Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky všem ![]()
Poslední 4 dny mám takový problém… udělala se mi jakoby nad konečníkem malá dirka, cca 1mm2. Vytékal z ní hnis, jinak jsem bez byla bez bolestí. Dnes jsem požádala přítele, aby to zkusil zmáčknout, vyteklo z toho hrozně moc krve a pravděpodobně hnisu. Mačkání téměř nebolelo, spíše mi z toho bylo špatně, jak sem cítila, že to teče
Může se jednat o sinus pilonidalis? Co jsem o tom četla různé diskuze, prý to bolí tak, že si lidi nemohou ani sednou, časem ani chodit. Mě to do vymáčknutí nebolelo vůbec, jen z toho vytékal hnis a malinko krve. Teď mě to trošku bolí při stažení půlek, jinak se to pomalu lepší. Mám to mázlé betadinou a přelepeno. Nevím, jestli se s tím mám stavit u doktora, jelikož to téměř nebolí a hlavně mám jet za 5 dní na 10 dní na dovolenou k moři a po návratu za 14 dní opět k moři… A jsem si jistá že po operaci to bude bolet 100× víc než teď. Na druhou stranu může to být v počátku a bojím se, abych něco nezanedbala. Co jsem také četla, většinou jedna operace nestačí, četla jsem něco o oxytocinu, že se to do pár dní zatáhne a pak se to za pár měsíců zase objeví..
Má s tím někdo zkušenosti? Nebo je šance, že by to mohlo být něco jiného?
Díky všem za rady, jsem fakt zoufalá ![]()
Ahojky, no může to být pěkně svizelny problém. Tak já bych buď za A)vzhledem k dovce to zatím nechala být a doufala, že se to zlepší, more může na to mít třeba dobrý vliv…A nebo za B)zašla k dr ať to zkoukne a pokud uzná za vhodné napíše atb, ale to bys pak zase nesměla moc na sluníčko…Operovat tě takhle na rychlo si myslím určitě nebudou…A nebo se nechat přeléčit atb v mezidobí mezi oběma moři, to je taky varianta
@Lussinda Necekala bych a sla k Dr., zrejme by napsal ATB, pokud je tam zanet. Jet s tim k mori bez konzultace… co kdyz se to zhorsi a vice zaniti? V cizine se ti to fakt bude dobre resit ![]()
Dítě známé to mělo, operaci odkládali až do té doby, kdy se vytvořil zánět, krev, hnis a vysoké horečky. Bylo v několika měsících na akutní operaci, ale od té doby má klid - má dva roky. Nebyla to náročná operace, toto není žádný orgán. První den nástup, potom výkon a nemocnici zůstali dva dny - protože šlo o pětiměsíčního kojence. Kdyby šlo o starší dítě nebo dospělého, mohli by jít domů hned na druhý den.
Před tím se to taky snažili léčit ATB mastmi a zásypy.
Manžel tohle měl, operace, čím dřív se to provede tím menší pravděpodobnost recidivy. Operace na trvalé odstranění vypadá tak, že doktoři dutinu vyplní barvivem a pak se odstraní a zašijou všechny struktury, které se s časem prolubují a je pak těžší je odstranit. Po operaci je potom hospitalizace na týden, při které se smí jen ležet na boku/břiše a poprvé vstát z postele je možné 5. den. A potom měsic klidového režimu, kde se nesmí sedět. Ta operace s jednodenní hospitalizací je pouze na ulevení od akutních problémů, nikoli trvalé řešení. Manžela jsem na operaci dokopala po třech opakováních zánětu a při operaci zjistili, že měl hraniční nález, dutinky neobrostly kosti a šly snadno odstranit, jakmile se totiž dostanou na úroveň kostí, tak nejde odstranit celý problém a je vysoká pravděpodobnost recidivy.
@Heivka Tak to jsem nevěděla
Ta známá to brala jako banální zákrok, řešili to u pětiměsíčního chlapečka akutně, když mu z toho tekl hnis a měl vysoké horečky. Na ten problém přišli asi ve dvou měsících, kdy to začalo hnisat poprvé, dostával ATB masti a zásypy, do té doby bez horeček, tak ten zákrok k vůli narkoze oddalovali, až bude větší.
Být zakladatelkou, tak co nejdřív navštívím lékaře, aby vůbec zhodnotil situaci.Ono jedno není totéž, stejný problém může být u různých pacientů jinak závažný, třeba ani ten radikální zákrok potřebovat nebude. Dále ještě na stejný problém mohou nahlížet různí lékaři různě, někdo může preferovat zákrok co nejdřív, někdo konzervativní postup.
Tak dneska ráno jsme to zase zkusili mačkat, nešlo z toho vůbec nic. Tak já nevím
Za doktorem si tedy dneska dojdu, uvidím, co mi řekne. Nebolí to vůbec.
Ahoj
já měla sinus a cca před rokem a půl jsem byla na odstranění. Bolelo to spíš, když se mi tam hnis tvořil, vymáčknutí bolestivé nebylo, navíc to má u každého jiný průběh… zákroku se neboj, já si 3 dny poležela v nemocnici a pak doma, nepříjemný je dren, ale dá se to.
Problém je jiný. Po roce a půl se mi to zas vrací, poznám to podle té šílené bolesti. Vědět to, tak na operaci prdim. ![]()
Operaci určitě neodkládejte, na nic neprďte a řešte to co nejdřív. Jiná možnost, jak se toho zbavit NEEXISTUJE. Riziko recidivy tu samozřejmě je, ale při zvolení správného postupu, metody operace a dodržení některých návyků po operaci se dá snížit na minimum. Já jsem to měl pět let, pět let mě to omezovalo. Kolik peněz jsem dal za různé desinfekce, krytí, náplasti, višňáky. Po každé sprše to vymačkávat, desinfikovat. Kolikrát se mi to zanítilo, že jsem ani nemohl chodit. A bylo to horší a horší. Byl jsem prostě srab. Přitom vlastně vůbec o nic nejde. Teď jsem 48 hodin po operaci a jsem za to strašně rád. Jen si klepu na čelo, proč jsem s tím nešel už dávno. Kdybyste měl kdokoliv jakýkoliv dotaz, napište sem, nebo na lemx89(zavináč)seznam(tečka)cz a poradím s čímkoliv, co se tohoto problému týká. Přeji hezký den.
@Hanzel píše:
Operaci určitě neodkládejte, na nic neprďte a řešte to co nejdřív. Jiná možnost, jak se toho zbavit NEEXISTUJE. Riziko recidivy tu samozřejmě je, ale při zvolení správného postupu, metody operace a dodržení některých návyků po operaci se dá snížit na minimum. Já jsem to měl pět let, pět let mě to omezovalo. Kolik peněz jsem dal za různé desinfekce, krytí, náplasti, višňáky. Po každé sprše to vymačkávat, desinfikovat. Kolikrát se mi to zanítilo, že jsem ani nemohl chodit. A bylo to horší a horší. Byl jsem prostě srab. Přitom vlastně vůbec o nic nejde. Teď jsem 48 hodin po operaci a jsem za to strašně rád. Jen si klepu na čelo, proč jsem s tím nešel už dávno. Kdybyste měl kdokoliv jakýkoliv dotaz, napište sem, nebo na lemx89(zavináč)seznam(tečka)cz a poradím s čímkoliv, co se tohoto problému týká. Přeji hezký den.
@Hanzel zdravim právě téhle operace se strašně bojím nevím co mě čeká a hlavně mám strach z nemocnice a především narkozy uz to mam po 3 za 4 roky a pořád se to vrací je pravda že jsem tu předepsanou hygienu nedodržoval takže si můžu za to vlastně sám ale asi to bude to nejlepší podle toho co čtu u tebe děkuju
Snad tímto příspěvkem rozšířím povědomí o dalších možnostech operace…
Spoustu těch operací jsou totiž zastaralé a nespolehlivé.
Existují alternativy, které mají vysokou šanci na úspěch bez recidivy a krátkou dobu pracovní neschopnosti.
Zkuste se u svého lékaře pozeptat na ošetření elastickou ligaturou či laserem nebo v kontextu se sinus pilonidalis o tom něco pogooglovat.
Pro léčbu sinus pilonidalis používají na Slovensku někteří zkušenější kliniky elastickou ligaturu. V ČR je pár pracovišt, které nabízí léčbu laserem, ale bohužel za nemalé peníze.
Ahojte, taky mam problem se sinus pilonidalis, zvazuji lecbu/operace laserem. Nemate nekdo s tim skusenosti? Na nete toho k tomu moc neni ![]()
@IvkaBP byla jsem na tom v roce 2016.. Bohužel jsem to měla pod kostrci a muselo se to vyskrabat až od kosti větší bolest nikomu nepreju😁od ty doby mám klid a nic… Předtím jsem dostala otravu krve z toho takže operace jediné řešení.
@Misasisi tak to si me teda nepotesila. Predpokladam, ze kdyz to bylo az na kosti, tak ti to nedelali laserem, ale klasickym vyriznutim
toho se prave obavam
a muzu se zeptat jak dlouho se ti to pak hojilo, resp omezovalo v beznem zivote?