Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Vaše názory po mojí zkušenosti ze školky.
Dcera spí ve školce a pani která je tam hlídá je budí tím způsobem, že z nich strhne peřinu a děti se budí tím že jim je zima jak jsou zahřátý a ještě rozespalý. Když jsem si stěžovala, že se mi to nelíbí, dostala jsem odpověď : a jak je mám tedy vzbudit???
to je strasny. To by se mi taky nelibilo a resila bych to s ucitelkou, popr. reditelkou.
Do dnes si pamatuju, že nás ve školce budili hrou na klavír.. tak třeba..
No řekla jsem jí že kdyby na ně promluvila a třeba pustila cd s písničkama tak by se určitě lépe probrali. Je to malá školka a nejvíc tam má 10 dětí na spaní, takže takovou práci nemá
No..u mě se cca půlka dětí vzbudí na slovní probouzení: „Vstáváme“…další děti se budí šrumem při stlaní, oblékání…zbude pár dětí (3-5), které musím budit „násilně“
…pokud si ke každému dřepnu a budu ho lehce šimrat, hladit, šeptat: „vstávej“…zachumlá se do peřin a nevyleze ani omylem…
Takže dítě pohladím nebo podrbu na hlavě, sundám peřinu (ano, jsem taky drasťák…a sundavám peřinu) a dítku nezbude nic jiného, než svléknout pyžamo (ano i u toho je dětem zima…ale bohužel to bez svlékání opravdu nejde) a obléknout se do školkového…někdy se jim začne chtít čůrat uprostřed oblékání a jdou NAHATÍ..!!! na WC…a to jim musí být teprve kosa…ale když musí, tak musí…pokud se jim chce zrovna, když svlečou pyžamo a nevydrží to do chvíle, kdy budou oblečeni, co mám dělat…???
Možná mi poradíš…@petula1985
Hra na klavír je fajn…teda za předpokladu, že děti neudělají to, co většinou udělají…strčí si hlavu pod peřinu…aby ho neslyšely…
A učitelka tedy musí vstát od klavíru a zvednout peřinu…
Já si tu naší šípkovou Růženku dost často budím sama
Doma po obědě ale spát nebude a nebude.
@Jitka1976 no tak třeba až když opravdu nebudou chtít vstát tak tu peřinu odkrýt, ale u nás to jde - vstávat a jede jeden po druhým.
@petula1985 píše:
@Jitka1976 no tak třeba až když opravdu nebudou chtít vstát tak tu peřinu odkrýt, ale u nás to jde - vstávat a jede jeden po druhým.
Je možné, že spěchá…pokud je na ty děti sama..
ty jsi u toho vstávání byla přítomná nebo to máš jen zprostředkovaně od dítěte?
Akorát nevím, co TADY vyřešíš…holky ti můžou napsat, že s tebou soucítí, že se jim to taky nelíbí nebo naopak, že je to normální…ale pokud se ani po tvé urgenci nic nestane, tak tady NIC nevyřešíš…můžeš si stěžovat u ředitelky…víc nic…zřizovatele ani ČŠI tohle neřeší…a pokud takhle budí i ředitelka, máš asi smůlu…no…
Zkus dát svému dítěti teplejší pyžamko…nebude to takový „šok“…otázkou je, jestli se v teplém pyžamu spíš nezapotí a nebude mu větší zima při převlékání…
Musíš to řešit s učitelkou…
@petula1985 píše:
Jiank taky radši budu chodit dřív a budit si jí sama
No…může se stát, že ti to ve školce nedovolí…ale zeptej se, za to nic nedáš…ve školním řádu bývá napsáno, že se děti musí vodit do Mš do cca 9 hodin (každá Mš to má trochu jinak)a naopak vyzvedávání dětí je od cca 12,30-13,00 (po obědě) a pak až od cca 14,30 (po svačině)…mimo tyto časy je školka zamčená…výjimečně rodičům otevřou (lékař a pod.)…ale pokud by to bylo denně, nemusí ti vyjít vstříc…tak s tím počítej…Ale určitě se můžeš zeptat, třeba to nebude problém…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.