Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, ráda bych se vypovídala, případně poradila nebo si přečetla vaše zkušenosti. Jsem v oblasti zakládání nových témat neznalá, vložila jsem příspěvek už i do jiného tématu, kde se to ale nezvýraznilo jako nové podtéma, tak zkouším takto. Mám srpnového synka (až konec) a chystáme se za týden k zápisu do ZŠ. Byla jsem tak nějak klidná, buď prostě půjde nebo nepůjde, je šikovný, ale taky klasický kluk (tím se nechci dotknout všech kluků), má své tempo, hravý tak nějak normálně, úkoly plní rád, nemá problém se bavit s dospělými, celkem dobře si zvyká na nové věci i kolektiv. Dr. i učitelka ze školky říkaly, že by jít měl/mohl. Já pořád váhala, kluk ale jít chce, má i celkem reálnou představu, co škola obnáší a věřím, že u zápisu bude v pohodě. Dneska mi ale učitelka ze školky říkala, že by možná přece jen rok počkala, že když je až na konci srpna, že se nechá snadno rozptýlit a má své tempo a dneska dokonce plakal a nechtěl plnit nějaký úkol. Syna jsem dneska vyzvedla ze školky unaveného, kruhy pod očima, evidentně není ve své kůži, tak asi nemohl nebo nechtěl plnit úkoly. Nehrotím to, každý máme někdy slabší den. Já ale pořád tak váhám, na základě čeho se rozhodnout
Nechce se mi prcka vystavovat testování v poradně, zase ho nechci dát do školy, když by třeba ještě potřeboval dopíct ve školce, prostě nevím. Budu ráda za vaše zkušenosti, jak jste se rozhodovaly s vašimi dětmi, obzvlášť narozenými o prázdninách, jestli pak třeba ten roční rozdíl, když šly, nebyl moc výrazný (např. třeba odkladové děti z loňského roku a řádný nástup vašeho dítka), jak to děti zvládaly apod. Děkuji ![]()
Své tempo a občas pláč bude i u starších dětí
. Poradně se vyhni velkým obloukem.
a rozhoduje se až v květnu, tak času dost, uvidíš, jaký ještě udělá pokrok.
Moje nejstarší je 25.8. a do školy šla bez odkladu. Je spokojená dodnes (6. třída). Byly jsme v poradně, vše je formou hry, nic nepříjemného. Poradnu doporučuji. Já byla rozhodnutá ji dát bez odkladu, ale okolí se pořád vyptávalo, proč ji nenechám ve školce o rok dýl. Potvrzením z poradny jsem jim zavřela pusu a sebe ještě více ujistila, že dělám dobře. Další rok ve školce by jí spíš uškodil.
Dej synovi vyšetřit školní zralost, je na to několik testů-zajdi za psychologem, testy ty udělá, také s tebou promluvi
@mischelinka Bohužel konečné rozhodnutí není na Tobě jako na rodiči, ale na tom, co řekne psycho-poradna. Pokud TA nazná že je dítko školně zralé tak do školy musí. Leda by sis vyběhala jiný posudek v jiné poradně se závěrem že dítě zralé není. Není ti k ničemu ani to, když pediatr vydá rozhodnutí že školní docházku nedoporučuje.
Mám to z vlastní zkušenosti, dcera je 15.8.2008 a už válčí v první třídě i když jsme žádali o odklad. SMŮLA. Poradna rozhodla jinak.
Neteř je narozená 30. srpna a do školy šla normálně v šesti bez odkladu, ve třídě je nejmladší, ale zatím samé jedničky na vysvědčení. Je v páté třídě.
Chlapec na konci srpna…ze zkušeností bych byla spíše pro odklad, ale uvidíte, co vám řeknou při zápise. Nic bys nepokazila. Důležité je také to, jak je na tom vzrůstem, jak zvládá sebeobslužnost, jak je samostatný.
@mischelinka nic mu neutece, me vzdycky ucitelky rikali ze klukum nic neutece, mam stejne narozeneho syna a nechci jeste aby sel do skoly.Neni absolutne zraly..ikdyz je chytry a sikovny..paradoxem je ze je narozeny 24.8 ale vytahovali ho driv o tri tydny.,.kdyby s enarodil jak mel, nikam by nemusel,,tedy k zapisu.,.pekne pitome.,.
@jitkabokule píše:…
@mischelinka Bohužel konečné rozhodnutí není na Tobě jako na rodiči, ale na tom, co řekne psycho-poradna. Pokud TA nazná že je dítko školně zralé tak do školy musí. Leda by sis vyběhala jiný posudek v jiné poradně se závěrem že dítě zralé není. Není ti k ničemu ani to, když pediatr vydá rozhodnutí že školní docházku nedoporučuje.
Mám to z vlastní zkušenosti, dcera je 15.8.2008 a už válčí v první třídě i když jsme žádali o odklad. SMŮLA. Poradna rozhodla jinak.
Příspěvek upraven 14.01.15 v 19:57
@Tiger-lily píše:
Své tempo a občas pláč bude i u starších dětí. Poradně se vyhni velkým obloukem.
a rozhoduje se až v květnu, tak času dost, uvidíš, jaký ještě udělá pokrok.
jenže mě učitelnica ve školce dnes dala formulář s tím, že do půlky února mám nahlásit, aby věděli, zda s klukem v příštím šk. roce počítat nebo ne
Poradna nee proč? Mě se tam teda taky moc nechce, moc se mi nelíbí představa, že cizí člověk bude testovat mé dítě a rozhodovat o něm, co si budeme povídat, tak výsledky testů taky dopadnou jednou tak a jednou tak, záleží, jak se dítě zrovna cítí apod. No ale zase nevím, jestli jít proti doporučení učitelky z MŠ, která ho (snad) zná taky dobře, protože s ním téměř denně pracuje a pozoruje ho v kolektivu apod.
Já jsem obecně proti odkladům, pokud k nim není opravdu důvod a přijde mi zvláštní, proč k nim v současnosti je důvod mnohonásobně častěji než dříve. Za nás komu bylo do konce prázdnin 6, šel do školy (někdy i děti zářijové), nikdo tam nijak netrpěl. Dnes díky častým odkladům lidi váhají, zda dát prázdninové, ale 6leté dítě do školy, protože tam bude chudák nejmladší, to mi nepřijde správné.
P. S. Zakladatelko, to je jen takový můj obecný výlev, není to reakce na nic z toho, cos psala o svém dítěti
. Já osobně bych ho tam dala, píšeš, že je šikovný, adaptabilní, většinou plní úkoly…to se nedá říct o spoustě prvňáčků, kteří do školy nastupují.
k zápisu musíte tak jako tak. Pokud byste chtěli stihnout poradnu, máte co dělat, protože objednací lhůty jsou velmi dlouhé a v případě odkladu je nutné doručit škole zprávu z poradny do konce května (zrovna v našem městě jsou objednací doby takové, že rodiče objednávající se v lednu nestihnou do konce května předat zprávy). Pláč se objeví u kdekoho v 1. třídě, to netřeba hrotit.
Odkladoví kluci sice bývají v 1. třídě větší a silnější, ale mívají problém se spolužáky, kteří jsou o rok mladší - prostě si s nimi nemají moc co říct, mentálně bývají napřed a ve třídě se mohou nudit. Rozhodně bych se vyhnula odkladu jen proto, aby si dítě užilo ještě jeden rok ve školce.
@mischelinka pokud sama vidíš, že teď není ve své kůži, tak na to nedej. To, že jednou nesplní úkol neznamená, že na školu nestačí. Dala bych ho normálně - čeká mě to ale až za 6 let, mám kluka narozeného 26. Pokud nebude nějaký velký problém, půjde normálně. ![]()
Je mozne taky navstevovat nulty rocnik zakladky..je to podbne jako skolka ale mnohem vetsi proprava na skolu…tak uvazuji…my taky moc nevladneme tuzkou…a oblekani je katastrofa…ne, neni zraly na skolu. ![]()
No, ono to tak není o tom, co ty se rozhodneš. Na odklad potřebuje krom doporučení obvoďáka i doporučení z pedagogicko-psychologické poradny. Platí to už tři roky. A co já znám tři děti koncem srpna, jejichž maminky chtěly, odklad poradny nedoporučily. A všechny tři děti zvládají velmi dobře. Všechno kluci ![]()