Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj jdu si pro radu syn 5 let a dcera 3 měsíce syn delší dobu nechodil do školky cca půl roku a teď jsem ho tam dala a ve školce mi bylo řečeno že ho tam nemůžu nechávat spát když jsem doma s malou já bych klidně pro něj chodila po obědě ale jsme z vesnice a nejede mi žádný autobus abych mohla být ve 12 ve školce a celé dopoledne nechci trávit ve městě každý den… může si toto školka dovolit říct? snad když platím školkovné tak si platím místo… prosím někdo zkušenost?
Ne, nema narok, pokud ho mas prijateho na celodenní dochazku, tak ti nemuzskolla zakazovat, aby tam byl az do odpoledne.
To je teda blbina
ucitelky to nemaji rady no, ale to je tak asi jedine, co s tim muzou delat. Chtela bych na tvym miste videt nejaky oficialni predpis, skolkovy rad…cokoliv s razitkem a podpisem zodpovedne osoby, kde to je uvedeno
Ne. Jeslti je prinaty a platíš celodenní docházku, je jim prd po tom, jeslti ses doma nebo pracuješ nebo cokoliv jiného.. nemůžou ti nakazovat ho brát po oběde. Můžou tě o to ale požádat, pokud tam třeba zrovna maji málo deti nebo málo personálu, o prázdninách atp..
@Paavliinkaa To by mi řekly jednou.
Pokud je dítě přihlášené k celodenní docházce, můžeš tam mít dítě od otviracky do zaviracky.
V 5 letech by už mohl být teoreticky i předškolák, který má školku povinnou. Jinak rozhodně si tohle nemůžou učitelky určovat na základě toho, že jsi doma na MD. Kdyby byl ve škole od otvíračky po zavíračku a ty si seděla doma, tak jim to může být šumák. Chtěj vidět aktuální školní řád.
Není to třeba jen teď kvůli omikronu? U nás poprosili kohokoliv, kdo může, ať nechá děti doma - chybí půlka učitelek.. ![]()
Ano, muzes ho tam mit cely den. Ted je vsude malo perzonalu kvuli kovidu, tak je mozny, ze zadaji kvuli tomu. Nebo kdyz tam dlouho nebyl, tak aby si zas zvykl. Normalne bych rekla, ze ti nejede autobus.
Děkuji všem za odpověď myslela jsem si to že je to jen lenost učitelek zítra stim jdu i za ředitelkou. A učitelky mi řekli že mají nedostatek lůžek 😂 což mi přijde nelogické když mají snad jasně danou kapacitu pro děti 🤦♀️ 😂
@Paavliinkaa píše:
Děkuji všem za odpověď myslela jsem si to že je to jen lenost učitelek zítra stim jdu i za ředitelkou. A učitelky mi řekli že mají nedostatek lůžek 😂 což mi přijde nelogické když mají snad jasně danou kapacitu pro děti 🤦♀️ 😂
U nás to bylo tak (loni během lockdownu ), ze požádali kdo si muže nechat dítě doma, at to udělá - ale nikdo nic nenarizoval. Letos nic takového. Ja jsem na rodicaku s mladším, dcera taky 5 let, stahnu ji ze skolky když je potřeba, kdyby měli málo personálu apod tak nemám problém. Po spaní chodí jak kdy ( když sama chce, většinou 2× týdne ).
Nejsem jediná matka ze třídy, která je doma, ostatní to dělají taky tak. Dcera chodí druhým rokem, v životě mi učitelky nerekly, ze by nemohla jit odpoledne jen proto, ze ja jsem na rodicaku.
Jestli platis cely den, tak fakt není důvod, aby tam dítě nemohlo byt tak jak ty potřebuješ.
Jestli si vzpomenes, dej vědět jak si pochopila u ředitelky, docela by mě to zajímalo …
@Paavliinkaa píše:
Za reditelkou bych hned nelezla. Domluv se s ucitelkami. Vysvetli jim ten autobus. Nechces si nastvat nekoho, kdo se stara x hodin denne o tve dite.
Nemůžou to vynucovat. Řekla bych jim to stejně jako tady nám: bohužel ho po o nemůžu vyzvedávat, nejede mi autobus, takže není jiná možnost, než že bude chodit po spaní.
Pokud by se tvářily, že nemůže, div se (ne agresivně! styl „pitomá blondýna“
), že jsi o tom nikdy neslyšela, a kde to mají písemně - předpis nebo ať Ti to dají na papír, že si to prohlídneš a podle přesných parametrů toho omezení budeš řešit, co si počneš („nešťastná matka“).
Taky se mi to divadýlko příčí, ale pokud budeš vostrá, riskuješ, že to odskáče malej.
No ber to tak, jedna věc jsou nějaká práva a druhá lidský přístup. Jak se asi budou učitelky na tvé dítě tvářit, když hned naběhneš na ředitelku a budeš požadovat celý den.
Nic jim po tom není, ale asi to působí zvláštně, že jsi celý den doma a dítě máš celý den ve školce.
Stačí říct, že ti nesedí spoj na autobus, jestli by to šlo. Ono proč by nešlo, že. Ale když hned uděláš dusno, budou na tvém dítěti hledat každou nitku a prudit. To za to nestojí. ![]()
Na celodenni dochazku nemas narok pouze v pripade, ze jsi na pojistovne nahlasena jako osoba celodenne pecujici o dite do 7 let. Pokud jsi na RD s mladsim ditetem, narok na celodenni skolku mas. Nicmene jak radily holky vyse, nejdrive bych zkusila vysvetlit ucitelkam, jak to mas s temi autobusy. A az pak se hnala nekam vys.
@prejeta_zaba učitelkam jsem řekla že to mám složitý že dojíždíme a řekli že nemají lůžka 🤦♀️ a za ředitelkou nejdu dělat nějaký zle jen se jí chci nato optat a vysvětlit to ji ředitelka je právě suprova paní a vždy se s ní dalo domluvit tak doufám že to půjde i teď.