Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj holky,
chci se zeptat jak je to letos po změně zákonů se sirotčím důchodem? Neteři bude za půl roku 18.let. Její matka pobírá sirotčí důchod, ale situace v rodině co vím není ideální. ( Vím to nejen od neteře) Neteř pořád ještě studuje, a tuším, že by mohla od své plnoletosti dostávat ty peníze ona sama na účet? Co by vše měla zařídit, musí se obrátit na soud a podat nějaké papíry, nebo stačí sociálka? Díky za informace ![]()
Může to brát sama na svůj účet, pobírat bude dokud bude studovat
@xsaleen Díky a nevíš, zda stačí zajít na sociálku a doložit jen, že je již plnoletá?
@Riky69 Mylsím, že pokud jí bude 18, měli by jí to automaticky posílat na její účet. V loni jsem vyřizovala přídavky na děti a 18letému synovi to paní na pracáku adresovala na něj… Pokud je dítě plnoleté, dávka je určena na jeho potřeby, tak má mít právo hospodařit s penězi samo ![]()
Já teda nevím zda má nějaký účet, ale logicky se domnívám, že paní na sociálce si ten údaj asi musí někde dohledat? Nebo to pak posílají složenkou přímo na její jméno?
@Riky69 at tam zajde, a že už je plnoletá a chce vyplácení na své jméno.. bud složenkou, nebo účtem, na to, že to udělají automaticky bych se moc nespoléhala
No ona ještě není plnoletá, bude za půl roku a já se ptám už teď páč vím jak rychlé jsou u nás soudy a kdyby měla něco podávat na soud, tak aby to třeba dala už teď? Zajít zeptat se může, ale nevím zda se tam s ní někdo bude bavit, když ještě není plnoletá, proto se ptám já tady zkušených maminek, které rádi poradí ![]()
Na soud nemusi, jen si dojde na socialku a da svoje číslo účtu. Take jsem od 18 pobirala sirotci důchod na sebe a zadny problem tam nebyl.
@EvaEvule píše:
Na soud nemusi, jen si dojde na socialku a da svoje číslo účtu. Take jsem od 18 pobirala sirotci důchod na sebe a zadny problem tam nebyl.
když nemá účet, tak pošlou složenku na její jméno
Tak milé maminky, neteř si žádat o sirotčí důchod nechat posílat nebude, protože jí její máma řekla, že jestli to udělá tak ji vyhodí z bytu
. Z jejího sirotčího příspěvku právě ten byt platí
. Takže jsem tím jen chtěla říct, takhle to chodí v praxi, kdy se alimenty a přídavky na dítě opravdu používají a dostanou k dětem
…
@Riky69 No a kdyby to chodilo jí na účet, tak to by mámě nedávala nic za to, že u ní bydlí, a na jídlo a tak? Chci říct, bývá to časté (a podle mě rozumné), že když jsi plnoletý, máš svůj příjem, ale bydlíš s rodiči, tak něco přispěješ… Nešel by domluvit nějaký kompromis třeba?
PS: No jo, má matku, jakou má. Teď už by ty peníze opravdu mohly „jít“ rovnou k tomu dítěti, které je potřebuje - ale je otázka, jestli chce neteř od matky odejít a začít si třeba přivydělávat při škole, aby se zabezpečila sama.
@Riky69 Jenze ty alimenty nebo sirotci duchod jsou urceny k zaopatreni ditete, ne jako kapesne. Pokud ji matka zivi a poskytuje bydleni, neprijde mi zvlastni ani nemoralni, aby ji dcera cast duchodu davala.
@Riky69
Ale v tomto případě ty peníze neteř využívá tím, že v bytě bydlí. Pokud je na tom tak, že je schopná se o sebe postarat - finančně, tak ať se odstěhuje. Jinak ale chápu, že pokud sdílí byt s matkou ( ať je jakákoliv) a má příjem, že by měla na byt přispívat.
Mně by teda vadilo, kdyby matka používala sirotčí důchod pro sebe, ale takto na tom nic nevidím. Záleží taky, jak na tom její máma s penězi je… ![]()
Ona pokud studuje a došlo by to opravdu až moc daleko může teoreticky žádat jako plnoletá alimenty i od matky. Měla jsem spolužáka, co měl takové uspořádání. Ale fakticky na něj pochopitelně prděli oba a on se školou probrigádničil a prosomroval.