Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den všem, již delší dobu pozoruju na me dceři jiste odlišnosti od jiných deti…mam podezření zda nemůže mit nějakou poruchu PAS, v Nautisu jsme už objednani, bohužel termín máme až za rok.
Byl by tu nějaký ochotny rodič, který resil podobny problém a mohl me napsat jak se u vašich deti pas začal projevovat, jak se vaše deti chovaji, zda se diagnostikou problém zmirnil a vy jste svym detem porozumneli atd
Me to moc trápí, dcera je v mnoha ohledech šikovná ale vazne u nas domluva, prehlizeni a slapani po věcech, neustále si otira nudli, pusu, ruce do oblečení, ted ve 4 letech si začala strkat prsty do pusy, slovo bačkory je asi zacarovane, někdy zapomene o čem mluví, někdy chce po me abych doslova opakovala co jsem řekla, ve školce se me zda nestastna, jak kdyby nevěděla jak deti oslovit…
Prosím moc a dekuji za vaše postřehy
Hezky den Andrea a anna
@mumisek79, jen ty víš, v jaké míře je to chování co popisuješ… Nepises nic co by na pas ukazovalo…
Syn byl také ve školce „nešťastný“ s dětmi si moc nerozuměl, srovnalo se to až na výběrové škole, kde má kamarádů hromadu… Dcera 6 let se do rukávu a trička utira dodnes…
může být jen tvrdohlavá… S dětmi si hraje, komunikuje, když ji čteš poslouchá, oční kontakt má, změny snáší…? Píšeš toho strašně málo… Co na to pediatr, sourozence má?
Diagnostikou se problém nezmírní. Nautis se momentálně ozývá lidem po roce a půl. Mají toho moc.
Napsala jsi dost málo věcí. I někteří autíci můžou chodit rádi do školky/školy a být čistotní. Ty problémy jsou většinou o něčerm jiném. Tak zkus napsat víc příznaků, které tě znepokojují.
Jsem speciální pedagog, to co popisuješ nemusí ukazovat na PAS, nicméně diagnostikou se nic jen tak nezmění změny nastávají až po změnách ve výchově a celkově chodu domácnosti. Pokud chceš napiš mi SZ můžeme to probrat ![]()
Ja teda nevim, nejsem odbornik, ale spojovat PAS s tim, ze se utira do obleceni mne prijde ponekud zvlastni. U nas dr. dava rodicum pred 18m preventivni prohlidkou nejaky ofiko dotaznik a podle toho se vyhodnocuje jestli ma dite nejake projevy, ale nevim jestli je to aplikovatelne na tak stare dite.
@mumisek79 píše:
Dobry den všem, již delší dobu pozoruju na me dceři jiste odlišnosti od jiných deti…mam podezření zda nemůže mit nějakou poruchu PAS, v Nautisu jsme už objednani, bohužel termín máme až za rok.
Byl by tu nějaký ochotny rodič, který resil podobny problém a mohl me napsat jak se u vašich deti pas začal projevovat, jak se vaše deti chovaji, zda se diagnostikou problém zmirnil a vy jste svym detem porozumneli atd
Me to moc trápí, dcera je v mnoha ohledech šikovná ale vazne u nas domluva, prehlizeni a slapani po věcech, neustále si otira nudli, pusu, ruce do oblečení, ted ve 4 letech si začala strkat prsty do pusy, slovo bačkory je asi zacarovane, někdy zapomene o čem mluví, někdy chce po me abych doslova opakovala co jsem řekla, ve školce se me zda nestastna, jak kdyby nevěděla jak deti oslovit…
Prosím moc a dekuji za vaše postřehy
Hezky den Andrea a anna
Když ti někdo řekne, že je tvoje dcera autista, nic to nevyřeší.
Když ti ale vysvětlí, co to autismus je a jak s dcerou pracovat, zlepší se to skoro vždycky.
Maminky a co toto:
2r 9m. Nemluví - umí pouze dvě slabiky. Neumí pápá, paci, apod. Oční kontakt ano. Hračky - vezme a zahodí. Zvířátka - neumí jak dělají, občas krávu. V knize ukáže max psa. Přijde mi, že nevnímá nebezpečí - po schodech za ruku, jde jako kdyby schody nebyly, stále po rovině. Nají se sám rukama, lžící to moc nezvládá, spíš patlá. Vzteká se 20h denně - piští, ječí, řve. Chcete-li jít někam, půjde jinam. Pokud zkusíte přemluvit, vzteká se. Domluva veškerá žádná. Pokyny - max kde je pití.
Prosím o anonym, je to v rodině. Rodiče nechtějí nic řešit, tak aby případně nebylo pozdě
@zuzu224 tak dotazník v 18 měsících není moc k ničemu PAS se diagnostikuje mezi 2. a 3. rokem života
Jen u velmi malého procenta dětí s PAS se příznaky objeví dříve než před druhým rokem života ![]()
Mně popsané chování tvojí dcery připadá přirozené, tj. vzhledem k věku úplně normální. A to že má problém děti oslovit může znamenat třeba jen to, že je introvert. ![]()
Pokud nebude mít nudli u nosu, tak si ji nebude utírat. Takže nejdřív zkuste vyléčit rýmu. Nebude pak muset dýchat pusou, tím pádem jí nepotečou z neustále pootevřené pusy sliny, protože ji bude mít zavřenou - a nebude pak cítit potřebu utírat si pusu.
Prsty může strkat do pusy, třeba proto, že jí rostou zuby - kdyby byla štěně, rozžvýkala by ti boty a poslintala podlahu. ![]()
Pokud nebude mít špinavé ruce, tak si je nebude otírat o oblečení, zkus jí dát k jídlu i ubrousek na utření pusy a rukou. A když si hraje, tak jí dej takové oblečení, u kterého nebudeš muset řešit, že si o něj otřela ruce. ![]()
Pokud získáš odborné potvrzení, že jde o PAS, tak to tvoji dceru nezmění a nevyléčí. Pouze budeš mít oficiálně potvrzeno, že se nějak liší.
Následující odkaz výborně popisuje, co dětem s PAS dělá problémy, zkus se na to mrknout - třeba tě to přesvědčí, že tvoje dcera PAS opavdu nemá.
http://www.autistickedite.cz/co-chce-autista
@mumisek79 Nemusíš čekat na to, až (pokud) bude mít dcera nějakou oficiální diagnozu. Máš podezření na PAS, zkus se tedy chovat tak, jako by PAS měla. Protože diagnózou se nic nezmění. Změní se až po zavedení režimových opatření. Napiš, co tě trápí nejvíc a postupně můžeme zkusit dávat typy co a jak. Protože „slovo bačkory je asi zacarovane“ vůbec nevím, jak pochopit. Syn je někdy také „hluchý“. Většinou jen proto, že nemá potřebu mě informovat o tom, že mě slyšel (protože považuje za automatické, že když někdo mluví, druhý ho přeci slyší), někdy ale zrovna pluje myšlenkami mimo. Většinou ho pohladím třeba po rameni a pak mu něco řeknu a žádám potvrzení porozumění (chápeš co jsem ti řekla?)… Je toho hodně, co se dá či nedá dělat, ale lepší je spíš na konkrétních zásecích, než obecně. Každé dítě je jiné. To platí pro všechny děti, ne jen ty s odlišným vývojem.
@Anonymní píše:
Maminky a co toto:
2r 9m. Nemluví - umí pouze dvě slabiky. Neumí pápá, paci, apod. Oční kontakt ano. Hračky - vezme a zahodí. Zvířátka - neumí jak dělají, občas krávu. V knize ukáže max psa. Přijde mi, že nevnímá nebezpečí - po schodech za ruku, jde jako kdyby schody nebyly, stále po rovině. Nají se sám rukama, lžící to moc nezvládá, spíš patlá. Vzteká se 20h denně - piští, ječí, řve. Chcete-li jít někam, půjde jinam. Pokud zkusíte přemluvit, vzteká se. Domluva veškerá žádná. Pokyny - max kde je pití.Prosím o anonym, je to v rodině. Rodiče nechtějí nic řešit, tak aby případně nebylo pozdě
Pokud chodí na pravidelné prohlídky k pediatrovi, tak se problém nejspíš řeší. ![]()
@mumisek79 tak tohle mi jako autismus fakt nezní..
Mám dítě s autismem..
Mezi základy autismu je stereotypni chování, špatný oční kontakt, problém se změnou ( venku stejná trasa) je jakoby hluchý to dítko, problém s jídlem, problém s lidma..
Ono každý dítko je jiný ale musí uzavřít takový řetězec problémů.
A nautis není jediné zařízení. Já šla k psycholožce co umí diagnostikovat..Trvalo to pouze čtvrt roku.
@Malike píše:
@mumisek79 tak tohle mi jako autismus fakt nezní..
Mám dítě s autismem..
Mezi základy autismu je stereotypni chování, špatný oční kontakt, problém se změnou ( venku stejná trasa) je jakoby hluchý to dítko, problém s jídlem, problém s lidma..
Ono každý dítko je jiný ale musí uzavřít takový řetězec problémů.
A nautis není jediné zařízení. Já šla k psycholožce co umí diagnostikovat..Trvalo to pouze čtvrt roku.
Přesně tak, každé dítě s PAS je úplně jiné, ale u všech se dá pozorovat porucha komunikace, porucha interakce a představivosti. Také bych nečekala na NAUTIS, kde se navíc musí platit velká částka peněz, když jsem se ptala naposledy, řekli mi, že 5500,–,a kde to mají např. matky samoživitelky vzít, vzala jsem dítě do dětské nemocnice na neurologii, kde je zdravotnický klinický psycholog, měl postarané o stravu a ubytování (byli jsme tam více dní a byl hodněkrát vyšetřený) a nemuseli jsme žádné vyšetření platit. Navíc, jak říká malike, stačí klinický psycholog nejlépe dětský, který by měl poznat, zdali se jedná o PAS nebo ne.
Anonymní může jít o PAS ale stejně tak může jít o mentální retardaci či jiný problém doporučuji rodičům navštívit s dítkem dětského psychologa
Moc vam dekuji, chápu zevmuj popis je strohy a me obavy možná zbytečně, ale…
Třeba to je jen mým upnutim a tím ze jsem"starší" matka a nemam třeba uz tolik trpelivosti. Zkusím popsat ruzne situace co se me nezdaji
Dcera má oční kontakt ale mazliva moc není, s jídlem take des-nema na to prostě čas, když ji sama po par soustech říká ze má dost, ale když ji dokrmim sni vše, backurky muzu připomínat furt, ale stále to nemá automaticky zajete a zapomíná, hrubna jako hraje dokonale, mění i role, zaclenuje nas a vydrží to hrát fakt dokonale, vzteká se když uz něco řeknu 10× a ona neuposlechne a ja zvysim hlas, šlape po všem okolo sebe a někdy vráží do veci a mota se jak kdyby mela chvilinkove povolené svaly, ale to bývá spis asi z únavy, nevydrží chvilku posedět, ubrousek k jídlu dostava ale stejně je triko ci gate lepší, někdy mam pocit ze me vůbec nevnima, zboznuji její „skromnost“ když neco neni tak povetsinu jako staci, má své rituály kterých se drží a vyžaduje, ale to je asi spis o jistotach, mezi deti se nehrne, nevi jak se začlenit do kolektivu, nebojí se jak říká sama ničeho ale je na svůj věk menší a neumí se moc prosadit, občas me to prijde tak smutne, no mam z toho zamotanou hlavu