Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Může to bylo kombinace obojího, je v kolektivu takže ty bacily chytne hned. Navíc je to pro něj prostě změna.
Maximálně doporučuji s ním o tom mluvit, motivovat ho ať se tam těší, popř že pak jak ho vyzvedneš spolu něco podniknete.
Syn 22 mesicu ted zacal od zari chodit taktez do detske skupiny a pekne zostra na 5 dnu i tam spinka obcas. Prechod uplne v pohode a nemuzu si vynachvalit svou investici, ze jsem mela od cca pul roku chuvu nebo hlidani od babicky. Proste vedel uz od mala, samozrejme jsem ho nejdriv adaptovala na daneho cloveka, ze mamka par hodin odejde a zase se vrati. Tak 2× do tydne byl takto hlidany a od zari nastoupil. Ted je nemocny taktez, ale proste to je normalni. Byl nekdy hlidany? Za sebe bych spis udelala nejdriv prechod hlidani jeden na jednoho a pak detskou skupinu, pokud to ma z nuly na sto a je citlivy, muze to byt problem..
Neznamená, když dáváš kolostrum drahé jako sviňa, že ti nebude marodit, naše kluci mohla jsem se stavět na hlavu a marodili, až když se promořili tak to bylo lepší, některé dítě to tak má já bohužel 3× a nechali jsme vyndat nosní mandle, protože s nima to byl děs
@Budumitotazky píše: Více
Ano byl s babičkou, ta ho občas pohlídala. Ale i na ní si musel zvyknout. Je prostě takový. Musí začít důvěřovat nové tváři i to prostředí. Je takový zatím hodně zakřiknutý a jsem z toho lítostivá
Syn letos taky onemocněl hned po dvou dnech ve školce, a to už má jeden rok za sebou, tak jsem doufala, že už by to mohlo být lepší. Taky dávám Imunoglukan, bohužel ten dětský kolektiv je virů plný. U nás už v polovině září onemocněla polovina vychovatelů a školka funguje v nouzovém režimu, takže to bude asi zase výživná sezóna
. Ten stres tomu samozřejmě ještě přidá a dítě může ještě víc oslabit, ale hlavní příčina budou ty bacily…
Stres oslabil jeho imunitu a to se pak viry chytají hned, mezi dětmi jich koluje neskutečné množství. Děti mi celé léto nezastonaly a hned třetí den od začátku školky malý kašlal.. Určitě dělej pro jeho imunitu co se dá, vitamíny hlavně C a D, betaglukany, probiotika - to jsou věci, které se osvědčily mně, i když si fází neustálých nemocí a získávání imunity děti musely projít a pořád prochází. A ta adaptace - snad se to zlepší, radu nemám, jen jako máma tyto situace nesu velmi špatně - opouštět plačící malé děťátko. Přeji sílu ![]()
@Anonymní píše: Více
a je opravdu nutné ve vašem případě dávat tak malé dítě do skupinky a jít do práce? pokud to je nutné z finančních důvodů, tak asi není bohužel co řešit, ale zřejmě bude beztak pořád nemocný,
vždyť je to v podstatě ještě miminko
Je to strašně náročný. Hrozně ráda bych byla aby byl semnou doma a nikam nemusel. Už to, že máme vlastně poměrně dost času, aby si zvyknul.
Jsou tam vlastně všechny dětičky max do 2 let, ale úplně na pohodu. Smějí se, hrajou si… nepláčou při odchodu. Ale my jakmile otevřeme brány školky tak je zle. Ale je to až šílená histerie a už ta samotná situace ho strašně oslabuje. Úplně přesně vím, jak se cítí jak je mu ouzko. Proč ho tam dávám a nechávám, že už pro něj nikdy nepřijdu…
Pak je ještě s poprvé v životě s takovýma horečkama! A co víc pokud bude furt takto nemocný tak budeme furt dokola začínat s adaptací nanovo.
Mě to položí. V noci nespíme. Do toho je teď nemocný a horečky. Stres a školka, změna prostředí.
Ráno ho musím budit. Jezdíme autem 30 min.
Dopoledne mi v autě samým vyčerpáním usíná a pak už nespí doma, takže kolem 18h je už těžce přejetý…. Oslabený a furt takto dokola
Srovnej se s tím hlavně ty, že to teď takto bude, mluv o celém procesu pozitivně a ne jak jsi z toho sama nešťastná a zlomená a jaký je syn chudák. On to potom přebírá od tebe.
Potvrzuj mu, že rozloučit se je těžké, ale zase se brzy uvidíte. Stejně tak i se vstáváním. Z cesty autem udělej něco příjemného, třeba mu pusť pohádku.
Tak ono ty nemoci prostě s nástupem do skupiny/školky prostě jsou, nenadelaš nic, tohle se prostě děje
a taky některé děti ten nástup nezvládají lehce a potřebují čas, je to pro ně prostě nové.
Navíc nezapomeň, on to z tebe (tu frustraci) taky cítí a pokud jsi i s ním takhle utrápená, vidí to….
To musí být peklo.. A je opravdu nutné nastoupit do práce už od ledna? Nemůžeš to třeba o pár měsíců odložit, nebo home office na začátku, někdo blízký hlídat nemůže? Každý měsíc je u dítěte znát, je víc samostatný a připravený do světa. V roce a půl je to šílené.
Opravdu je tohle nevyhnutelně nutné
?
Vždyť jste chudáci oba dva…
Ano, bohužel musim nastoupit do prace a fakt, že obnovili moji pozici pro me k tomu jeste prispela..
synovi v době mého nástupu bude 21 měsíců. V DS je hodně dětí pod 2 roky nebo 2 leté. Říkám si, že si snad zvykne a bude to dobré… moje zbožné přání je, aby tam chodil rád a byl veselý a hravý jako je doma..
Prostředí, kde to zná se cítí jistěji.
No když musíš, tak musíš to potom není co řešit a synek to prostě bude muset vydržet.
Na takové odloučení není zralé žádné dítě v tomto věku, ale všechny to nějak přežijí nic jiného jim nezbývá.
Zdravím.
Syn má teprve 17 měsíců ale začala jsem ho dávat na 1-2 h do DS, 2 dny v týdnu. V lednu totiž nastupuji do práce a chtěla jsem mít velký prostor na adaptaci. Je dost fixovaný, vysoce citlivý… neznámé tváře a prostředí=hysterický záchvat.
Už jakmile mu začnu zouvat boty. První den řval jak o závod chudinka 45 min a druhý den jen 4 min od příchodu ale byl hodně smutný, na fotkách. Normálně je to veselé akční dítě. Když jsem pro něj přišla, rozbrečel se a držel se mě jako klíště, furt si mě hlídal a cítila jsem z něj strašnou ouzkost.. bylo mi ho strašně líto.
Celkem za dva dny byl 3 h ve školičce a ráno se probudil s tekoucí rýmou a zvýšenou teplotou 37.5.
Dopoledne ale před spaním už zvýšila na 39,5. Dala jsem mu panadol čípek ale stále se to drží kolem 39….
A přitom mu dávám kozí kolostrum na imunitu drahé jako sviňa.
Je mi ho tak líto… ten smutek, stres, úzkost a ještě má horečky.
Máte zkušenost? Je to nemoc nebo je to opravdu ze stresu?