Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja si jen myslim, ze chyba je na strane skolky … v Praze, co jsem se ptala, je vetsina skolek i jeslicek od 7h do 17h, a mimoradne pry pohlidaji i ditko do 17,30. … spis bych tedy patrala po tom i treba na obecnim urade, proc je ta skolka otevrena takhle „blbe“, vzdyt dnes uz skoro nikdo snad nepracuje od 6,30 nebo od 7 … ale vetsina naopak od 8 nebo 8,30 ![]()
To je tedy docela desny, nicmene bych klidne zavolala na obecni urad na odbor skolstvi, kam spadaji skolky, a zeptala bych se, co je to za blbost… ze si takhle proste nemuzes najit normalni praci … ono ti to tedy stejne asi nepomuze, ale zkus to ![]()
A navíc pokud má matka prac. dobu od 6, tak stejně ona dítě do školky nevodí, co vím, tak tam kde jsme bydleli , tak byla sice školka od 6, ale byla v provozu jen jedna třída, kde se děti scházely do 7-7.30 a pak si je ostatní učitelky co chodily na 7 a 7.30 odváděly do svých tříd. Měli jsme tam taky ten problém, že se mamky nebyly schopny dostat do školky dříve jak těsně před 16hod. a ředitelka argumentovala s tím, že kvůli 3-5 dětem, tam nebude učitelka sedět do 16.30-17hod. Maminy reagovaly na to, že je to sice z centra 20.min., ale co když se něco stane a nedostanou se včas do školky. Tak prý dostanou tel. na učitelku, aby ji mohli zavolat. Podotýkám, že od 15.30 už byla v provozu opět jen jedna třída. Je to začarovaný kruh, pokud rodiče nepracují střídavě na směny, případně nemají k dispozici babičky, či někoho na vyzvedávání či vodění dítěte je to na nic. Ředitelka se také ohrazovala, že mají (nevím jestli 2 nebo 3 uč. na zkrác. úvazek) a že pokud by tam uč. byla do 16.30 či 17 hod., tak by chyběla v dobu, kdy se děti oblékají ven, jsou venku, vrací se či obědvají. Myslím, že problém je v tom, že by se někdo musel po:,–(it a uvažovat nad prac. dobou.
Já vidím jediné východisko - domluvit se se zaměstnavatelem na dřívějším začátku a konci prac.doby, případně zkrácený úvazek. Ráno může vodit dítě do školky manžel, ne?
Když jsem si hledala novou práci, volná pracovní doba byla mým hlavním požadavkem… a uspěla jsem. Zatím je manžel doma a babička za rohem, ale KDYBY, manžel by ráno vodil a já se vracela odpoledne dřív. U nás je školka do 16,30, takže bych neměla mít problém.
Jiřina
Asi budu řešit stejný problém a zatí nevím, co s tím. Sice až za 2,5 roku ale stejně mi to nejde do hlavy. Pracuji 2× týdně min. do 17h. Do práce chodím od 6,30h - to školka začíná, takže v tom není problém, ale odpoledne???
Bude to zajímavé…
zkus pohledat po netu, určitě nemáte v Ostravě pouze jednu jedinou školku.
U nás je dokonce jedna ze školek s prodlouženým provozem. Tak třeba u vás taky něco najdeš.
málo jich opravdu nemáte
ale zase aby to nebylo daleko od bydliště.
Ano ale většina je hodně daleko, my máme kolem asi 6 školek..téím nemyslím hned u baráku. A všechny jsou do 16 00 hod. A i ty ostatní jak jsem koukala tak taky, občas nějaká do 16.15 nebo 16.30
Je to nepříjemné, ale paní ředitelky a učitelky za to nemohou… Obrať se na zřizovatele školky - tedy zřejmě na město - a stěžuj si tam. Pokud vás bude víc, co si budou stěžovat a požadovat úpravu otevírací doby, je třeba šance na změnu. Je to ale všechno o penězích, které do školství jdou a těch je velmi, velmi málo a situace jen tak lepší nebude… Ředitelka jen těžko může nařídit učitelkám, aby tam byly déle, když nemá peníze na to, aby jim takové přesčasy zaplatila. Vám by se také nelíbilo, kdybyste byly placené za 8 hodin práce a někdo vás tam nutil být třeba 9 a více hodin. I učitelky mají doma rodinu a děti…
Jinak ti samozřejmě situaci nezavidím a přeji, ať se to nějak podaří vyřešit. Bude to sice náročné, ale zvykneš si. Mluvím z vlastní zkušenosti… ![]()
Bára
Tak ja budu mit ted od zari pracovni dobu od 8.30 do 17h. Mela jsem stesti a nasla jsem v okoli skolku, ktera ma otevreno do 18.30!!! Je to fakultni skolka a jejich poslanim jak rikaji je vychazet rodicum i detem maximalne vstric… napr. tam lze mit dite jen par hodin denne, privest a odvest kdykoli!!! Je to skoro takova utopie, kdyz to srovnam s ostatnima skolkama… ale radim tedy, poohlednout se jinde… a dozadovat se zmen! Kdyz to neudelame my mamy, tak asi nikoho jineho nenapadne s tim neco delat… Kdyby par rodicu sepsalo pozadavek, petici, treba by to pomohlo!
H.
j8 bych taky hned neříkala, že to je blbost školky a že to je blbost.
Jinak řešení jsou dvě - buď se domluvit se zaměstnavatelem na úpravě pracovní doby či zkráceném úvazku, nebo, že třeba dítko ráno odveze manžel a ty vyzvedneš či naopak. Dělá to tak spousta párů, když to jde.
TeĎ se mě to netýká, ale naše školka je od 6,30 do 16.30 ač eká nás to taky a je to komplikované o dopravu do školky, do vedlejšího města, neb u nás nic neni. Ráno bude vozit manžel už teĎ dceru a já vyzvedávat a později buď takhle a navíc budem řešit zkrácenej úvazek.
Co se pamatuju, tak i pro bráchu jsem chodila tak, aby byl vyzvednut nejdéle do 16,30…
Spíš považuju za hloupé to, jak se dneska dávají pracovní doby - dělat od 8 - 16-18hodin. To jste celej den v práci a ze dne máte prd, pak doma uhoněný. Já bych radši vstávala dřív a dřív šla z práce, aby člověk taky zvládnul něco jinýho než jen práci…
Nejdřív bych to zkusila přes zaměstnavatele a posun prac. doby
Jo,jo.Dělnické profese chodí z práce dříve.Kolikrát jsou už v 15.00hod.doma. Ale začínají pracovní dobu už v 6 hodin. A to se teprve školky otevírají.Já to budu naštěstí řešit až za 3 roky,ale už teď vím,že asi bude problém najít si práci,tak aby to šlo nějak zkloubit se školkou.Naštěstí bude mít syn už skoro 8let. Tak se budeme muset asi spolehnout na něho.Je to smutné,ale jinak to nepůjde.
A co teprve matky samoživitelky? Ty to mají o dost těžší.
Pa pa J.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Maminky řekněte jak to řešíte. Končí mi MD, dostala jsem výpověď, malá nastupuje do školky. Takže sháním zaměstnání a všude narážím na pracovní dobu atd. Školka je do 16 00 hod ráno od 6 00. Skoro v každé práci je nástup na 8 hod takže do půl 5. Naprosto nemám tušení jak to mám dělat, nikdo mi pro dítě do školky nezajde, manžel v práci. Máte zkrácené úvazky nebo máte školku déle?
Nebo ji mám ráno již vodit na 6 hod. a shánět něco s takovou pracovní dobou? Jak to prosím děláte, v kolik vodíte Vaše prcky do školky a jak stiháte být v práci nejméně 8,5 hod?