Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. A kdo tedy nakonec rozhoduje o přijetí/nepřijetí? Švagrová mi říkala, že škola. Že i když odklad ppp nedoporučí, že oni nakonec rozhodnou. Tak já nevím ![]()
@citrusek2 píše:
My jdeme teď v pátek k zápisu, narozena je koncem srpna. Ve školce navrhli odklad, že je hodně hrava a v kolektivu se nesoustredi, kouká co se kolem děje. Tak půjdem taky do poradny. Ve školce říkala, že spousta dětí narozených červen až srpen není zralych a měli by mít automaticky odklad. Teď jim po půl roce vrátili holčičku z první třídy na kterou rodina tlačila aby šla do školy i přes to že zrovna u ní jim radili aby měla odklad.
Přesně tak, ani syn ani dcera nemají ve třídě spolužáka narozeného v červenci a srpnu. U kluka v 1.třídě je nejmladší červnovej chlapeček a jeho maminka dostává pravidelně od učitelky maily, že vyrušuje, při hodině chodí po třídě. Podle mě, když jsou jen trochu pochybnosti, tak raději odklad.
Proto ja si nechám poradit, před půl rokem jsem byla přesvědčena o odkladu, ale teď jsem váhala, udělala pokroky. Ale i tak u ničeho dlouho nevydrží a spíš toho se bojím. A to mi potvrdili i ve školce ze se zlepšila, ale máj strach ze bude nešťastná. Ze by ji nechali ještě dozrát
@Antonie Bolavá píše:
@hanka.br. A kdo tedy nakonec rozhoduje o přijetí/nepřijetí? Švagrová mi říkala, že škola. Že i když odklad ppp nedoporučí, že oni nakonec rozhodnou. Tak já nevím
Ano, rozhodnutí vydává ředitelství školy.
Nedocitam, jen hlasim, ze srpnovy syn letos k zapisu jde a dalsich jeho nekolik kamaradu ze skolky narozenych o prazdninach taky - shodou okolnosti vsichni jsou drobni, ale mimoradne bystri, nadrzeni na skolu, strasne se tesi… ucitelky ve skolce samy rikaji, ze neni duvod k odkladu. Ted jsou presne nachystani, pripraveni na skolu. Jsou hravi, jasne, ale uplne se tresou na to „uceni“.
Takze z toho, ze by tam byl nejmladsi a nejmensi, obavy nemam, nebude jedinej ![]()
Papir ve skolce, ze uvazujeme o odkladu, jsme nicmene podepsaly vsechny matky, aby - kdyby neco - nam reditelka drzela misto i na pristi rok. Po prijeti se to stornuje.
@mischelinka píše:
Ahoj holky, ráda bych se vypovídala, případně poradila nebo si přečetla vaše zkušenosti. Jsem v oblasti zakládání nových témat neznalá, vložila jsem příspěvek už i do jiného tématu, kde se to ale nezvýraznilo jako nové podtéma, tak zkouším takto. Mám srpnového synka (až konec) a chystáme se za týden k zápisu do ZŠ. Byla jsem tak nějak klidná, buď prostě půjde nebo nepůjde, je šikovný, ale taky klasický kluk (tím se nechci dotknout všech kluků), má své tempo, hravý tak nějak normálně, úkoly plní rád, nemá problém se bavit s dospělými, celkem dobře si zvyká na nové věci i kolektiv. Dr. i učitelka ze školky říkaly, že by jít měl/mohl. Já pořád váhala, kluk ale jít chce, má i celkem reálnou představu, co škola obnáší a věřím, že u zápisu bude v pohodě. Dneska mi ale učitelka ze školky říkala, že by možná přece jen rok počkala, že když je až na konci srpna, že se nechá snadno rozptýlit a má své tempo a dneska dokonce plakal a nechtěl plnit nějaký úkol. Syna jsem dneska vyzvedla ze školky unaveného, kruhy pod očima, evidentně není ve své kůži, tak asi nemohl nebo nechtěl plnit úkoly. Nehrotím to, každý máme někdy slabší den. Já ale pořád tak váhám, na základě čeho se rozhodnoutNechce se mi prcka vystavovat testování v poradně, zase ho nechci dát do školy, když by třeba ještě potřeboval dopíct ve školce, prostě nevím. Budu ráda za vaše zkušenosti, jak jste se rozhodovaly s vašimi dětmi, obzvlášť narozenými o prázdninách, jestli pak třeba ten roční rozdíl, když šly, nebyl moc výrazný (např. třeba odkladové děti z loňského roku a řádný nástup vašeho dítka), jak to děti zvládaly apod. Děkuji
dobrý den,
mam kluka taky konec srpna. Učitelky ve školce říkaly, že do školy může. Že je zbytečný mu dávat odklad. Ale já naopak věděla, že ještě není zralý. Byl hodně hravý, na úkol se nedokázal moc dlouho soustředit. Neměl vyhraněnou lateralitu. Takže jsme šli do poradny a tam mi paní psycholožka potvrdila, to co jsem si myslela. Takže odklad. A jsem ráda. O školu neměl absolutně zájem. Všechny úkoly ho otravovaly a kromě počítání nechtěl nic dělat. Až teď v lednu se začal ve školce nudit. Zajímá se o písmenka, snaží se podepsat, počítat atd. Asi bych tu poradnu zkusila, pokud si nejste úplně jistá. Oni vědí na co se mají koukat, ptát a určitě vám poradí.
Ahoj, jen se chci zeptat, pořád nerozumím tomu, kdo tedy rozhoduje o tom, jestli dítě do školy půjde, nebo ne? Máme doma dvojčata, co když jedno bude v PPP uznáno za schopné docházky a druhé ne, půjdou oba do školy, nebo zůstanou oba ve školce? Může PPP poslat jedno dvojče do školy a druhé ne? Jinak jsou narozeni v červnu, ale měli se narodit až v srpnu, na to že jim bude za půl roku 6, toho dost neumí a hlavně jsou líní…
Příspěvek upraven 14.01.15 v 20:49
@mischelinka píše:
jenže mě učitelnica ve školce dnes dala formulář s tím, že do půlky února mám nahlásit, aby věděli, zda s klukem v příštím šk. roce počítat nebo nePoradna nee proč? Mě se tam teda taky moc nechce, moc se mi nelíbí představa, že cizí člověk bude testovat mé dítě a rozhodovat o něm, co si budeme povídat, tak výsledky testů taky dopadnou jednou tak a jednou tak, záleží, jak se dítě zrovna cítí apod. No ale zase nevím, jestli jít proti doporučení učitelky z MŠ, která ho (snad) zná taky dobře, protože s ním téměř denně pracuje a pozoruje ho v kolektivu apod.
Učitelce napiš, že s klukem počítat mají. Kdyby se stalo, že by pak šel so školy, tak uděláš radost třeba nějakému tříleťákovi. Naopak když bys napsala, že půjde do školy a pak nešel, tak můžeš mít problém s umístěním. Tak to u nás vysvětlili mamince předškoláka, který je v červnu a váhaj jeslti má jít nebo ne.
Já mám 2 dcery. Jenda je narozená v září a protože se jevila od mala velice šikovná, tak jsme jí nechali dělat u psychologa v necelých pěti letech test zralosti a na základě toho nám bylo doporučeno, aby do školy šla. Domluvili jsme si to ve školce a pracovalo se s ní jako s předškolákem i když oficiálně nebyla. Když jsme byli u zápisu, tak učitelka říkala, že ji nemáme dávat dřív, že se sociálně nezralá (nedokázala být zticha, když věděla správnou odpověď a učitelka se jí snažila dostat z jejích „spolubojovníků“
- těm mimochodme tenkrát doporučovala odklad).
Byli jsme s ní v poradně, ale protože byl začátek března, tak testy podle představ psycholožky neudělala a ta doporučení nenapsala. Takže nešla. Dneska je v 1. třídě a my jsme stále přesvědčeni, že měla jít… Učitelka říkala, že mezi ní a některámi kluky tam (i třeba jen o pár měsíců mladšími) je velký rozdíl.
Druhá dcera je narozena v půlce srpna. Měla hlavně jako malá velké zdravotní komplikace a tak má trochu zpoždění. Já (a nejen já), učitelka ve školce i psycholožka, co je tam byla testovat, jsme se shodli na tom, že ve škole letos v září nemá co dělat. V pátek si jdu pro písemné vyjádření i pro papír k dětské. Tedy doufám, že bude stačit od ní a že nebudu s ní muset ke klinickýmu psychologovi.
Přijde mi totiž zbytečné plýtvat časem jeho i mým.
Mimochodem, k zápisu se chystám jít bez dcery, pouze s papíry…
Tobě doporučuji jit s malým k zápisu a zeptat se i na názor učitelky u zápisu (obzvlášť pokud ho bude nějak testovat - ne všude zjišťují co děti doopravdy umí) a i do poradny. pokud spíš chceš, aby do školy šel, tak bych šla až tak v dubnu, pokud necheš, aby do školy šel, tak co nejdřív. A nebo můžeš jít teď co nejdřív a pak znova v květnu.
@KackaDoup píše:
@terinka4444 nic takoveho nas lekar na petilete nedelal, a za to my nemuzeme…a navic si jako laik myslim ze obvodak od tohoto neni…jeste tak barvy kvuli ocim..ale jinak jsou na to jini odbornici.Příspěvek upraven 14.01.15 v 20:44
Ale ten pediatr posuzuje taky fyzickou způsobilost. A na tu opravdu odborník je. Prostě koukne a vidí. Třeba když naše doktorka vidí, že naše mladá má metr a lezou jí žebra, lopatky má jak křídla, tak prostě nám tu školu ještě nedoporučila.
Konzultovala jsem i s učitelkou, co učí první třídy a ta mi řekla, že je taky hodně znát, kolik let strávilo dítě ve školce. Naše nastoupila až letos. Z toho důvodu mi taky nástup do školy nedoporučila
@terinka4444 píše:
já žiju v domnění, že už nejde vrátit dítě do školky. A školka jen sděluje, co si myslí, její hlas nemá váhu.Příspěvek upraven 14.01.15 v 20:43
dítě ze školy vrátit jde, říkali ná to i teď na schůzce ke škole
@jitkabokule píše:
@mischelinka Bohužel konečné rozhodnutí není na Tobě jako na rodiči, ale na tom, co řekne psycho-poradna. Pokud TA nazná že je dítko školně zralé tak do školy musí. Leda by sis vyběhala jiný posudek v jiné poradně se závěrem že dítě zralé není. Není ti k ničemu ani to, když pediatr vydá rozhodnutí že školní docházku nedoporučuje.
Mám to z vlastní zkušenosti, dcera je 15.8.2008 a už válčí v první třídě i když jsme žádali o odklad. SMŮLA. Poradna rozhodla jinak.
Konečné slovo má rodič-poradna jen doporučí…
My měli dva nedoporučující posudky z PPP, nakonec jsem synka do školy dala a jsem ráda.
@terinka4444 ja to taky netušila teď mi to říkala učitelka ze ji vrátili teď v lednu ![]()
@Antonie Bolavá fyzicky jiste ano..nas maly je taky kost a kuze..to je taky moje obava..proste si jako matka tri deti myslim ze zraly neni…narodil s ejen jak nemel ![]()
Příspěvek upraven 14.01.15 v 20:51
@terinka4444 nic takoveho nas lekar na petilete nedelal, a za to my nemuzeme…a navic si jako laik myslim ze obvodak od tohoto neni…jeste tak barvy kvuli ocim..ale jinak jsou na to jini odbornici.
Příspěvek upraven 14.01.15 v 20:44