školka a psycholog?

Anonymni
14.10.08 20:29

školka a psycholog?

Ahoj
děvčata.
Protože všechno je možné, píšu anonymně. Minulý týden se nám stalo, že učitelka ve školce nám ráno při příchodu začla říkat, že bychom měli navštívit psychologa.
Naše Áďa chodí zatím na 5 dní, takže byla ve školce 10 dní (v září byla na 5 dní, a teď v říjnu taky na 5), jsou jí 3,5 roku. Nepláče tam, chodí tam ráda, prý tam nezlobí, není zlá na ostatní děti. Když přijde domů, vypráví mi, co tam dělali atd. - jmenuje mi děti, jak se jmenujou a s kým si hrála. Domů už přinesla nějaké výrobky, co dělali.
Je to normální dítě, nedávno si u nás na zahradě hrála s prvňákem (vnuk od sousedů ze zahrady) - dvě hodiny v kuse, hráli si na schovávanou, na honěnou - hráli si na písku (fakt dvě hodiny, takže to nebyla nějaká náhoda), zpívá mi písničky, cituje kousky z pohádek, které čteme před spaním, umí všechny barvičky (i odstíny, řekne světle modrá tmavě modrá), pozná geometrické tvary - no prostě není opožděná!!
Problém je, že když si ostatní děti hrají třeba nějakou tu hru (zajíček atd.) tak se na ně třeba ráda kouká, ale do těchto „kolektivních her“ se nezapojuje. a že se jí ve školce nechce moc jíst. Jakožto ani pít. Ale to není ze stresu - ona prostě málo jí i doma!! Párkrát kousne do chleba a má vystaráno. Nemá podváhu a nic jí nechybí.
Před týdnem ale na nás vybalili, že prý máme jít k dětskému psychologovi. Že prej se nezapojuje a že nejí. A spolu s ní tam má jít ještě nějakej chlapeček. Kterej taky SEDÍ.
To je tak strašně žere, že SEDÍ????

Holky já vůbec nejsem přítelem dětských psychologů v těchto případech! Pochopím, když je nějaké trauma, počůrávání, děsy, abnormální chování.
Ale prostě učitelka mi minulý týden řekla „No, podivejte se, jak tam sedí!!“ - a malá SEDĚLA u stolu a koukala.
A co měla asi dělat??? (házet tu rejži na strop??)
Probírala jsem to s naší obvoďačkou, ale ta řekla, že se jí to nějak nezdá, že si myslí, že je spíš chyba v učitelce (buď že to moc hrotí nebo že si k naší malé nedokáže najít cestu).

JInak ona vydrží krásně u nějaké činnosti (malování vodovkama, modelování, čtení knížek atd.) - není ani hyperaktivní.
No bože - neumí si zapnout knoflík a zip jí jde jen někdy, ale proboha snad není na psychouše???? dneska mě tak naštvali že jsem musela dvě hodiny počkat, než jsem tam za nima mohla jít!!!!!!!!

nehledě na to že mám vystudovanej pajďák a dělám s dětma. Tím spíš mě to dere!
Ve čtvrtek jdem k psycholožce, byla mi doporučená, já ji znám - je to taková klidná paní… Když sem jí to líčila do telefonu, tak se uchichtávala, a říkala cosi jako „hm… já teda nevím, do jaké míry je tohle spíš trend…“
Jsem rozhozená.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
14.10.08 20:30

ještě dodatek. malá se do školky někdy tak těší, že cestou utíká.
Fakt se bojím, že se k ní budou chovat způsobem, který jí školku zhnusí. Skoro se mi chce brečet.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
14.10.08 20:56

Ahoj,
tak podle toho, jak chování dcerky líčíš, mi taky doporučení na sezení u psychologa přijde mimo. Ale…dobré vztahy se školkou jsou potřeba, tak bych na to vyšetření šla, ať psycholožka p. učitelkám písne zprávu - ta bude zřejmě pro dceru pozitivní a p. uč. nezbyde, než se s tím smířit. Psycholožka tam určitě i doporučí, jakou formou /a zda vůbec/ ji mají zařazovat do her, aby „neseděla“.

Mně syn začal chodit do školky v září, jeho „problémy“ jsou závažnějšího charakteru a naše učitelky jsou zatím skvělé. Vůbec si neumím představit, co by na něj říkaly ty vaše.
 L.

• Citovat
  • Upravit
5846
14.10.08 21:06

Taky mám se školkou jisté - no řekněme rozdílné názory na to, co by dítko musí a nemusí dělat a umět. K psychologovi synka učitelky neposlaly, zřejmě to tady nefrčí; ale sodu dostávám pravidelně :wink: .

Pokud ti to není příliš proti mysli, zajdi tam s dcerkou, dostaneš bumažku, že je zcela normální, tu si pí uč. založí do papíru a bude 8) .

Ale jinak :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
14.10.08 21:13

my mame ve skolce take chlapecka, ktery se nezapojuje neji a sedi… :D Akorat s tim rozdilem, ze on je takovy i doma. Ucitelka matce napsala, ze se ji zda retardovany a at jdou k psychologovi. Tak sli - zjistil, ze je normalni, akorat ze je trochu pomalejsi (jako kazdy chlap :D ). Posudek dala ucitelkam a je klid a on si v klidu dal sedi a uz se to neresi.
Jdi k psychologovi - dcera je evidentne sikovna - a natri jim to !!!!! :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.10.08 21:19

Ahoj,
no právě to mi řekla i naše doktorka… poradila mi, která psycholožka je dobrá (= která píše skutečně objektivní posudky, a ne mimo mísu - tady je totiž pár takových, o kterých se všeobecně ví, že napíšou snad komukoli cokoli)

No - ony si naše paní učitelky představují, že s nima jako ta psycholožka bude spolupracovat i dál (no to tak, za ten posudek dam pětistovku, zbytek platí pojišťovna), a to si jako představujou že kromě 990 Kč budu mastit ještě za posudky.

• Citovat
  • Upravit
11530
14.10.08 22:37

No já mám s prací psychologů zkušenost u našeho staršího a v letošním roce jsme už zcela odmítli do poradny docházet. Podle toho co tu popisuješ mi spíše vyplývá, že tvoje dcera bude spíše sólista než týmový hráč. Mám to s dcerou podobně. Do školky chodí už druhým rokem a až poslední dny mi učitelka sdělila, že se začíná zapojovat do společných her. Většinou ale vyhledává aktivity, které může dělat sama, malování, skládání puzzlí a pod. A taky chodí nerada na školní zahradu. Pochopila jsem proč tomu tak je až když jsem byla u zubařky, která sídlí ve stejné budově a viděla jsem, že děti většinu času jen postávají a nudí se. Pokud jdou na procházku je to v pohodě, protože to jdou a má činnost po celou dobu. Pokud je škaredě a je ve třídě, tak si vždycky nějakou zábavu - hračku, hru, malování najde.

Závěrem chci dodat, že má od narození staršího sourozence, za kterým chodí kamarádi, takže není nijak izolovaná. Jen je prostě svá. Někdy si s bratrem hraje ráda a někdy ho ke svým hrám vyloženě nechce.

Deset dnů je moc krátká doba na to, aby učitelka vyvozovala tyto závěry. A pokud dcerka jen sedí a pozoruje tak to určitě není proto, že by byla opožděná, ale snaží se zorientovat v tom, jak to ve školce chodí. Přece jen děti, které chodí denně jsou už pro ni mazáci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
14.10.08 22:45

Ještě jsem chtěla napsat, že pokud máš podezření, že s dcerou něco není v pořádku, tak do poradny běž. Pokud jsi ale přesvědčená, že je dcera v pořádku a problém je pouze v delší aklimatizaci ve školce, máš jako rodič plné právo toto vyšetření odmítnout !!!!
A nikdo s tím nic nenadělá, protože za své dítě jsi zodpovědná především ty sama :wink: .
Přeji ti, aby jsi vše vyřešila tak, aby se to co nejméně dotklo tvojí malé dcerky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.10.08 23:46

No já úplně sama za sebe bych se na to vykašlala. Protože svou dceru znám, a to že se učitelce po deseti dnech zdá, že SEDÍ, nebo že si hraje někde jinde, když ostatní křepčí taky jinde - to o ní vím a na to nepotřebujem psychologa.Taky vím, že když jí některé dítě sedne, vyhledává jeho přítomnost a snaží se ho upoutat, blbne s ním atd., a když jí někdo nesedne, tak prostě nejeví zájem a nazdar.

Já jsem se dověděla, že to v té naší školce není poprvé. Naše doktorka už se o to začla zajímat, ale říkala, že už nemůžou chodit do školek na náhledy, protože už školky mají jiného zřizovatele. A že dřív to bylo lepší - že je měli pod kontrolou.
Já na psychology s podobnými věcmi prostě moc nevěřím. Řešit to budu nakonec stejně já a intuicí a CITEM, ne podle nějakýho papíru na základně chvilkové „diagnózy“.

Jenže ta učitelka to chce a chce. Mám strach, aby malé nedělala zle. Je toho snad schopná jak jsem ji viděla.

• Citovat
  • Upravit
5846
15.10.08 00:00
Anonymni píše:Jenže ta učitelka to chce a chce. Mám strach, aby malé nedělala zle. Je toho snad schopná jak jsem ji viděla.

Teď je otázka, jestli bude výhledově lepší ji srovnat hned ze začátku, opřít se jí a pokud nedá pokoj, jít za ředitelkou, případně za zřizovatelem, což bývá obvykle obec, a udělat pořádné vlny, ať vidí, že si nenecháš kdeco líbit, protože po deseti dnech takové závěry… :roll: :roll: :roll: … nebo do toho vrazit to pětikilo a pak se na to odvolávat, jestli, resp. dokud zas nevymyslí něco jiného… taky je to o tom, na co si troufneš.

O psycholožku se fakt nebojím, že by měla čas a chuť s nimi spolupracovat u dítěte, které je v pořádku. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.10.08 00:08

maxiku-
ouha, u ředitelky bych moc neuspěla… ta je toho skoro iniciátorkou. Právě že jsem si všimla, že toho posílání k psychologům je nějak až bych řekla moc.
Zatím volím variantu - opatřit si papír a „umlčet je“, ale jak je pozoruju, kdykoli si můžou tu pásku přes ústa strhnout a začít frfňat nanovo.
Já neřeknu, kdyby tam ta holka někoho kousala, štípala, nebo zlobila. to bych chtěla řešit i sama od sebe.

Ale víš co - jestli to bude nějak divně pokračovat, dojde maxiku na ty VLNY!!!! a to budou teda vlny, protože to normálně nabonzuju i doktorce.
někdo mi šuškal, že ta psycholožka, na kterou tam všichni fasujou to telefonní číslo, je známá někoho z té školky.
to by bylo ale zajímavé rozuzlení.
to jsem se dověděla teď. protože na to myslim kudy chodim a už jsem to i spoustě lidí během toho týdne řekla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
15.10.08 07:28

Ahoj,

tak tato diskuse mě zaujala, když mně byly necelé tři roky začala jsem chodit do jesliček, doporučovali mé mamce, aby se mnou taky zašla k nějakému odborníkovi, protože se nazapojuji. Taky jsem seděla a koukala co se děje, ovšem, když jsem přišla domů, seřadila jsem všechny co byli po ruce a museli cvičit (sluníčko už vstává, zajíček ap.), prostě to co jsem v jesličkách za celý den obkoukala :D .

Jinak dcera přibližně stejně stará jako tvoje chodí do školky taky (tedy každý den) a ze začátku ji zase učitelky měli pořád za zadkem, protože nejvíc ji bavilo jim pomáhat, až jsem měla strach, že jim pujde na nervy. Jiná holčička zas místo hraní pomáhala uklízečce :lol: :wink: .

Myslím, že to co dělá tvoje dcera je naprosto normální a spíš bych viděla chybu v učitelce :(

• Citovat
  • Upravit
25182
15.10.08 08:20

Náš Libča taky sedí. Letos začal chodit do školky, je mu 3,5let. Spíš si maluje nebo skládá puzzle. Když jsou venku, hraje si na písku mezi dětmi, ale sám.
Učitelka mi to taky říkala, ale nemyslela to zle. Sama říká, že takhle staré děti si neumí hrát v kolektivu. Doma třeba se sestřenicemi si běžně hraje, ale ty zná od malička.
Já bych psychologa odmítla. Tohle přece není žádný extrém. Někdo je samotář někdo ne. Asi bych řekl uč., že jsem to probrala s dětskou dr. a dohodli jsme se, že nikam nepůjdeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
15.10.08 08:53

Ahoj,

podle toho co jsem četla bych spíš psychologa doporučila učitelce. Nevím co si o sobě myslí.
Fakt síla.

Přeju hodně štěstí, ale jsem přesvědčená, že tvoje holčička je naprosto, ale naprosto normální a můžeš být ráda za to jaká je. Moje dcera si zase třeba pořád jen maluje, prosedí u toho taky dost dlouho a nikdo to neřeší. Ve školce než aby si šla hrát s dětma jde si kreslit, mluvila jsem o tom s učitelkou a ta říkala, že bude mít jednou třeba talent, když takhle pořád kreslí.
Taky hodně záleží na učitelce, my jsme loni měli učitelku který bylo 21 let, no řeknu ti upřímně, bylo to děsný, navíc na to ta holka neměla ani školu a k dětem si neuměla najít cestu, dcera byla ze školky vystresovaná. Nechtěla tam a strašně plakala.Letos jsme školku změnili, má učitelku která má 28 let praxe a do školky se strašně těší a brečí mi, že je o víkendu doma.

Je to hodně o učitelce.

Šárka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
15.10.08 09:16

Tak psycholog je podle mě nesmysl. Vždyť podle popisu je uplně normální a i chování ve školce je normální. Moje dcera to zezačátku taky dělala, ona je tedy jedlík na entou ale to že přišla do školky, stoupla někam ke stěně a čučela co ostatní dělaj bez zapojení to nějakou dobu dělala. Učitelka mi o tom řekla ale v dobrém, že prý je to u nováčků normální a že se to časem spraví, že jí prostě nechávájí být a časem se prostě zapojila. Do školky se od prvního dne moc těšila a doma vyprávěla co tam všechno dělaly i když to jen viděla " z dálky " :lol: Jinak zip se jí taky někdy nepodaří zapnout a knoflík ještě neumí, ale naše doktorka zastává názor že na knoflík že čas do 5l.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin