Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vůbec mi to nepovídejte, malýmu neni ještě ani rok a já už se toho bojim… školka spádová je jedna (6:30-16), do ostatních se taky nemusí dostat, že…a navíc skoro všechny maj otevřeno takhle…
Já pracuji na měst. úřadě, takže od sedmi (to je v pohodě), ale dvakrát v týdnu úřední dny do pěti. Partner pracuje cca od 6 do 18hodin, takže taky mimo.
Už teď si lámu hlavu, jak to provést, jedna babička pracující, druhá mimo město.
Zkrácený úvazek u nás v práci naštěstí jde, takže když nebude jiná možnost, tak holt takhle, ale zase přijdu o hodně peněz ![]()
no prostě taky nevim, jak to provedem. A se školou to bude pak podobné, družina do čtyř, někde do pěti, ale ani na tu pátou to stíhat nebudu v pondělí a středu.
@Mar__tanka1983 a nemáš třeba dobrou kamarádku, že by ti vzala dítě ty dva dny v týdnu než přijdeš z práce??
V mém okolí si tak maminky vypomáhají.. ty dvě hodiny by se daly.. Ale je jasné, že pořád to nejde, ale možnost to je..
@kvaček no to je právě to, koho otravovat dvakrát týdně
navíc dvě nejbližší kamarádky, které bych otravovat mohla mají odpolední pracovní dobu.
bydlíme trochu mimo „hlavní dění“, takže s maminkama stejně starých dětí se neznám, ale popravdě doufám, že se seznámím, třeba začátkem školního roku a nějak se o děti podělíme, já třeba zase v pátek končím už v půl druhé, tak se možná s někým domluvim, že na oplátku budu vyzvedávat třeba ty pátky ![]()
Tak ono to neni se musí najít takové dvě, co to oravování nebude
Známá má kamarádku, která je doma ještě s jedním dítětem, tak když jde pro 4 letou holku, tak si veme i její kamarádku - dobře se děti znají i maminky a má ji asi 2 hodinky a maminka hned z práce si pro ni jde, dají kávu a pohoda..
I když řešení to neni, stačí, aby děti onemocněly a je to
K naštvání je, že máme dvě babičky v důchodu a ani jedna není ochotná nám pomoci, pritom ta jedna má školku u baráku. no je to na nic, platíme vyzvedávací paní 85 na hodinu a je to tak cca 2 h. denně. takže za měsíc se na 2500 vyšplháme.
bohužel nemáme závratné platy, abychom nad tou částkou mohli mávnout rukou.
ale když není jiná možnost, pracák to taky není řešení, takhle alespon nejaká koruna zbyde ![]()
@sophinka V lucembursku je třeba to, že rodiče pracují od 3 měsícu dítěte celý den normalní. Moje dítě je v jeslích od 9 měsíců všem to přišlo divný a divli se co mam za problém. Mě osobně to trochu vadí, že je tam většinu dne od 8 do 5,ale nic s tim neudělám
Tak naše školka má provozní dobu 7- 16!! Což nepokreje ani 7,5 hodinovou směnu. Bohužel s tím nic nenadělám. Druhá učitelka se dostává do práce autobusy nebo vlaky a jinak jí to nejezdí. Takže se rodiče buď podřídí nebo ať si hledají jinou školku.
Ahoj,
tuto situaci nezávidím, já jsem se naštěstí domluvila se zaměstnavatel a malýho mám ve školce u práce, sice jezdíme 15 km do školky, ale v naší vesnici mají pro mne krátkou pracovní dobu, takže raději budu 3 h denně na cestách než abych přišla o práci a nemohla si dát ani vyzvednout dítě ze školky.
Vesnice mají strašně krátce otevřeno na to, že 99% rodičů pracuje ve městě, tudíž dojíždí a v rodině 2 auta vždy nejsou. Přitom dítě vám do jiné školky nevezmou, zvlášť ne do města (požadavek TP).
Zkus dát inzerát ohledně vyzvedávání dítěte z MŠ 2× týdne + 1,5 h hlídání do 17:30h - důchodkyně, studentka, maminka na MD (cena 80-90,–/1,5 h + vyzvednutí), já bych to hned brala ![]()
Já to měla původně v plánu, ale bohužel při otvírací době MŠ v naší vesnici bych denně nestila dávat ani vyzvedávat, tak je jinde (a děkuji moc paní ředitelce, že nám to umožnila).
@Mar__tanka1983 Nás to taky čeká. Také pracuji na MěÚ a pokud nebude moci vyzvednout taťka, tak si říkám, že si ho na hodinku vezmu do práce
. Mám hrozně hodnou vedoucí a práci, že mi tam nechodí tolik lidí, tak by to snad mohlo vyjít.
Kéž bych měla školku do 16.00 naše končí v 15.30 a to tam 20 minut dojíždím autem, jak to budu řešit nevím, asi požádám zaměstnavatele o úpravu pracovní doby, na což mám jako matka pečující o dítě mladší 6 let ze zákona nárok, jestli už to sem někdo psal, tak se omlouvám, nečetla jsme všechny příspěvky. Jo a dítko dává do školky manžel, jinak bych to nestíhala. Uvidíme, jestli mi bude zaměstnavatel ochotný vyhovět a nenavrhne rovnou kratší úvazek.
@Silverien a jak je to s penězi při při úpravě pracovní doby? co jsem slyšela, tak i když ti seberou jen 3 hodiny týdně z pracovní doby, tak tím, že se to stane „neúplným“ pracovním poměrem, tak se přijde o dost peněz…jakože o víc, než kolik by odpovídaly ty 3 hodiny…
tak nevim…
@Bublana jako u nás by to asi taky nebyl problém vzít si malýho do práce, kolikrát tam ženský třeba o prázdninách děti měly, ale já mám školku půlhodiny od práce, takže to je blbost…
@Mar__tanka1983 přiznám se, že jsem to nijak blíže nestudovala, ale myslela jsem to tak, že pokud nemáš práci třeba na směny (třeba zdrav sestra), ale jsi např. jako já v kanceláři, učitelka nebo tak, tak by ti měl zaměstnavatel vyhovět, prac. dobu upravit dle potřeby. Tzn. já doufám, že budu moci začít pracovat již v 6.30 a končit v 15.00. Nebo že začnu již v 6.00. Pracovní dobu si tím nezkrátím, ale začnu dříve. pokud by to nešlo, tak se prac. doba zkrátí a tím samozřejmě i úvazek. Více zdde:
http://www.aperio.cz/…racovni-doby
mají tam i poradnu, takže doporučuji se s konkrétním dotazem obrátit tam. ![]()
@Silverien tak u nás zaměstnavatel běžně zkracuje úvazky matkám s malými dětmi…nebojím se, že by na to nepřistoupil, ale o kolik se mi tím zkrácením sníží plat ![]()
jinak upravení pr. doby mi nepomůže, ráno to budu stíhat tiptop (školka od 6:30 práce od 7:00, a odpoledne hodně podobné…plus ty dva dny, kdy se to přešvihne o cca 3hodiny týdně.
Takže mi (pokud nebudou vyzvedávat prcka babičky) nic jiného, než zkrácení úvazku nepomůže.
Jako pokud se to zkrácení o 3 hod/týdně projeví ve výplatě jen snížením platu o 12 hodin, tak je to v pohodě, bojim se, aby se snížením úvazku totál nepřekopala platová třída, a já nepřišla né o 12hodinovou částku, ale třeba o třetinu…
@Pidalka píše:
Ja si jen myslim, ze chyba je na strane skolky … v Praze, co jsem se ptala, je vetsina skolek i jeslicek od 7h do 17h, a mimoradne pry pohlidaji i ditko do 17,30. … spis bych tedy patrala po tom i treba na obecnim urade, proc je ta skolka otevrena takhle „blbe“, vzdyt dnes uz skoro nikdo snad nepracuje od 6,30 nebo od 7 … ale vetsina naopak od 8 nebo 8,30
Já chodím do práce od šesti u nás se vstává za tmi
takže školka otevřená od sedmi je pro mě nanic
V práci musím zůstat mnohdy i do sedmi do večera což zase tak dlouho školka otevřená není, takže zas problém
Zehnat v dnešní době jinou práci je nemožné, sem ráda že nějakou mám tak su zvědavá kam syna za dva roky dám ![]()
@Anonymni píše:
Maminky řekněte jak to řešíte. Končí mi MD, dostala jsem výpověď, malá nastupuje do školky. Takže sháním zaměstnání a všude narážím na pracovní dobu atd. Školka je do 16 00 hod ráno od 6 00. Skoro v každé práci je nástup na 8 hod takže do půl 5. Naprosto nemám tušení jak to mám dělat, nikdo mi pro dítě do školky nezajde, manžel v práci. Máte zkrácené úvazky nebo máte školku déle?
Nebo ji mám ráno již vodit na 6 hod. a shánět něco s takovou pracovní dobou? Jak to prosím děláte, v kolik vodíte Vaše prcky do školky a jak stiháte být v práci nejméně 8,5 hod?
Ahoj…pokud se nemýlím, tak mi před časem naše ředitelka školky říkala, že pokud se (víc) rodičů obrátí na školku, potažmo zřizovatele té školky, mohou žádat o prodloužení „otvírací“ doby školky…třeba o hodinu…zkus se optat jiných rodičů, kteří už chodí do té školky, případně nějak získat kontakty na budoucí rodiče, kteří budou přijati (po letošním zápisu) a pokud vás bude víc, máte šanci na změnu!!! Třeba by mohli posunout provoz od 6,30-17.00 Zjisti kolik rodičů vodí dítě na 6 hod…třeba nikdo…třeba by mohli mít od půl sedmé a tím pádem protáhnout odpoledne do 17 hod.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.