Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Anonyme,
máte nějakou náročnou učitelku ve školce.
U nás ve školce to považují za normální, že prostě některé děti pozorují ostatní a rozkoukávají se,některé děti se stydí a nechtějí společně cvičit nebo zpívat ap., že neumí zapínat knoflíky, některé se sami ani neoblíknou… Někteří jsou nejedlíci.
Mám taky 3,5letou dceru, a učitelka už mi taky říkala, že je pomalejší ( což teda opravdu je, procházky moc nezvládá, motoricky pokulhává za svými vrstevníky), ale že se to časem srovná, prostě to s dětma umí.
Podle popisu mi tvá dcerka přijde úplně v pohodě, ale asi abych měla klid, tak bych za psycholožkou šla, určitě dostanete dobrý posudek a učitelce zavřete pusu.
Možná bych zapřemyšlela, jestli když jsou tam takové nic moc učitelky, dcerku nedat jinam do školky, teda jestli je možnost.
Andrea.
Já mám při téhle četbě chuť někoho zaškrtit. To jako tříleté dítě, které nemá žádnou podobnou zkušenost, má naběhnout na pár dní do školky - mezi dalších 20 dětí, které v životě nevidělo, k učitelce, kterou kloudně nezná, do prostředí, kde se kloudně neorientuje, mezi hračky, které nemá omakané a se kterými si zatím není zvyklé hrát - a má se okamžitě začít „zapojovat“ podle představ paní učitelky?
Moje starší dcera byla (a je ) v tomhle extrém, lámala jsem si s tím hlavu, dokud jsem nenarazila na knížku, kde bylo její chování popsáno tak přesně, že bych to lépe sama nenapsala („…když čtyřleté dítě ve školce sedí a pozoruje, jak si hrají ostatní spolužáci a úplně mu to stačí ke spokojenosti…“ atd. popis asi na 2 stránky) a popsáno jako !jeden ze čtyř základních typů dětí!! a od té doby to tak beru - že je taková, jiný je zase makový. A teď dochází na další slova z té knihy („…ve věku kolem sedmi let se tyto děti většinou začnou sami zapojovat do her vrstevníků…“) a všechno je v poho.
Jen se mi zdá, že učitelka z MŠ by sakryš měla mít s tímhle zkušenost a nesnažit se všechny děcka nastrkat do krabičky podle šablony.
Eva
Ahoj
tak to jsem já původní zakládající osoba.
Holky děkuju, uklidnily jste mě a to , co píše Evalu, mi přesně řekla dětská doktorka. že je to „pozorovací typ“ a ocitovala nějakého pedagoga.
No, ve školce se rojí další „problematické děti“. Dneska jsem se to dověděla. Měnit školku by teďka pro naši malou nebylo dobrý, ale do budoucna pokud by to takhle pokračovalo, rázně bych zauvažovala.
k psycholožce jsme se teda objednaly, jsem zvědavá co nám vypracuje za posudek.
Dokonce učitelka už začala „no víte, já jsem hrozně ráda, že tam s ní jdete, my potom děláme před nástupem do školy i TEST ZRALOSTI na školní docházku“ - načež jsem už začala potlačovat smích!!!!
Já učím taky děti (větší), a občas mám někoho „uhnutýho“ takhle, občas zase někdo je „uhnutej“ jinym směrem.....
ale panebože nejsme všichni stejní, nalajnovaní podle pravítka, univerzální uniformní lidé podle nálady paní učitelky.
Jo hlavně teda mě málem rozesmálo, že teďka ve 3,5 začla mluvit o testu zralosti do školy
![]()
kór nejlepší je, že u testu zralosti se ptají na básničku, písničku, geometrický tvary, barvy, jak se jmenuje tatínek, maminka, a prej napočítat do deseti (což bych neviděla jako nutný) - nehledě na to že všechno to naše opožděná dívenka umí. ale i kdyby to neuměla - tak stejně přece někdo nebude ve 3,5 plácat o zralosti do školy.
A ještě u činnosti vydrží v klidu sedět (což se momentálně jeví jako PROBLÉM).
Já jsem dneska naší paní uč. řekla, že já teda učím trochu vejš, ale že vzhledem k tomu, že potom vidim, co z těch dětí roste, že jsem fakt ráda, že když ji něco zaujme, vydrží V KLIDU. Že není zákeřná, že neubližuje ostatním dětem.
a oblíknout se sám a běhat v kroužku - to nakonec můžete naučit i člověka s mentální retardací (nemyslím to hanlivě, jenom když už mluvíme o té ŠKOLNÍ ZRALOSTI). I retardovaný člověk se může naučit sám si vyprat, uvařit a nakoupit.
Ovšem teda nevím, jestli to paní učitelka ví.
Anonymní,
máš naprosto normální holčičku a bohužel to vypadá, že poněkud divnou paní učitelku…;-) Dcerka je tam jen na pár hodin za měsíc a každý z těch dní co tam je si musí na děti zvyknout, dělá vše normálně, vypadá to, že se jí tam líbí a holt se nezapojí…možná je to tím, že děti za ten měsíc a půl už mají své bandičky, znají se z každodenního kontaktu..ona je jakoby na návštěvě…jestli chápeš co chci říct..tohle je na paní učitelce jak ji toho pocitu, nebo jak ji vůbec zapojí do hry, pokud je dítě takové celkově nezapojovací..to ty ovlivnit nemůžeš ani psycholog, vy nezajišťujete vyuku, dozor a zábavu pro děti ve školce. Chce to čas…a že nejí…nejí i předškoláci…chápu, že jsi rozhozená…já bych nebyla rozhozená, ale řádně rozčilená ![]()
já bych se osobně vykašlala na psychology pokud nevidíš nějaký problém, ale podle toho co jsi napsala, problém nemá dcerka, ale paní učitelka…opravdu to chce čas a možná to spraví až delší pobyt ve školce než jen 10dní…
uff
ať se školka pořád líbí a s paní učitelkou promluvte…holt je teď dcerka pozorovací a až si zvykne a otrká - podle toho jak je šikovná, bude jí ve školce všude plno…
Zdenik
Ahojky§
Já jen poznámku. Tak u nás nechávájí 3 leťáky ať se zapojují či nezapojjí dle nálady, trošku víc tlačí na ty 4 leté a rožim mají až předškoláci.
Já jsem z toho ze začátku byla špatná, že kluk nemaluje s ostatníma, atd ale během času si našel kamarády, a teď po roce je zapojený někdy až moc. Takže u nás jsem to řešila já a učitelky se mi smály - že by zkušenost? V tom případě nechápu, že ji vaše účitelky nemají. Nebo je jednoduší mít jednohlavé stádo, kdy všichni dělají totéž, než se přizpůsobit potřebám jednotlivých tvorečků?
Petit
Ahoj jdu nahlásit ZÁVĚR PSYCHOLOŽKY.
Dítě je normální, hodně inteligentní, kreativní, a je prý individualita. To znamená, že jako individualita (= soukromnice) se nikdy nepožene hned po hlavě do kolektivu. A že je prostě taková, je to její povaha a přirozenost.
Malá si s psycholožkou povídala, ona jí tam něco říkala a malá se chechtala na celý kolo.
Celou dobu tam u ní klidně seděla, odpovídala jí, a nakonec psycholožka řekla, že nechápe, jak má dělat individuální program pro normální dítě.
A vpodstatě to co píšete Vy. Že p. uč. by asi ráda šedé myšky seřazené v řadě a všechny stejné.
Jo a taky mi řekla, že v tomto věku se děti nechovají a nejednací cíleně a záměrně, že prostě dělají věci vpodstatě nevědomky, že jednají podle svých potřeb. Že své jednání neovládají vůlí.
to můžu jen odsouhlasit.
A řekla taky totéž, co naše praktická lékařka.
Jestli s tím učitelky nepřestanou, půjde do jiné školky.
Tady kousek je ještě jiná, a tam nevládne „teror“ tohoto kalibru. to bohužel vím až teď!!
Paní učitelka od nás mi říkala, že MŠ nemá právo posílat děti k psychologovi, to mají až v ZŠ. Probíraly jsme to v opačném případě, kdy ona ví, že jedno dítě má problém /dcera s ním teď chodí do ZŠ a je to velmi problematické dítě, rozhodně ne jen individualista/ a ona mu nijak nemohla pomoct, protože rodiče vůbec nespolupracovali a absolutně si nechtěli přiznat, že je problém. Podle učitelky z něj roste původce šikany a přesto s tím neměla kompetence s tím něco dělat. Věřím, je to pedagog na svém místě, s dětmi to moc umí, dcera je moc ráda, když jí vidí a to jí ani přímo neučila.
Ve tvém případě byla paní učitelka přespříliš horlivá a ukázalo se, že dceru znáš dobře a vyšetření bylo zbytečné. Bohužel v případě toho kluka jsou rodiče taky přesvědčení, že je naprosto v pořádku a i já si podle vyprávění dcery myslím, že není. Samozřejmě je blbost posílat na vyšetření dítě, které bylo párkrát ve školce, ale myslím, že odmítat to, když to učitelka doporučuje a dítě zná, není na místě.
JO to máš pravdu.
Já teda nejsem ten typ - když mi někdo něco naznačí (a na:,–(í brouka do hlavy), tak se teda jdu někam „informovat“, jestli to tak je nebo ne…
A tu naši psycholožku jsem dostala doporučenou od několika lidí, že prý je opravdu objektivní a ne „mimo mísu“.
Je pak ale smutný, když dítě ve škole dělá nedobrotu, je zlé na ostatní děti, a jeho rodiče to přehlížejí. Jelikož taky dělám ve škole, tak loni jsme měli holku, která byla příšerná - byla to sice holka, ale šikanovala ostatní (slabší) holky jak o závod, my jsme ji ze školy vyrazili (kvůli i známkám), ale co s tou osobou bude dál, to netuším… Protože její matka totiž vůbec ani neví, co holka celý den dělá.
Já si právě myslím, že svou dceru znám dobře, pomalu si přivyká, ale potom je zase prímová, všechno potom přijme tak, jak to je, ale má prostě delší adaptační dobu. To má tak úplně se vším. Jenže naše paní učitelka chce všechno na povel a okamžitě. I hraní!
ahoj, tak tvoje dcera mi přijde naprosto normální i hodně šikovná, ale prostě jí chvíli trvá se zapojit do kolektivu. Jsou takové děti, nejdřív pozorují a nehrnou se do všeho..ten náš taky trochu. Klidně k psychologovi běž, naopak budeš mít potvrzené, že je vše v pořádku..
Naši mámu poslali s mým bratrem k psychologovi ve škole a to musím říct, že brácha byl teda fakt číslo, strašný živel..no a psycholog nic nenašel a řekl, že by k němu měla přijít paní učitelka
Takže i takhle to může dopadnout..a to si myslím, že u bráchy těch důvodů bylo víc..
Přeji, ať vše dobře dopadne, je skvělý, že se malá do školky těší a nemá žádné problémy kvůli chození do školky, že by tam brečela a tak, to teda jen závidím, nás to čeká příští týden.
Tak dej vědět, jak jste dopadli.
lexxie.
Píšu, jak to teda dopadlo. Přesně jak jsi psala ![]()
Teď jsem byla u psycholožky podruhé, už bez malé. Ona mi řekla, že mám rozhodně změnit školku, protože přístup těch učitelek by mi mohl zapříčinit to, že by se začla uzavírat do sebe, a že by jí eventuelně hrozilo sklouznutí k autismu.
Také naznačila, odkud v té naší školce vane vítr (vedení....... nebudu to rozmazávat), a že právě to vedení by potřebovalo vyšetřit.
a že nejsem první ani poslední, kdo konkrétně z této školky dítě stáhne pryč.
Takže už jsme to řešily i u obvoďačky, protože ta je z toho taky docela hotová, zná nás, a je úplně stejného názoru.
Prostě změnit školku. Už máme zažádáno a budem to mít i od doktorky.
ahoj, no tak alespoň , že to takhle dopadlo. Smůla, že si malá asi už na děti zvykla a teď si bude zvykat znova. Učitelku moc nechápu, asi nemá moc zkušeností s dětma? Za takové dítko může být přece ráda a hlavně, je to hrozně brzo dělat nějaké úsudky..co by dělala s takovým hyperaktivním zlobivým dítětem, to fakt teda nevím..
tak vám přeju, ať najdete školku, podle přání a at se tam malé líbí. Ten náš nastoupil minulý týden a překvapivě neměl vůbec žádné problémy, ani nebrečel, jsem se docela divila, protože je skoro pořád jenom s náma..ale je to fajn. ![]()
Ahoj nedalo mi to a musím napsat,že absolutně nechápu Vaší paní učitelku.když moje holky začali chodit do školky,byli extrémně trpělivé.Zejména malá řičela na celou chodbu,že tam nepůjde.Já ji chtěla ze školky stahnout,jelikož jsem byla ještě na rodičáku.Ale učitelka mě přesvědčila at vydržíme,že jen co odejdu ,hraje si a je naprosto jako ostatní děti.Ale minimálně dva týdny každé ráno brečela opravdu hlasitě a dokonce se rvala…aby tam nemusela.Ale nebylo to z lítosti,ona se prostě vztekala.To já si myslela,že je zralá na psychologa ,nebo alespon na to vzít si ji zpět domů.Ale naše paní učitelka si k ní našla cestu a malá ji milovala.Spolu s námi tam nastoupil jeden chlapec co neustále ubližoval dětem a ani jeho neposlali do poradny,jen to řešili s jeho matkou.Trpělivě dokud se neuklidnil a dnes s ním nejsou problémy..Opravdu je u vás určitě chyba v učitelce,vůbec nechápu jak může dělat s dětmi!!!!!!
Víš co je největší paradox? Že jedna z nich měla mě jako malou, a já jsem ji teda milovala. Ale teď mi připadá nějaká jiná, všechno s tou svou kolegyní rozebírají, každého v šatničce informujou o sebemenší hlouposti, jako že tohleto a tamhleto udělal nebo neudělal, pak na nás při rodičáčku házejí nějaké rádoby odborné pojmy a nakonec se snaží svou odpovědnost přesunout na někoho jiného (rodiče, psychologa…)
Já taky učím, a neumím si představit, že bych o každém prohřešku v hodině neprodleně informovala rodiče, jakože támhleten si dneska četl pod lavicí a támhleten si na mě dneska otevřel tlamičku…
Fakt nechápu, mrzí mě, že malá teď do školky nechodí, čekáme na jinou. Tady to nemá smysl, pozorují ji jak policajti (a nejen ji), peskují, deprimujou nejen nás ale i ostatní rodiče- nevím co s nima je a o co jim jde!!!!!
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.