Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud je ti 18, můžeš si požádat, aby ti důchod chodil na tvůj účet. Zajdi si na ossz a podej písemnou žádost. Změna je do měsíce. A písemně (doporučeným dopisem) vyzvi matku, ať ti vyplatí výživné za posledních x měsíců (pokud ti v té době ještě nebylo 18, řeší se jinak).
Výživné od mámy? A na základě čeho? Práva? Jestli umíš žít samostatně a tvoříš domácnost s přítelem, pak bys mámu o výživné žádat neměla. Sirotčí si nechej posílat na svůj účet a od mámy si odhlaš trvalý pobyt. Pokud se ti zdá, že bys měla mít více svých financí, choď na brigádu. To je chování dospělého a taky to je vůči mámě fér.
@hudečice 18 mi bylo vloni, takze to je ok. Ted mi bylo 19. Celkem se mi ulevilo, dekuji
. Moje mamka neni v takovych vecech zbehla, zacala i vyhrozovat ze mi penize neda, nastesti neco malo o tom vim, studuju verejnou spravu. Jen jsem nevedela jake tam jsou ty lhuty
jestli to jeje mesic, tak je to super. Opravdu se to vyřizuje na OSSZ normalne? Mamce loni rekli, ze pokazde kdyz bude neco chtit, musi psat dopis do Prahy ![]()
@elpiska nepocitam s tim, ze bych o vyzivne doopravdy pozadala, jenom me to zajimalo z právního hlediska. A ano, na brigadu chodim, ze zacatku jsem nechtela ani ten duchod, jenomze zase na tyto peníze mam opravdu narok. S pritelem setrime na baracek, planujeme pristi rok, takze kazda korunka se hodi. 6,5 tisic je 6,5 tisic…
Pokud studuješ a nemůžeš se tedy zatím sama živit, tak máš nárok i na to výživné.
Jdi na místně příslušnou OSSZ a tam jim popiš situaci a že chceš změnit číslo účtu. Pokud jsi studující do 26 let, má vůči tobě matka vyživovací povinnost.
@Ellusa ja nechci, to byl opravdu jen hypoteticky dotaz, spis me to zajimalo
tolik peněz opravdu nepotrebuji, sice by se setrilo uz krasne s pritelovym platem ale da se vyžít i bez nich. Ono pritel po mne nechce zadnou castku ani ted, prakticky od kvetna me úplně zivi. Me je jen hloupe aby se o me uplne staral, kdyz mohu prispet. Mamka ma pritele, ktery vlastní firmu, ma luxusní dum s luxusnim bazenem, mamka ma od nej vse co potřebuje. Kdyby na tom byla finance spatne a sama, samozrejme bych po ni nechtěla ani ten duchod.
Ohledne tech vztahu, co ma toho pritele, mam pocit ze si ho postavila na piedestal a toci se kolem nej vse… napriklad je u nej na tom dome, vzdy mi naplanuje kdy mam prijet. Když ji zvu já k sobe, vzdy se na neco vymluvi, u me byla vsehovsudy 2×. Když nechci prijet v den ktery stanovi (cca 1× tydne), strasne se vzteka. Celkem me to mrzi. Zacinam byt nastvana. Chtela at bydlim sama, ale s tim, ze mi bude vse korigovat, mi pripada… nelibi se mi to. Chtela mi dat volnost, zvykla jsem si vse ridit sama.
@Ellusa píše:
Ale jo, já to všechno chápu, jen se na to dívám z pozice člověka o generaci staršího, že by mi dohadování dohadování se o výživné s rodičem za případně narušené vztahy do budoucna za to nestálo. A to i v situaci, kdy ty vztahy nejsou ideální. Ale píšeš, že to stejně nechceš
. Ten sirotčí důchod je trochu něco jiného, tam bych si to na sebe přepsat nechala, navíc pokud s ní nebydlíš, tak moc ani nemá právo ho pobírat, když tě neživí. Jinak bych to brala tak, že máma je teď šťastná, přála bych jí to a žila bych si život po svém, i když chápu, že to zamrzí.
Ja to tak vicemene beru ![]()
Ahojky, mam dotaz - po otci pobiram sirotci duchod, ktery az do nynejska chodil na ucet me mamky. Uz ctvrtym mesicem vsak ziju sama, od mamky jsem nedostala nic. Ani jsem nechtela, bylo to jen „na zkousku“. Vim, ze ohledne zmeny v uctu na který duchod ma chodit budu muset psat dopis do Prahy, nicmene chci se zeptat, jestli penize dostanu zpetne. Slysela jsem totiz, ze kazde vyrizeni zadosti trva 3 mesice. Ackoliv pritel ma relativne velky plat, prijde mi nespravedlivé abych tak dlouho nedostávala penize, na ktere mam narok. Dale mi ještě vrta hlavou, zda-li mam narok na vyzivne od mamky. Teoreticky bych mela - duchod jsou penize po otci. Každá zkušenost se mi hodi, dekuji.