Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, moje dcerka se chystá do školky a mě teď tak napadlo, jak to ve školce chodí, když jde dítě na záchod na stolici. Musí si umět samo utřít zadek? Já dcerku (3,5 roku) zatím utírám a nějak mě nenapadlo ji to učit. Měla by to už umět? ![]()
Tak ve 3,5 letech by se o to měla aspoň pokoušet, i když je jasné, že výsledek nebude vždy TOP a občas vznikne škrtátko…
V tomhle věku u nás učitelky bez problémů utíraly. Samostatné utírání chtěly až po předškolácích.
Prdylky temto malym ve skolce utiraji. Alespon u nas ano…
U nas je zase problem, ze dcerka je tak mala, ze nevyleze na ty jejich zachody no…
@Sashie No já netvrdím, že by to vůbec nezvládla. Spíš mě nějak nenapadlo ji to učit :/ Asi začnu, ať to aspoň zkouší sama.
@lucenka Tak to jsem klidnější, že je utírají ![]()
@Luca82 Děkuji, to jsem ráda
To u nás asi problém nebude, protože dcerka vyleze už i normálně doma na záchod bez stoličky. Tak tohle zmákne i tam. A když tam nevyleze, tak jí pomůžou, ne?
Dítě musí umět říct že jde kakat..při čurání s nima učitelky nejdou na záchod, ale při kakání jo..no a když řekne že jde kakat, tak pak učitelka pomůže utřít..u nás to chtějí aby to uměli až předškoláci.. ( syn uměl od 4,5 let), dřív si tam nedosáhl
@prcekniky píše:
@lucenka Tak to jsem klidnější, že je utírají
@Luca82 Děkuji, to jsem rádaTo u nás asi problém nebude, protože dcerka vyleze už i normálně doma na záchod bez stoličky. Tak tohle zmákne i tam. A když tam nevyleze, tak jí pomůžou, ne?
ve školkách mají snížené záchody..takové menší pro děti..ne v takové výšce jako normální..takže tam vyleze i malé díte samo bez stoličky
@prcekniky píše:
@lucenka Tak to jsem klidnější, že je utírají
@Luca82 Děkuji, to jsem rádaTo u nás asi problém nebude, protože dcerka vyleze už i normálně doma na záchod bez stoličky. Tak tohle zmákne i tam. A když tam nevyleze, tak jí pomůžou, ne?
Jj. Mne dcerku vysadi a pridrzi. Nabizela jsem, ze dodam schůdek, ale to nechteji kvuli bezpecnosti.
Oni tam maji zachudky nizko, ale dcera ma jen 90 cm a nejak ji to neslo.
Uz jsme ale doma natrenovali, tak uz tam nejak vyleze.
Kluk mi ve skolce třeba úplne odmital chodit na velkou, prave kvuli tomu, ze by mu mel nekdo utirat prdyl.
Nevim, jak to dokazal, ale rok to nosil vždycky domu.
Jo vlastne uz vim - oni tam maji papir stranou od zachodu a kdo si utrhne predem malo, ma pak jaksi smulu.
To si vlastne taky stěžoval, ze mu vadi.
@Luca82 u nas to maji u záchodků, ale třeba vyjdou vstříc, že když je někdo zvyklý na určitý typ toaletáku, nebo dokonce na vlhčený toaleták, že to mají u jeho ručníku a pak když jde, tak berou jen ten jeho, pro něho..
@prcekniky V nasi skolce zadek utiraji a praly si pani ucitelky vlhceny toaletni papir, zachudky maji male. Dcera chodi do tridy kde jsou jen trilete deti a dokonce je i hromadne vsechny berou curat, nekolikrat za den ![]()
@Luca82 píše:
Prdylky temto malym ve skolce utiraji. Alespon u nas ano…U nas je zase problem, ze dcerka je tak mala, ze nevyleze na ty jejich zachody no…
To je divny…syn je vzrustem maly, nema ani 100 cm a ve skolce si sam dojde ![]()
@Babs18 píše:
To je divny…syn je vzrustem maly, nema ani 100 cm a ve skolce si sam dojde
Dcera ma 90 cm a proste se tam bala vyskrabat.
Musely jsme natrenovat ![]()
Ale ona je na sebe ehm velmi opatrna, co se pohyb, lezeni apod. tyka ![]()
U nás chtějí, aby se sami utíraly předškoláci. Nejstarší dcera šla do školky v necelých 5 a už nějaký čas se sama utírala. Prostřední jsem k tomu vedla/nutila celé toto léto. Byly jí v létě 4, s tím, že je na to dost velká. Sousedka na mě koukala, že je na to moc malá. No a ve školce je to tak, že utírat se může, ale musí volat na kontrolu.