Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky, moje kamarádka je nešťastná.. Má dvě děti. Jedno 3 roky a druhé rok a půl, které je neustále nemocné, ale opravdu pořád. Od zánětů ucha, po rýmy, infekce střevní a pořád dokola. Prý imunitu má dobrou, má všechna možná očkování. Byla s malým v nemocnici ve Zlíně i v Brně a tak mi jedna doktorka doslova řekla, že je lína, že dává starší dítě do školky, že je to jenom pohodlnost, proč to starší nenechá doma, že všechno je jenom kvůli starší holčičce.. docela se do ní pustila.Já jsem jí říkala, že to může být školkou, ale nemusí, znám spoutu maminek, které starš děti nemají ve školkách a děti jsou nemocné nebo naopak. Právě malá zůstala nějakou dobu doma a stejně to nepomoho.Neví, jestli má dát malou do školky, je to jenom její věc, ale ta ženská - doktorka byla hodně ostrá, vyčetla ji pohodlnost, lenost, taková stará motika - musím to tak napsat.
A jak to vlastně je? Marodí jak to starší dítko tak mladší? Nebo vždy něco chytne jen ta maličká?
Naše paní doktorka nám řekla přímo: začne školka, začnou nemoci. Kdyby to měl každý dělat tak, že starší sourozence odhlásí ze školky, tak by nakonec školky byly plné jedináčků.
No já nevím, já mám dceru ve školce prvním rokem a byla nemocná jen jednou, rýmu a sezonní pokašlávání za nemoc nepovažuju. MLadší dcera to od ní nechytla ani jednou. Takže nemocnost přisuzovat jenom školce asi není to pravý.
Co se týče lenosti, tak s tím taky až tak nesouhlasím. Já sama jsem na mateřský s mladší dcerou, ale pro starší jsem si místo doslova loni vydupala. A proč??? Protože je štastná v kolektivu, děti má ráda a já se taky konečně chtěla naplno věnovat mladší dceři. Za další já neumím moc kreslit a vůbec nejsem výtvarně zručná a když vidím ten pokrok, jaký dcera udělala a to štěstí v jejích očích, jsem štastná i já. A lenost? Tak to opravdu né, mě naopak ta školka „svazuje“ v tom, že si musím program přizpůsobit vyzvedávání.
Ale mám kamarádku, ta má syna těžkýho alergika a dr jí ze zdravotních důvodů pobyt ve školce nedoporučila, ale ona ho tam stejně dává, protože si chce přes den odpočinout. A tohle už mi jako pohodlnost přijde.
Tak at kámoška netruchlí a rozhodne se podle svý intuice. Beztka až dcery začnou chodit do školy, v kolektivu budou tak jako tak a tam už je domů nestáhne. ![]()
Je to hodně individuální, náš starší taky šel do školky, když se narodil mladší syn a nemocní nebývali ani jeden. Když pominu neštovice, které si odbyli zaráz ještě při mé mateřské.Na školku bych to tedy nesváděla a ta doktorka je fakt pitomá, školky nejsou pro pohodlnost matek, ale pro rozvíjení a spokojenost dětí. M
kvaček píše:
Ahojte holky, moje kamarádka je nešťastná.. Má dvě děti. Jedno 3 roky a druhé rok a půl, které je neustále nemocné, ale opravdu pořád. Od zánětů ucha, po rýmy, infekce střevní a pořád dokola. Prý imunitu má dobrou, má všechna možná očkování. Byla s malým v nemocnici ve Zlíně i v Brně a tak mi jedna doktorka doslova řekla, že je lína, že dává starší dítě do školky, že je to jenom pohodlnost, proč to starší nenechá doma, že všechno je jenom kvůli starší holčičce.. docela se do ní pustila.Já jsem jí říkala, že to může být školkou, ale nemusí, znám spoutu maminek, které starš děti nemají ve školkách a děti jsou nemocné nebo naopak. Právě malá zůstala nějakou dobu doma a stejně to nepomoho.Neví, jestli má dát malou do školky, je to jenom její věc, ale ta ženská - doktorka byla hodně ostrá, vyčetla ji pohodlnost, lenost, taková stará motika - musím to tak napsat.
Hm,to byla určitě paní doktorka ve Zlíně z dětské JIP,že jo,tu znám taky to je taková GESTAPAČKA,nebo to bylo v Brně?
jjelenko - já měla taky štěstí, že naše Terka mohla chodit do školky už od prtěte - na 20 hod v měsíci. Teď chodí každý den do oběda a jak říkáš, je tam šťastná. Naučí se plno věcí a denně se do školky vyloženě těší. Jsem teď těhotná, sice v začátku, ale i tak ty čtyři volné hodiny dopoledne hodně pomůžou. Jak na údržbu domácnosti, tak na nějaké to vyřizování. Sice byla teď víc nemocná, ale bylo to spíše tím počasím, jakmile se začlo oteplovat, rýma a kašel je pryč.
ahoj, bože co je to za doktorku?
Proč dítě izolovat od kamarádů a akivit ve školce? No vždy se stane občas že se něco donese domů, to je normální ale rozhodně bych to nesváděla na staršího prcka, že ten menší je pořád na hromadě. Kdyby měl v pořádku imunitu, tak by podle mě tak nemocný nebyl. Já bych raději změnila dr a navštívila alergologii. Můj prcek chodí do školky od 2,5let, nevím proč tomu říkat že je to má lenost když děcko se třese tam jít, je tam spokojený a málem nechce ani domů? My se třeba na imunitu léčíme a je to super, nemoci jsou pryč, tudíž to nemohlo dříve být ovlivněno školkou… Takové doktorky fakt žeru… kamarádku pozdravuj a at se nenechá ovlivnit a sama popřemýšlí co pro to udělat, v dnešní době kdo se sám nestará… na doktory že tě někam pošlou sami se spoléhat nedá. hezký den
Přesně tak, jak píše consi. Taky jsem pohodlná a dávám starší do školky, přestože jsem doma. Ale Anežka potřebuje školku jako sůl. Největší radost má, když jde ráno do školky a může jít poo domů. Teď má rýmu (ale už třetí týden a sotva je to znát), tak jsem se jí ptala, jestli chce zůstat doma nebo jít do školky do oběda a vybrala si druhou možnost. Do školky chodí od září (předtím pár měsíců do jesliček) a nemocná nijak extra nebyla. Zato letos od porodu mladší Marušky je nemocná skoro pořád (rýma, kašel). Mladší má teď rýmu..
Já mám zase od jiné doktorky (a nejen od ní, mám to i sama vysledováno), že děti, které začnou do kolektivu chodit brzy (třeba už v jesličkách), pak bývají nemocní míň a hlavně pak míň i ve škole.
Příspěvek upraven 09.04.10 v 09:21
Jsem toho názoru, že i kdyby se maminka rozkrájela, tak dětský kolektiv a celkovou školkovou náplň dítku doma nenahradí.
Ahoj.Přemýšlela jsem,že založím podobnou diskuzi,díky za ni
Taky to řeším a jsem nešťastná..
Adámek chodí od září do školky,Emička je posledního půl roku neustále nemocná - opakované bronchitidy,zánět středouší,neštovice,hnusná angina se kterou byla v nemocnici na kapačkách ![]()
První bronchitidu prodělala Emča v 5 měsících,kdy Adámek do školky nechodil.Před tím měla pátou dětskou nemoc,v létě rýmu,kterou jsme chodili odsávat z dutin na ORL,snad jen proto ji nevlezla do uší a neskončili jsme na ATB.To Adámek do školky nechodil..
Adámek je průměrně nemocné dítě.Před rokem na jaře a v létě ošklivou hnisavou anginu,teď před Emčou infekci,se kterou byl taky v nemocnici,mezitím nic..
Emička je podle prozatimních vyšetření chudokrevná - nic vážného,to je víc dětí.Imunitní parametry i testy na alergie má v pořádku.Na jistá vyšetření ještě čekáme.
Dr.ví,že chodí Adámek do školky.Říkala mi,že děti školkových sourozenců jsou více nemocní,jsou náchylnější.Zvlášť,když pro něj s ní do školky chodíme.Adámek neonemocní,ona ano.Může být i přenašeč.Dr.mu dělala taky vyšetření,nic mu není..
Nikdy mě za to ale nepeskovala,nic mi nevyčítala.Má vnoučata ve věku jako moje děti a ví,že jsou děti,které školku potřebují.Ví,že to není moje pohodlnost.Malý chodí do školky na druhý konec města,vozí ho tam přítel ráno,než jde do práce a pak pro něj pěšky s Emčou na kočárku chodím,abychom nejezdili MHD.Kdybych byla pohodlná,na toto se vykašlu a nechám ho doma.
Adámek je ve školce spokojený..
Od listopadu až do konce ledna byl Adámek doma.Rozhodla jsem se tak,protože byla chřipková epidemie a stále nemocná malá..Nepomohlo to,Adámek byl celkem zdravý,malá měla opakované bronchitidy dál..
Já si nemyslím,že by hlavní důvod byl starší sourozenec ve školce.Naše Emča marodí extrémně.To i přestože nejezdíme MHD,nechodíme do supermarketů,mateřských center,cvičení,plavání,na návštěvy a ani si návštěvy nezveme.To hodně psychicky drásá mě.Žijeme jak „v kleci“.Jedině,kam chodíme,tak pro Adámka do školky,to ještě ne každý den.
Preventivně jí dávám Imunoglukan - taky bez efektu.Léky na posílení imunity typu Bronchovaxon jí dr. nenapíše,mohla by začít vytvářet protilátky i proti sobě,testy má v pořádku.
Myslím,že je to v ní.I když je imunita podle testů v pořádku,stále se vyvíjí.Co vím od známých,jejich druhé děti jsou taky více nemocné,ale ne tak moc jako naše Emička.
Ještě čekáme na nějaké testy,ale snad to bude čím dál lepší.
Já i přesto,že to na školku nesvádím,bych si nedovolila tvrdit,že ta doktorka zakladatelky je pitomá.Jen to blbě podala.Naše dr.říkala,že děti školkových sourozenců bývají častěji nemocné,ale ne tak extrémně jako naše malá ![]()
Nedoporučuje jesle ani pravidelný dětský kolektiv minimálně do 3 let.
Ale nikdy nikoho nepeskovala,jen podala informace,řekla názor.
jojo, ze Zlína, prý je to jenom její vina, že je líná a pohdolná starat se o děcka, že když je na mateřské, že se má starat o obě a ne posílat starší do školky.No a těm nemocem, někdy jsou děti nemocné obě někdy jenom starší donese rýmu a nic, ale mladší chlapeček ten dostane rýmu a ještě něco dalšího například zánět ucha nebo průjem nebo horečky angínu..
Taky to tak mame, Natali uz je 5,letos je ve skolce poprve, predtim jeste nebyla pripravena, o prazdninach se jakoby probudila a chtela ven za detma, uz nepotrebovala ke hrani me a tak jsme nasli skolku.taky reditelka mezi reci rekla ze ji tam davam abych ja mela doma klid, no me spis dela problem ze pro ni musim v urcitou dobu jit kdyz treba mladsi uz potrebuje spat…ale s nemocema je to des bes.tyden skolka, dva tydny nemoc a chytnu to i ja i mladsi.zrovna ted uz druhy tyden marodime, predtim tam byla tri dny
kdyby se ji tam tak nelibilo tak celou skolku zrusim, takhle jen doufam ze to prejde.stejne si myslim ze ted za to muze blbe pocasi, chvilku je jaro a pak bum, zas ledarna ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.