Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Krasny den, ![]()
obracim se na Vas s nekolika prosbami.
Od zari 2007 chci dat syna do skolky.
Byla jsem si prohlednout vsechny skolky v okoli.A vybrala jsem si tri nejlepsi.
Kdyz jsem se ptala, jestli mi ho vezmou, tak mi bylo vsude receno"musite prijit brzo,aby vas prijali"
Syn bude mit na podzim 2007 uz 4 roky a tak je to akutni,aby sel mezi deti ![]()
A tak bych rada vedela
:
1 )muzu dat vice prihlasek?
2 )jak probiha vlastni „zapis“?
3 )musim jit pri zapisu do skolky i se synem?
Predem moc diky
Trini
ahoj,
v každé školce je to jiné, to by ti měli říct tam..u nás se vyzvedla přihláška, odevzdala potvrzená a čekalo se na rozhodnutí, tím, že malému budou 4roky má větší šanci se dostat - ale záleží na kriteriích přijetí ( u nás měly starší děti přednost). K zápisu jsem s holkama nešla - jde jen o formalitu, někde mívají školky den otevřených dveří a můžeš si to s malým omrknout, pohrát si a tak..jinak zápis - něco jako přehlídka dovedností dítěte - se tady nedělá, a myslím, že ani ve většině Mš. šlo jen o podpis rozhodnutí.
víc přihlášek si dát můžeš, ovšem upřímně v případě přeplněnosti školek..díky tomu, že se přihlásíš na víc školek (nadávají na to všichni včetně vedení mš), tvé dítě bude třeba díky věku ve všech školkách přijato, budou mít maminky co mají dítka mladší a potřebují jít pracovat zkomplikovanou situaci, jejich dítě nebude přijato a ve většině školkách to řeší tím, že se máš ozvat až podle toho kdo nastoupí a nenastoupí až v září!, což výrazně komplikuje nástup do práce, že.....vlastní dost nepříjemná zkušenost..u nás to nakonec dopadlo se školkou dobře a hlavně nástup do práce se odložil min o dva roky
. osobně jsem víc přihlášek nedávala a i když mám blbou zkušenost s místy ve školce,nedala bych je znova právě kvůli tomu, že by takto mohl někdo přijít i o práci, prostě ať má taky šanci..ale to je na každém…
Zdenik
ještě připojím dotaz…je třeba nějaký papír od doktora, nebo nějaké potvrzení, že jsem na md? potřebuju sebou rodný list?
Doktor musí potvdit, že je dítě schopno školku navštěvovat a samozdřejmě potřebuješ rodný list, u zápisu to funguje tak, že kdo dřív příjde, ten ukořistí místo. Myslím, že si můžeš podat přihlášky do více školek.Tam, kde ale dítě zapíšeš, by mělo nastoupit.
Ahoj,
já myslím, že nejlepší je informovat se konkrétně v dané školce. U nás například platí (Praha 6), že přihláška se může podat jen jedna (podepisujeme čestné prohlášení!) a pro všechny školky jsou stanovana závazná kritéria, podle kterých se děti přednostně přijímají. V některých školkách doporučují nebo přímo vyžadují, aby dítě k zápisu přišlo. RL někde chtěli, někde ne, většinou chtěli i potvrzení o zaměstnání.
Lora
Tak u nas na Praze 7 se mohla davat jen jedna zadost do jedne skolky. Navic reditelky vsech skolek se pak jeden den sesly a vyselektovaly hromadne podane zadosti, takze ja bych zadost do vice skolek urcite nedavala. U nas byly kriteria nasledujici : predskolak, matka samozivitelka, pracujici matka a pak teprve deti maminek na MD. Konkretne v nasi skolce nebrali vubec na 4 hodiny denne pro velky pocet deti.
Ahojky chtěla jsem se zeptat mám tu malého synovce který chodí do školky a bude tu až do rána chtěla jsem se zeptat můžu ho do školky přivést i já s mamkou ikdyž nejsme jeho rodiče? Jeho matka je doma s mladší dcerkou a otec je v práci. Mohl by ho tam odvézt jen před půl 6 a to se nám zdá zbytečně brzo jen nikdo ve školce neví že by jsme ho přivedli my nevíte zda to nebude vadit že ho přivedu já jako jeho teta? dík moc
@katula9 píše:
Ahojky chtěla jsem se zeptat mám tu malého synovce který chodí do školky a bude tu až do rána chtěla jsem se zeptat můžu ho do školky přivést i já s mamkou ikdyž nejsme jeho rodiče? Jeho matka je doma s mladší dcerkou a otec je v práci. Mohl by ho tam odvézt jen před půl 6 a to se nám zdá zbytečně brzo jen nikdo ve školce neví že by jsme ho přivedli my nevíte zda to nebude vadit že ho přivedu já jako jeho teta? dík moc
No podívej..Přivést ho to asi nebude problém, ale při vyzvedávání musíš mít podepsanou plnou moc od rodičů, která se předá učitelce..Aspoň tak to máme u nás..
@katula9 píše: Šlo by jen o vyjímečnou situaci
Tak to myslím bude v poho.. ![]()
Myslím že vadit to nebude. Horší je to s vyzvednutím. U nás ve školce jsme dávali seznam osob které můžou dítě vyzvedávat.
Taky si myslím, že se stačí ten den domluvit, prostě říct ráno, kdo dítě odpoledne vyzvedne…
@hanitscha píše:
Taky si myslím, že se stačí ten den domluvit, prostě říct ráno, kdo dítě odpoledne vyzvedne…
U nás to nestačí, rodiče musí písemně předem uvést, kdo může dítě vyzvedávat, jinak školka dítě nikomu (krom rodičů) dítě nepředá. Písemně na konkrétní formulář, tj nestačí ani ráno papírek s tím, že ten den vyzvedne někdo jiný.
Já jsem třeba vyzvedávala pravidelně dítě kamarádce, předtím jsem ve stejné školce dítě měla taky, takže mě tam znali. Přesto mi dítě kamarádky nechtěli dát, protože nemohli najít ten papír, že můžu vyzvednout (nakonec ten papír našli v jiném oddělení
, takže mi dítě dali ).
@hkac píše:
U nás to nestačí, rodiče musí písemně předem uvést, kdo může dítě vyzvedávat, jinak školka dítě nikomu (krom rodičů) dítě nepředá. Písemně na konkrétní formulář, tj nestačí ani ráno papírek s tím, že ten den vyzvedne někdo jiný.Já jsem třeba vyzvedávala pravidelně dítě kamarádce, předtím jsem ve stejné školce dítě měla taky, takže mě tam znali. Přesto mi dítě kamarádky nechtěli dát, protože nemohli najít ten papír, že můžu vyzvednout (nakonec ten papír našli v jiném oddělení, takže mi dítě dali ).
U nás je to to stejné..Dostali jsme plnou moc, kdo bude dítě vyzvedávat a musel tam být podpis jak toho dotyčného, tak můj..Jinak dítě nedají..
Jsem za to ráda…