Sirotčí důchod - nárok
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Zakladatelko, já mluvila s řadou pacientů v hospicu (průměrně tam byli do své smrti pár týdnů), většina z nich měla někdy myšlenky na sebevraždu, a všichni byli po podání dostatečných léků proti bolesti rádi, že to neudělali. Ano, pro tebe bude těžké srovnat se s tím, že dítě nemá aktivní zdravou matku a manžel vedle sebe superženu, ale nepodsouvej jim svoje emoce, to dítě bude šťastné za přitulení k mámě, pokud mu tu možnost chceš dobrovolně vzít, není na tom nic statečného, je to spíš tvoje sobectví a zbabělost, protože ty se nechceš se situací vyrovnat a schováváš se za falešnou empatii s blízkými. Možná to píšu tvrdě, nechci ti tím ublížit, ale ty znáš nějakého člověka, kterému by sebevražda jeho nejbližších přinesla radost a úlevu? Já ne, vím jen o trápení a smutku. Tak přestaň blbnout a začni svou situaci řešit s odborníky přes tělo i přes duši.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holka, co říct a neublížit ti? Nevím, jak se žije s RS, vím, že se vyléčit nedá a vím, jak nemoc postupuje. Ale taky vím, že sebevražda pomůže jen tomu, kdo ji spáchá a ale strašně moc ublíží těm okolo. Rodičům, prarodičům, partnerovi, dětem. Ač se to bude někomu zdát hnusné, zeptám se tě. Máš nemoc už hodně let, takoví lidé mají v sobě většinou srovnané, co bude za pár let, jak se s tou nemocí budou prát, protože vědí, co čeho jdou. Ty sis našla manžela, rozhodla ses pro dítě a najednou plánuješ smrt? Proč sis pořizovala dítě? Nemáš ho ráda? Jsi ochotná udělat mu to, že nebude mít mámu? Nebude se moc někomu svěřit - třeba bude, ale nebude to máma, přitulit se, přijít si pro pohlazení. A třeba bude v budoucnu přemýšlet o tom, proč nebyl dostatečným důvodem pro to, aby to jeho máma nezabalila.
Je hodně ženských nemocných, umírajících a přesto se rvou za svůj život, aby tu byly kvůli dětem a ty to chceš vzdát, i když jsi ještě nezačala s léčbou? Počkej na ní, třeba se to zlepší a třeba ne. Mám spolužáka, v 18 skončil na vozíku a co? Má rodinu, ale žije. Mám kamarádky, které jsou zdravé, ale sport jim nic neříká, takže ani děti nelyžují, nesportují. Vždyť o nic nejde. Není lepší jít (jet) s dítětem na procházku a jen tak si povídat? Prosím, přemýšlej a nedělej hlouposti! Teď už nejde jen o tebe, ale jde o tvoje dítě - o to jde v první řadě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj.
Jsem nemocná, mám roztroušenou sklerozu a doma 9 měsíční dítě. Po porodu už jsem byla 2× na kapačkách a čekám na kontakt z RS centra, kam si mám jet pro léčbu. Teď mám zasažený oční nerv a pohyby očí jsou pro mě těžké- prostě jako opilá. Co jsem před tím měla hotový hned, mi teď trvá 3× dýl, nemohla bych ani řídit, přejít ulici se bojím. Cítím se trapně, uboze, s dítětem mi pomáhají moji rodiče, manžel je furt v práci. Jsem neschopná. Bojím se co bude dál, nechci potřebovat pomoc ostatních, nechci skončit slepá a na vozíku. Je mi to moc líto, protože jsem to vždycky byla já kdo byl tahoun a pomáhal. Prostě vím, že jsem na tom špatně fyzicky i psychicky, ale snažila jsem se s tím něco dělat. Dokonce tady u nás pořádám akce s výtěžkem pro onkologicky nemocné děti, prostě jsem se snažila na něco se upnout. Čtu i deníček, co jsem si psala v těhotenství- pro syna. Nepomáhá mi to. Je to blbý, ale cítím se rozhodnutá. Miluju svýho syna, je skvělej, ale nechci, aby se mu kvůli mě někdo smál, děti umí být hloupý a zlý. Nebo aby mi musel v dospělosti pomáhat, protože nebudu schopná. Jednou se bude třeba i ženit a já vím, že po svých ho k oltáři nedovedu. Byla bych ráda, kdyby si manžel našel někoho fajn a zdravýho, vždyť je o pět let mladší než já…
Je tu někdo kdo ví jak je to aktuálně se sirotčím důchodem? Ráda bych, aby po mě syn něco měl. Četla jsem, že aby mu to bylo uznáno, tak mě musí uznat invalidní důchod nebo jsem to blbě pochopila?
Prosím omluvte anonym, ale už mě nebaví ty reakce okolí. Jsou totiž furt stejné. Věta „neblbni, prosim tě, to se spraví a co dnes vaříš?“ už se mi příčí. Proč se okolí neinformuje? Proč nečte, proč nehledá na internetu? Každý by věděl, že dobrý už to nebude a to dělání jakože nic nejde do nekonečna a nic to neřeší a na reakci „tak to udělej a neobtěžuj“ odpovídám i touhle diskuzí- Až budu mít všechno po kupě.
Můžete mi prosím poradit, jak to je s tím důchodem?
Sebevražda by ti určitě pomohla. Je super, že už tě nic netrápí, že přichází mír a věčný spánek. To chápu.
Ovšem ty jsi matka. Přivedla jsi na svět dítě a máš povinnost se postarat. Je mi líto, ale je to tak. Já vím, že je to tvrdé, ale to je bohužel život. A vyrůstat bez mámy dítě poznamená víc, než „nemít aktivní mámu“.
Skončit to můžeš vždycky, ale musíš děcko postavit na nohy, udělat pro něj to, co dokáže jen máma. Prostě to tak je, i když to máš mnohem těžší než zdravé maminky. Ale na potápějící se lodi bys malého taky nenechala a sama nenasedla na únikový člun.
Navíc, třeba se podaří dosáhnout dlouhé remise. Vydrž to, za každou cenu. Než ti to začne jasněji myslet. Utéct se dá vždycyky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zahradulinka píše:
Pokud se neplet, tak na sirotčí duchod má nárok každé dítě které přijde o jednoho nebo oba rodiče, dostává ho dokud bude chodit do školy ale max.do 26let.
ano, nárok na sirotčí důchod má každé dítě, které přijde o rodiče
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ZAKLADATELKO: vyhledat psychiatra je dobrý nápad
Byla bys překvapená, kolik lidí tam chodí a jak jsou dlouhé objednací lhůty. Zavolej tam hned zítra!
Jestli si chceš o sebevraždě s někým psát, tak mi napiš SZ. Podporovat Tě nebudu, ale pochopení mám. Když napíšeš, budu ráda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Čekatelka píše:
ano, nárok na sirotčí důchod má každé dítě, které přijde o rodiče
mám dojem, že nárok automatický není - ten, kdo zemřel, musí splňovat určité podmínky - buď pobírat invalidní důchod nebo mít určitá léta zaplacené důchodové pojištění
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ou, tak to už jsem na tom špatně, když i @RadkaCh nezapojí svou známou „od rány“ reakci, jelikož se s ničím nemazlíš, jak už jsem párkrát četlaDíky holky. Vím, že jste hodný a je hezký číst ty kometáře, který ač od cizích lidí, mají v sobě víc pochopení než se mi dostává od nejbližších.
Jinak 28 mi bude za půl roku a jsem nemocná 12 let. Dlouhá doba remise a člověk si tak nějak zvykl, že chce žít a dělat jako, že se ho to netýká (prostě jako ve škole při hodině chemie)Ale říkám si, že bych chtěla tu svojí činnost pro onkologii dotáhnout na galavečer tady v místním kulturním chrámu. To je můj sen a o to se chci ještě pokusit. Stydím se, že tou hlavní motivací není můj syn, ale cizí děti, po kterých mi může být h**no, stydím se za to, že jsem nemocná, ale nejhorší je, když mi musí někdo s něčím pomoct.
Koukala jsem na psychiatry v okolí a nejspíš si půjdu popovídat. Ale toho strachu, co bude dál mě nikdo nezbaví.
No prosím tě, až takhle mě tady znáte? Co bys čekala, že ti na to já odpovím. Nebo si myslíš, že ti rovnou přivezu provaz? Co tě nemá? Jsem ženská jako každá jiná tady a stejně tak obyčejná máma a z týhle pozice to největší, co mě děsí je to, že tady syna nechám samotnýho (i když vím, že sám by nebyl, rodinu máme velkou a postarali by se o něj) a nebudu při něm, když mě bude potřebovat. Ať už při obyčejný rýmě nebo až půjde do školy nebo až budu pasována do role otravný tchyně
, ale prostě vím, že mě potřebovat bude a chci tady s ním být, i za cenu toho, že nebudu ta nejlepší máma na světě. Což teda zcela jistě nebudu
![]()
- Citovat
- Upravit
@Čekatelka Seš hodná, díky. Jen se chci zeptat jak to tam chodí? Vyhledala jsem dvě ambulance tady ve městě a chtěla bych vědět na co se mám připravit. Nikdy jsem nic takovýho nezažila.
Zakladatelka K.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Čekatelka Seš hodná, díky. Jen se chci zeptat jak to tam chodí? Vyhledala jsem dvě ambulance tady ve městě a chtěla bych vědět na co se mám připravit. Nikdy jsem nic takovýho nezažila.Zakladatelka K.
Super přístup. Matky dokážou kvůli dětem pohnout vesmírem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, nemám RS, ale měla jsem podezření, respektive vyloučenou ji dosud 100% nemám.
Když jsem šla do druhého těhotenství, počítala jsem s tím, že se něco může pokazit. Ono těhotenství je pro tělo s porouchanou autoimunitou pekelná zátěž.
Někdy to trvá docela dlouho než léky (nebo ten pravý lék) zaberou.
Chápu Tvé rozpoložení, momentálně jsem u sebe hledala léčbu na něco jiného přes dva roky. Bylo to hodně náročné, je to stále náročné, ale už vidím světýlko, že bude aspoň o trochu lépe.
V takovém případě ke štěstí stačí jen málo, uvidíš.
- Citovat
- Upravit
Poradi nekdo prosim. pobiram ted uz sirotci duchod po obou rodicich. mam jednu stredni skolu a sla jsem jeste na cukrarku do prvaku otehotnela sem a ted jsem v prvnim rocniku v zari nebudu pokracovat prcka mam mit cervencoveho. na materskou nemam narok jen na rodicak po porodu.
Ted v cervnu budu mit ukonceni studia ke30.6. Tudiz to ponesu na duchodove mam narok na posledni prazniny myslim cervenec srpen ze mi poslou nebo posledni budu mit ted v cervnu. dekuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sirotčí důchod
Zdravím všechny ![]()
Kolegyně v práci má dvě nezletilé dcery.Ona i dcery mají slovenské občanství, v ČR žijí více než 10 let.
S bývalým manželem se rozvedli (též slovenské občanství). On zemřel.
Alimenty neplatil, nebyli v kontaktu. Jak to bylo s jeho placením sociálního a zdravotního ona neví.
Nejsnadnější by samozřejmě bylo zajet si na Slovensko podmínky a informace zjistit. V této době je to však velmi složité.
Poradila jsem jí kontaktovat jakýkoliv úřad, kde by jí minimálně poradili jak má postupovat.
Ale napadlo mě zeptat se i Vás.
Nemáte prosím v okolí někoho kdo se v tom vyzná?
Jde jí o to, že vůbec neví jestli mají její dcery na důchod nárok a co vše by musela doložit. Musí na Slovensko osobně? Co vše bude muset doložit?
Děkuji za jakékoliv odpovědi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, ja to tady resila pres cssz, takze neco takoho na sk budou mit. Podala jsem zadost a nic k nim nedokladala, ptz oni si vsechno zjistili sami. V tehle dobe si myslim, ze vse pujde elektronicky. Hlavni je ucast na pojistnem… kdyz mi umrel otec, tak mu chybelo par dni abych mela narok na duchod(pracoval i na cerno), ale asi za pul roku se zde menil zakon a ja dala zadost znovu a nakonec to uznali.
Takze at kontaktuji urady na sk a pokud pracoval, tak by nemel byt problem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit