Skleněné děti, jakých dětí se to týká?

Anonymní
15.12.25 14:59

Skleněné děti

Často se teď mluví a píše o skleněných dětech. Přemýšlím, jakých dětí se to týká. Je to vždy jen u těžšího postižení jednoho dítěte, kdy je předpoklad, že to postižené dítě bude celoživotně závislé na rodině, nebo se dá o skleněných dětech mluvit, i když postižené dítě má jen lehčí postižení jako jsou lehčí formy ADHD, AS, VD… a je u něj předpoklad, že bude žít normální život bez větsich problémů.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21936
15.12.25 15:04

Myslím, že skleněným dítětem můžeš být i bez těžce postiženého sourozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9185
15.12.25 15:22

Říká se jim skleněné děti, protože si připadají neviditelné. Jako by rodiče koukali skrz ně. K definici často patří i strach z budoucnosti a převzetí péče o sourozence. VD mi tam teda moc nesedí. Myslím, že to není diagnóza, kdy by se celý život rodiny točil jen kolem takového dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
15.12.25 16:01
@Adela Mikova píše: Více

Teda, z toho projevu se mi chce normalne brecet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11481
15.12.25 16:05

Cigánský troll! TOP Dyk more :pankac:. Zapomněla jsi napsat Ynvalydní! Taková škoda 8)!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.25 16:56

Trollení, když to někdo umí, může být i zábavné. Ale tohle není vtipné, ani zajímavé, jenom neskutečně trapné :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.12.25 17:19

Nedávno jsem se dozvěděla, že i můj muž je skleněné dítě. Když se mu narodil sourozenec, tak měl zdravotní problémy a mamka s ním byla skoro půl roku v nemocnici a na návštěvy chodil jen taťka. A i pak se řešilo zdraví sourozence, ale byla to právě „jen“ VD…a přesto byl (a popravdě i v dospělosti je) opečovaván on a můj muž byl zdravý, bezproblémový, tak si žil tak nějak na vedlejší kojeli. Trochu si myslím, že odtud pramení jeho emoční nedostupnost.

• Citovat
  • Upravit
3507
15.12.25 17:20

Pojem se může týkat úplně jakékoliv rodiny, kde z nějakého důvodu a po jakkoliv dlouhou dobu jedno dítě potřebuje víc péče než dítě (děti) další. Může jít o postižení, úraz s následky, výchovné potíže, závislosti, psychiatrické diagnózy (poruchy příjmu potravy např. u sourozence..) O dopadech a následcích na skleněné děti i celý rodinný systém a dynamiku se toho píše kvanta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.25 17:20

Anonymně, neboť mám skleněnou koleygni. Její sestra měla velký úraz a rodiče se o ni museli mnoho let starat. Ta kolegyně je občas otravná, chce hodně času i pozornosti, je velmi přecitlivělá. Sama i častokrát říkala, že trpěla pod sestřiným úrazem, protože všechno, co se týkalo jí, nebylo tak důležité, jako léky, obvazy, návšťěvy v nemocnici apod.

:hug:
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.12.25 18:38

Já jsem taky skleněné dítko, furt si probojovávám svoje místo :-(

• Citovat
  • Upravit
2630
15.12.25 18:56

Tenhle termín se teď dost propaguje, ale myslím, že úplně stejný pocit neviditelnosti mohou mít děti gamblera nebo alkoholika, kde matka řeší jen jeho a problémy spojené s ním. Prostě jsou deprivované v důsledku rodinného prostředí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6036
15.12.25 19:02

Já znala rodinu. Měli dvě děti, holky. Ta mladší prodělala několik vážných operací. Nesměla se stresovat, vztekat, rozčilovat, tehdy jí šlo o život. A tak kolem ní rodiče skákali, opečovávali, dělali, vše, co chtěla. Starší holka trpěla, nikdo na ní neměl čas a když vznikl konflikt, musela ta starší ustoupit. Došlo to tak daleko, že ta starší začala svou sestru nenávidět a mladší, i když už byla zdravá, tak byla tak rozmazlená, že když nebylo po jejím, tak se vzteky válela po zemi, křičela a k mámě se chovala později, jak ke služce. Jak to nakonec dopadlo, to nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.25 19:08

Myslim si ze to muze vzniknout i u lehcich diagnoz, ale urcite nemusi. Bohuzel to vidim v rodine kamaradky. Ma nejstarsi, u ktereho se tech diagnoz seslo vic, pak prostrwdni zcela bezproblemovou holku. Dokud byly jeste tyhle dve deti, tak to nejak slo. Ale pak prislo treti neplanovane necekane, a to ma pro zmenu zdravotni problemy. Ne nijak strasne zavazne, ale takove porad neco, od mimina tezke alergie, atopak, porad nemocny. No a v tehle kombinaci teda uz ta prostredni rozhodne sklenena je :,(

• Citovat
  • Upravit
44307
15.12.25 21:27

Chápu to ve dvojí rovině. V pravém slova smyslu u těžkých postižení, v přeneseném slova smyslu i u lehčích.
A nabízím pohled z druhé strany, kdy jsem jako nejstarší dítě se závažnou orgánovou vadou potřebovala víc péče, ale bohužel matka měla další zdravé sourozence, tak jsem po nemocnicích a ozdravovnách byla od útlého věku sama.
Navíc mám i neurovývojovou poruchu na podkladě dvojí vyjímečnosti.
Prostě mě zanedbali a dodnes to beru jako křivdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová