  • Upravit
358
10.9.13 15:35

@BlueIvy Dnes jsem si na Tebe vzpomněla při posílání peněz na spořící účet. Možná je dobrá cesta nečekat, co zbyde, ale zaplatit tu stanovenou sumu, co se rozhodneš si spořit, jako první, hned jak dostaneš výplatu. Kdyby se Ti pak před výplatou nedostávalo, omezíš restaurace apod., ale naspořeno bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
10.9.13 19:41
@Netrpělivá píše:
@BlueIvy Dnes jsem si na Tebe vzpomněla při posílání peněz na spořící účet. Možná je dobrá cesta nečekat, co zbyde, ale zaplatit tu stanovenou sumu, co se rozhodneš si spořit, jako první, hned jak dostaneš výplatu. Kdyby se Ti pak před výplatou nedostávalo, omezíš restaurace apod., ale naspořeno bude.

jj, přesně to jsem zrovna udělala :) nechala jsem si na běžným účtu předem spočítanou sumu peněz „co by mělo stačit“ a zbytek jsem poslala na spořák, tak uvidím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
10.9.13 22:38
@BlueIvy píše:
jj, přesně to jsem zrovna udělala :) nechala jsem si na běžným účtu předem spočítanou sumu peněz „co by mělo stačit“ a zbytek jsem poslala na spořák, tak uvidím :)

Super, to je dobrý začátek. Teď už to bude pěkně přibývat. Nejde o to být nějaká držgrešle, ale dávat něco stranou je jen rozumné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
510
7.10.13 23:47

Každopádně, pokud chceš šetřit, tak nejvíc se dá na jídle, jinde nevím:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.10.13 00:24

Prosím tě, hlavně tu na miminu nepiš, že můžeš měsíčně rozfofrovat klidně i 40 000. Většina zdějších matek nemá takový rozpočet pro mnohačlennou rodinu. 8o
jak tu někdo psal - pracuješ v bance, počítat umíš, tak to jistě zvládně propočítat sama. Myslím, že 10 000 musí stačit na velmi luxusní život. Při plném vědomí toho, že jako singl tě tyjdou některé věci dráž, než právě ty mnohočetné rodiny - jako např vaření, energie atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat