Sirup bez chemie

7008
2.2.14 19:13

sirup bez chemie

Neděláte někdo vlastní domácí sirupy bez chemie, ale také bez kyseliny citronové? Jak dlouho Vám vydrží?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
42
2.2.14 19:28

@Madla82 tak my děláme malinový sirup a recept je tady: f budeme potřebovat maliny a cukr v poměru pět ku čtyřem ve prospěch malin (čili například na půl kilogramu ovoce budeme muset zakoupit ve svém oblíbeném obchůdku čtyři sta gramů cukru), vyvařené sklenice s víčky a sporák. Ovoce ve výše uvedených poměrech rozsypeme i s cukrem do sklenic a zavíčkujeme. Nachystáme si hrnec, na dno dáme látkovou utěrku, naskládáme dovnitř skleničky a dolijeme vodu tak, aby jim sahala přibližně do poloviny. Sklenice by měly stát pokud možno vedle sebe, případně mezi ně dáme ještě jednu utěrku (aby se nám při vaření nehýbaly a případně nerozbily). Zapneme sporák, vodu uvedeme do varu, stáhneme na střední teplotu, pět minut povaříme … a domácí malinový sirup je hotov. Nyní už ho jen stačí uskladnit na nějaké tmavé, chladnější místo – stačí spižírna :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
2.2.14 19:32

@Madla82 dávám sirupy do mrazáku, pokud jsou úplně čisté a vydrží většinou do jara, ale letos už jsou vypité, dělám malinový, jahodový, rybízový, třešňový, dělám i bezový ale tam je kys. citronová a pak dělám bylinkové - mátový, meduňkový a mateřídouškový

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
2.2.14 19:33

@blondaa bohužel nemám to chladné místo, ve sklepě mám v létě i stupňů :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
@Madla82 píše:
Neděláte někdo vlastní domácí sirupy bez chemie, ale také bez kyseliny citronové? Jak dlouho Vám vydrží?

dělám, jen vylisovanou šťávu, přecedím pře plínu(látkovou, nepoužitou, obyč bílý čtverec ;) to přivedu k varu, a nasypu tam cukr podle chuti, zkouším to..cca 700g na litr šťávy(nedělám to moc sladký), a chvíli povařím. jinak tam nic nedáávm. je to dobrý, ale fakt dost háklivý. v lednici to vydrží odhadem 2-3 týdny, zkoušela jsem max 2. a když udělám šťávu, tak na lince vydrží stát max 3 hodiny, pak už se to zkažený, po cca 3-4 hodinách v pokojové teplotě-

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846

Dělala jsem poprvé sirup z bezu- plodů. Byla tam jen voda a cukr a ten bez. Ještě teď je dobrý. Jak dlouho vydrží nezjistím- mám otevřenou poslední láhev

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5271
2.2.14 19:38

@stiskoch prosim te, jak delas ty bylinkove? Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
2.2.14 19:44

@1Luca dám převařit vodu, ve které rozpustím cukr (1l vody/0,5kg cukru odhadem, někdy pak přislazuji), operu si listy máty, meduňku a mateřídoušku dávám i se stonkama a dám je do mixéru nebo nasekám nahrubo a dám zhruba na 12hodin louhovat do převařené vody (někdy mám i déle, než najdu čas na dodělání) pak přecedím a někdy dochutím ještě cukrem, může se dát luhovat i s nakrájeným citronem, v lednici mi vydrží i půl roku, druhou 0,5l dávám většinou do mrazáku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5271
2.2.14 19:58

@stiskoch diky moc, v lete mivam prebytek bylinek, porad susim a tohle bude perfektni. Pijeme jen sirupy, delam z bezovych kvetu, plus teda kupovane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
2.2.14 20:03

@1Luca a i bezový děláš bez kys. citronové? já ji tam zatím vždy dala, ale možná nemusím :think:, dělám z květů i z plodů. tcháni mají na zahradě snad vše ono taky 2000m2 :zed: ale za ty poslední 3 roky se snažím dělat hodně věcí domácích, vloni se mi vůbec nepodařili zavařované meruňky a nevím proč, snad jen 3 z deseti :oops: a pečený čaj chytil taky plíseň, ale tam asi byla chyba že kousky ovoce nebyli celé zalité pod šťávou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
257
2.2.14 20:08

Sirup z červené řepy. 0,75 kg řepy oloupeme a na hrubo nastrouháme. Dáme do hrnce. Zalijeme dvěma litry vody, vaříme odkryté 20 minut. pak scedíme, do vývaru zamícháme 1,5 kg krystalu cukru, vylijeme jednu lahvičku Malinové tresti - drogérka (no, trochu té chemie tam asi bude, ale zanedbatelně), vymačkáme dva citrony. Necháme 24 hodin odležet, plnéme do petek, vymáčkneme vzduch, zamrazujeme. Dle potřeby spotřebujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.14 20:20

Já mám nejradši sirup z pampelišek. Je to hodně obtížné na výrobu, ale stojí za to. Recept je např. zde: http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…. Kyselinu citronovou dávám, ale asi to není nezbytný.

Jinak se dá i koupit. Když nám dojde domácí(což je většinou dost rychle), objednávám rychlebský sirup - kupuju taky: http://www.krajankasp.cz/…-sirupy-30/2

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
2.2.14 20:45

@LenkaSkopalova ten pampeliškový jsme dělali a vydržel několik let, nikdo ho nepil :mrgreen:

@Janka 4 no jo, zamrazujeme, to chce mít asi víc než jen 2,5 šuplíku mrazáku :-(

@blondaa a jak dlouho takový sirup vydrží? A zkoušeli jste taky z jiných plodů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
2.2.14 20:56

@Madla82 ano, zkoušela jsem i z jahod, borůvek…záleží, co komu chutná…vydrží to čtyři měsíce, snad i víc, ale u nás je to hnedka vypité. No, ale pokud chcete nějaký zdravý sirup, aniž byste měla domácí, tak si můžete koupit ve Zdravíčku, mají tam plno dobrých sirupů bez konzervantů a můžu říct, že jedna moje známá to řeší tak, že si tam koupí 100% švestkovou šťávu a tu ředí vodou a má to taky jako domácí sirup a to bez práce…Je to sice dražší, ale vydrží jí to dlouho a je to zdravý sirup pro její dětičky…Variant je spousta, záleží jen na Vás…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.14 21:00
@Madla82 píše:
@LenkaSkopalova ten pampeliškový jsme dělali a vydržel několik let, nikdo ho nepil :mrgreen:

Tak jasný, pampelišky asi nechutnají úplně každýmu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí