Sirotčí důchod - nárok
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Moje kamarádka ve volných chvílích pracuje v Rosce (jinak je sociální pracovnice), pomáhá s různými typy důchodů, administrativní záležitosti, formuláře, odvolání (třeba proti snížení příspěvku na péči). Jestli chceš, dala bych ti na ni pracovní email, jinak je z Ostravy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud se neplet, tak na sirotčí duchod má nárok každé dítě které přijde o jednoho nebo oba rodiče, dostává ho dokud bude chodit do školy ale max.do 26let. Jiank mě moc mrzí, čím si procházíš, mám kamarádku která má uplně tu samou nemoc, zatím se drží dobře, ale…je to bohužel nemoc která se nevyléčí
Jen z tvého příspěvku mi připadá že chceš udělat něco nebo uvažuješ o něčem co ublíží hodně hodně moc tvým blízkým. Rozmlouvat ti to bohužel nemá smysl je to tvuj život a tvuj názor, jen prosím promysli to dukladně. Já přišla o otce ve 12letech autonehoda ale ten pocit bezmoci smutku a věčně jsem měla pocit co jsem udělala špatně že se to stalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, sirotčí důchod by syn určitě dostal, ale nevím, jak ho konkrétně vypočítat a v jaké výši. Každopádně se započítává dosažené vzdělání, odpracované roky a i náhradní doba pojištění - tam patří péče o dítě..Na důchod bude mít nárok do ukončení studia, nejdéle do 26 let, kdyby studoval doktorský nebo právnický titul, tak je vyjímka do 28 let.
Ty nemáš ve svém stavu invalidní důchod? Požádala sis? Ptám se jen, protože vím, že podmínky k získání jsou teď těžké, ale pokud nemůžeš běžně fungovat
Dle mě ale nesouvisí sirotčí důchod s invalidním. Na sirotčí důchod má nárok i dítě, jehož rodič spáchal sebevraždu nebo dítě pohrobek(zvláštní podmínky, jde to přes soud).Obojí případ mám v okolí.
Toť odpověď na otázku. Jinak urychleně vyhledej odbornou pomoc, z Tvého příspěvku čiší deprese.I tady na emimi jsou maminky, co mají RS, mají děti a normálně fungují, přispívají mezi námi.
Držím pěsti, ať se hlavně Ty dáš brzy do kupy, potom bude líp ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem to před tím blbě pochopila. Díky.
O tom sdružení jsem četla zrovna dnes ráno, zkusím vyhledat někoho blíž.
A o důchod jsem ještě nežádala, ale mám to v plánu.
Díky za odpovědi
- Citovat
- Upravit
RS se vyléčit nedá…
Ale moderní léky velmi snižují možnost další ataky.
Taky chodím do RS centra. Většina lidí v čekárně vypadá úplně normálně. Občas někdo o jedné holi, jednou byla paní o francouzských holích.
Někdy i lidi na vozíčku, pokročilého věku.
Prosím, zajdi za odborníky - nejen neurology, ale i odborníky na duši.
I s tou pitomou RS se dá dobře žít. Navíc výzkum jde mílovými kroky dopředu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No sirotčí důchod by měl dostat pokud jsi v posledních X (tuším 10y letech pracovala…Teda takhle nám to bylo řečeno na socialce, když nám loni umřela maminka…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Radši anonymně… Mám RS už 20 let a po 16 letech jsem si i to dítě dovolila. Jestli jsi teď na kapačkách, tak jsi v podstatě zdrogovaná, nemyslí Ti to normálně, je Ti fyzicky špatně. Já se tedy tak po kapačkách vždy cítím. Mám moderní léčbu, ale už moc nefunguje, jsem prostě nemocná už moc dlouho. Jestli zkončíš na vozíku hodně závisí na tom, kde a jaké máš léze. Já jich mám v míše dost, u 9 obratlů, takže u mě je předpoklad, že časem hůlka a vozík bude. Už moc neujdu. Taky mě strašně mrzí, že s dcerou nikdy nebudu lyžovat, chodit na výlety, bruslit… Prostě už mi na to nohy nestačí. Taky jsem měla období, kdy jsem to chtěla zabalit. Dokud nejsi ležák někde v ústavu, tak je to pořád dobré, ne?
- Citovat
- Upravit
Zakladatelko, cituji odtud: http://www.mpsv.cz/cs/620 a http://www.cssz.cz/…evznikne.htm
Čili dítě důchod dostane, pokud a) jsi měla invalidní/starobní důchod, nebo b) máš dobu pojištění (pokud Ti je přes 28, tak za 10 let musíš mít aspoň 2,5 roku; počítá se do toho i rodičovská nebo studium po 18. roce věku s jistou redukcí), takže myslím, že ho dostane.
Tolik k dotazu. Ale jinak souhlasím s holkama, jsi v depresi a měla bys vyhledat terapeuta. Je to těžké, ale dá se dělat hodně věcí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, píšeš, že budeš podstupovat nějakou léčbu, tak ještě neházej flintu do žita, třeba ti to pomůže a tvůj stav se stabilizuje tak, že budeš moci normálně fungovat. Alespoň kvůli synovi zkus zabojovat, myslím, že bude lepší být nemocnou maminkou než vůbec žádnou. Vidět vyrůstat své dítě je to největší štěstí. Hlavně bojuj… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli to dobře chápu, tak ti začaly problémy po porodu? To těch 9 měsíců není tak dlouhá doba, aby se dalo pořádně zjistit, jak moc jsi nemocná a jakou nejlepší nasadit léčbu. Vydrž ještě, věř sobě a lékařům, že tu cestu najdete. Když to řeknu fakt hodně blbě, zabalit to můžeš kdykoliv, ale už to nikdy nevrátíš. Najdi v sobě sílu a dej tomu ještě, prosím, čas. Pořád lepší nemocná máma na blízku, než žádná. Sirotčí důchod nebudu to, co z tebe bude syn chtít mít. Ten mu nic nedá, ty ano. Určitě vyhledej psychologickou pomoc, ať ti pomohou ustát tohle těžký období, abys mohla dojít zase k tomu lepšímu ![]()
- Citovat
- Upravit
Nejak jsem to tady nenasla, ale duchod dostane ten, kdo zaopatri dite.Tj.pravdepodobne otec ditete. Nevim jske jsou podminky u toho druheho, ale muze dostat sirotci a zaroven vdovecky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ou, tak to už jsem na tom špatně, když i @RadkaCh nezapojí svou známou „od rány“ reakci, jelikož se s ničím nemazlíš, jak už jsem párkrát četla
Díky holky. Vím, že jste hodný a je hezký číst ty kometáře, který ač od cizích lidí, mají v sobě víc pochopení než se mi dostává od nejbližších.
Jinak 28 mi bude za půl roku a jsem nemocná 12 let. Dlouhá doba remise a člověk si tak nějak zvykl, že chce žít a dělat jako, že se ho to netýká (prostě jako ve škole při hodině chemie
)Ale říkám si, že bych chtěla tu svojí činnost pro onkologii dotáhnout na galavečer tady v místním kulturním chrámu. To je můj sen a o to se chci ještě pokusit. Stydím se, že tou hlavní motivací není můj syn, ale cizí děti, po kterých mi může být h**no, stydím se za to, že jsem nemocná, ale nejhorší je, když mi musí někdo s něčím pomoct.
Koukala jsem na psychiatry v okolí a nejspíš si půjdu popovídat. Ale toho strachu, co bude dál mě nikdo nezbaví.
- Citovat
- Upravit
Zakladatelko je mi moc líto, čím procházíš. Neumím si to moc představit. Ale určitě pro dítě by bylo lepší mít možnost se k mámě přijít přitulit a popovídat si (i kdyby byla na vozíku), než dostávat důchod od státu. Dobrá máme může být i nepohyblivá. Najdi si odborníky, který ti pomůžou se s touto situací vyrovnat psychicky a bojovat i fyzicky. Držím palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To by urcite nebylo na skodu, zajit nekam vypustit paru.Vim,ze tva nemoc je vazna, ale jedno ti reknu.Nase potize byvaji nekdy i psychosomaticke. Psychika dela hodne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj.
Jsem nemocná, mám roztroušenou sklerozu a doma 9 měsíční dítě. Po porodu už jsem byla 2× na kapačkách a čekám na kontakt z RS centra, kam si mám jet pro léčbu. Teď mám zasažený oční nerv a pohyby očí jsou pro mě těžké- prostě jako opilá. Co jsem před tím měla hotový hned, mi teď trvá 3× dýl, nemohla bych ani řídit, přejít ulici se bojím. Cítím se trapně, uboze, s dítětem mi pomáhají moji rodiče, manžel je furt v práci. Jsem neschopná. Bojím se co bude dál, nechci potřebovat pomoc ostatních, nechci skončit slepá a na vozíku. Je mi to moc líto, protože jsem to vždycky byla já kdo byl tahoun a pomáhal. Prostě vím, že jsem na tom špatně fyzicky i psychicky, ale snažila jsem se s tím něco dělat. Dokonce tady u nás pořádám akce s výtěžkem pro onkologicky nemocné děti, prostě jsem se snažila na něco se upnout. Čtu i deníček, co jsem si psala v těhotenství- pro syna. Nepomáhá mi to. Je to blbý, ale cítím se rozhodnutá. Miluju svýho syna, je skvělej, ale nechci, aby se mu kvůli mě někdo smál, děti umí být hloupý a zlý. Nebo aby mi musel v dospělosti pomáhat, protože nebudu schopná. Jednou se bude třeba i ženit a já vím, že po svých ho k oltáři nedovedu. Byla bych ráda, kdyby si manžel našel někoho fajn a zdravýho, vždyť je o pět let mladší než já…
Je tu někdo kdo ví jak je to aktuálně se sirotčím důchodem? Ráda bych, aby po mě syn něco měl. Četla jsem, že aby mu to bylo uznáno, tak mě musí uznat invalidní důchod nebo jsem to blbě pochopila?
Prosím omluvte anonym, ale už mě nebaví ty reakce okolí. Jsou totiž furt stejné. Věta „neblbni, prosim tě, to se spraví a co dnes vaříš?“ už se mi příčí. Proč se okolí neinformuje? Proč nečte, proč nehledá na internetu? Každý by věděl, že dobrý už to nebude a to dělání jakože nic nejde do nekonečna a nic to neřeší a na reakci „tak to udělej a neobtěžuj“ odpovídám i touhle diskuzí- Až budu mít všechno po kupě.
Můžete mi prosím poradit, jak to je s tím důchodem?