Sirotčí důchod (neteř)

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4982
2.6.14 13:01

Sirotčí důchod ( neteř)

Ahoj holky,
chci se zeptat jak je to letos po změně zákonů se sirotčím důchodem? Neteři bude za půl roku 18.let. Její matka pobírá sirotčí důchod, ale situace v rodině co vím není ideální. ( Vím to nejen od neteře) Neteř pořád ještě studuje, a tuším, že by mohla od své plnoletosti dostávat ty peníze ona sama na účet? Co by vše měla zařídit, musí se obrátit na soud a podat nějaké papíry, nebo stačí sociálka? Díky za informace :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10134
2.6.14 13:06

Může to brát sama na svůj účet, pobírat bude dokud bude studovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
2.6.14 13:09

@xsaleen Díky a nevíš, zda stačí zajít na sociálku a doložit jen, že je již plnoletá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8114
2.6.14 13:11

@Riky69 Mylsím, že pokud jí bude 18, měli by jí to automaticky posílat na její účet. V loni jsem vyřizovala přídavky na děti a 18letému synovi to paní na pracáku adresovala na něj… Pokud je dítě plnoleté, dávka je určena na jeho potřeby, tak má mít právo hospodařit s penězi samo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
2.6.14 13:14

Já teda nevím zda má nějaký účet, ale logicky se domnívám, že paní na sociálce si ten údaj asi musí někde dohledat? Nebo to pak posílají složenkou přímo na její jméno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10134
2.6.14 13:23

@Riky69 at tam zajde, a že už je plnoletá a chce vyplácení na své jméno.. bud složenkou, nebo účtem, na to, že to udělají automaticky bych se moc nespoléhala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
2.6.14 13:26

No ona ještě není plnoletá, bude za půl roku a já se ptám už teď páč vím jak rychlé jsou u nás soudy a kdyby měla něco podávat na soud, tak aby to třeba dala už teď? Zajít zeptat se může, ale nevím zda se tam s ní někdo bude bavit, když ještě není plnoletá, proto se ptám já tady zkušených maminek, které rádi poradí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
2.6.14 13:32

Na soud nemusi, jen si dojde na socialku a da svoje číslo účtu. Take jsem od 18 pobirala sirotci důchod na sebe a zadny problem tam nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
2.6.14 13:36

@EvaEvule :dance: :dance: super díky to je info, kterou jsem potřebovala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140225
2.6.14 13:50
@EvaEvule píše:
Na soud nemusi, jen si dojde na socialku a da svoje číslo účtu. Take jsem od 18 pobirala sirotci důchod na sebe a zadny problem tam nebyl.

když nemá účet, tak pošlou složenku na její jméno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
11.9.14 10:59

Tak milé maminky, neteř si žádat o sirotčí důchod nechat posílat nebude, protože jí její máma řekla, že jestli to udělá tak ji vyhodí z bytu :cert:. Z jejího sirotčího příspěvku právě ten byt platí :poblion:. Takže jsem tím jen chtěla říct, takhle to chodí v praxi, kdy se alimenty a přídavky na dítě opravdu používají a dostanou k dětem :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
11.9.14 11:06

@Riky69 No a kdyby to chodilo jí na účet, tak to by mámě nedávala nic za to, že u ní bydlí, a na jídlo a tak? Chci říct, bývá to časté (a podle mě rozumné), že když jsi plnoletý, máš svůj příjem, ale bydlíš s rodiči, tak něco přispěješ… Nešel by domluvit nějaký kompromis třeba?

PS: No jo, má matku, jakou má. Teď už by ty peníze opravdu mohly „jít“ rovnou k tomu dítěti, které je potřebuje - ale je otázka, jestli chce neteř od matky odejít a začít si třeba přivydělávat při škole, aby se zabezpečila sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Chocoloco
11.9.14 11:13

@Riky69 Jenze ty alimenty nebo sirotci duchod jsou urceny k zaopatreni ditete, ne jako kapesne. Pokud ji matka zivi a poskytuje bydleni, neprijde mi zvlastni ani nemoralni, aby ji dcera cast duchodu davala.

• Citovat
  • Upravit
1972
11.9.14 11:15

@Riky69
Ale v tomto případě ty peníze neteř využívá tím, že v bytě bydlí. Pokud je na tom tak, že je schopná se o sebe postarat - finančně, tak ať se odstěhuje. Jinak ale chápu, že pokud sdílí byt s matkou ( ať je jakákoliv) a má příjem, že by měla na byt přispívat.
Mně by teda vadilo, kdyby matka používala sirotčí důchod pro sebe, ale takto na tom nic nevidím. Záleží taky, jak na tom její máma s penězi je… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
11.9.14 11:22

Ona pokud studuje a došlo by to opravdu až moc daleko může teoreticky žádat jako plnoletá alimenty i od matky. Měla jsem spolužáka, co měl takové uspořádání. Ale fakticky na něj pochopitelně prděli oba a on se školou probrigádničil a prosomroval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna