Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Riky69 Moc tě nechápu a ty blijící smajlíky už vůbec. Sirotčí důchod není určen dítěti jako kapesné, ale na obživu a bydlení. Udělala bych se synem to samé, také bere sirotčí důchod. Takže pokud bude neteř bydlet u mámy a máma jí bude živit, proč by měl chodit neteři? To jako, že jí máma bude živit, šatit a ona si bude užívat s několikatisícovým kapesným?
Pokud se chce osamostatnit, tak je to samozřejmě jiná situace a důchod by patřil přímo jí, na její účet.
V naší rodině chodí sirotčí důchod na účet tátovi dokud to dítě žije celý týden s ním. Teprve po nástupu na VŠ jsme si vždycky žádali o to, aby sirotčí důchod chodil na náš účet. Nikdy s tím problém nebyl. Táta se o nás prostě staral, nikdy jsme nestrádali a nikdy jsme neměli pocit, že by se ty peníze, byť posílané na jeho účet, k nám nedostaly.
Holky já nemám problém s tím, že chápu aby děti přispívali. Ale tato matka je z těch co dceři nic nekoupí, má přítele a s ním další dítě, takže by měli hospodařit s dvěma platy. To je ale na dlouho, prostě si myslím, že když je výživné určené dětem tak by z toho taky něco měli mít!!! A ne že se zaplatí nájem a holka nemá ani kapesné!!!V 18 -ti letech!
Já jsem dceři její sirotčí důchod začala dávat když chodila do čtvrtého ročníku SŠ. Měla i různé brigády, kde si vydělala, založila si účet a měsíčně se jí sešlo z brigád a s tím důchodem tak 7, 8 tisíc. Platila si z toho svoje výdaje: MHD, telefon, stravu ve škole, oblečení a zábavu. Naučila se hospodařit a vyhovovalo jí, že má své peníze.
@Riky69 píše:
Holky já nemám problém s tím, že chápu aby děti přispívali. Ale tato matka je z těch co dceři nic nekoupí, má přítele a s ním další dítě, takže by měli hospodařit s dvěma platy. To je ale na dlouho, prostě si myslím, že když je výživné určené dětem tak by z toho taky něco měli mít!!! A ne že se zaplatí nájem a holka nemá ani kapesné!!!V 18 -ti letech!
Takže ona u mámy nebydlí? Nedává jí najíst, holka chodí nahatá? Kdo jí platí školní pomůcky
Nebo jak to mám chápat? Věř mi, kdyby se měla odstěhovat, tak jí ten důchod nebude stačit ani na bydlení. Všechno je o komunikaci, at si s mámou promluví. Dokud bude bydlet s mámou, důchod je určen pro ní, na pokrytí potřeb dcery.
@Riky69 A co jí chybí kromě kapesného? Má hlad? Nemá zimní boty nebo sešity do školy?
@krtek7489 promiň ale nebudu se dohadovat, nejsem ex nebo next abych se tahala o dítě, je to moje neteř a bohužel s matkou není komunikace, oblečeni jí kupuju ja, často přespává u přítele a jeho rodiny, samo že se tam i stravuje! Ne každá matka to opravdu používá na potřeby dítěte!!! A z takových je mi blivno, proto ty blijící smajlíky ![]()
@Riky69 píše:
@krtek7489 promiň ale nebudu se dohadovat, nejsem ex nebo next abych se tahala o dítě, je to moje neteř a bohužel s matkou není komunikace, oblečeni jí kupuju ja, často přespává u přítele a jeho rodiny, samo že se tam i stravuje! Ne každá matka to opravdu používá na potřeby dítěte!!! A z takových je mi blivno, proto ty blijící smajlíky
No, když je to tak strašné, tak proč se neodstěhuje k tobě nebo příteli? A může mít celý ten balík peněz, ten sirotčí důchod pro sebe
V čem je problém?
@krtek7489 Pokud je to takto, tak mi to přijde taky logičtější, aby šla pryč a peníze si nechala.
@krtek7489
achjo některé lidi fakt nepochopím, můžu se zeptat o co jde tobě? Já nepotřebuji její „balík“ peněz. V čem máš problém ty? To jako ani na minutu nepřipustíš, že takové matky jsou a nedá se s tím nic dêlat? Myslíš, že kdyby chtěla nasr.at mámu, že si ty peníze nevezme na sebe?
@Riky69 píše:
@krtek7489achjo některé lidi fakt nepochopím, můžu se zeptat o co jde tobě? Já nepotřebuji její „balík“ peněz. V čem máš problém ty? To jako ani na minutu nepřipustíš, že takové matky jsou a nedá se s tím nic dêlat? Myslíš, že kdyby chtěla nasr.at mámu, že si ty peníze nevezme na sebe?
A máma by jí vyhodila, což by se jí evidentně nelíbilo. Takže to tam asi nebude tak hrozné, když tam dobrovolně zůstává
. Má kde bydlet? vypadá to že má. Má co jíst? Vypadá to, že má. Kdo jí platí školní pomůcky, obědy, mhd a milion dalších věcí? A o co mi jde? Jestli tě neteř netahá tak trochu za nos a ty jí všechno bezmezně věříš.
@Riky69
Taky tomu nerozumím. Psala jsi, že důchod dává na nájem, takže peníze si matka nenechává pro sebe. Její nový přítel nemá povinnost nevlastní dceru živit, na to má ten sirotčí důchod. A pokud má dcera pokryté veškeré potřeby, tak kapesné si může vydělat na brigádě.
A pokud je to doma tak hrozné, tak ať se osamostatní. Má podporu v tobě i v rodině přítele, tak by to snad šlo. ![]()
@krtek7489 píše:
A máma by jí vyhodila, což by se jí evidentně nelíbilo. Takže to tam asi nebude tak hrozné, když tam dobrovolně zůstává. Má kde bydlet? vypadá to že má. Má co jíst? Vypadá to, že má. Kdo jí platí školní pomůcky, obědy, mhd a milion dalších věcí? A o co mi jde? Jestli tě neteř netahá tak trochu za nos a ty jí všechno bezmezně věříš.
Netahá vím co obnáši dohady o výživném věř mi…
@Riky69 Mně přijde docela divné, že holce ještě není 18, ale už zjišťuje, co a jak s jejím sirotčím důchodem. Mou dceru tohle například nikdy nenapadlo. Začala už ve druháku na střední chodit na brigády, aby měla svoje peníze, já jsem jí pak v tom čtvrťáku začala ten její důchod posílat na účet sama od sebe, a to v podstatě jen díky tomu, že jsem tehdy měla skvělé místo a velmi slušnou výplatu, tak to nebyl problém. Kdybych to tak neměla, holt bych ty peníze musela nechat jako součást rodinného rozpočtu a použít je na úhradu bydlení, stravy apod. Tak jestli holčina potřebuje nějaké kapesné, ať jde někam na brigádu, za vydělaný peníz si koupí nějakou parádu a zábavu… a ať je ráda, že má kde bydlet a kde se stravovat.
@Riky69 píše:
Netahá vím co obnáši dohady o výživném věř mi…
Nebyla bych si tak jistá, pubertáci jsou schopni ledasčeho. Ona tam evidentně zůstat chce, takže bych to tak černě neviděla. A když to vezmu podle sebe, tak syn také bere sirotčí důchod, vztah máme výborný, je pro mě a vždycky bude na prvním místě, ale kdyby s tímhle na mě v 18 přišel, vyhodím ho z domu, at si žije po svém, když si myslí, že je to tak jednoduché. Hrozně by mě to urazilo.