Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ivašot. píše:
U nás ve škole byly za poslední 4 roky 2 děti vráceny do školky.
loni jsem se chtěla vrátit do školky já ![]()
@hanka.br. píše:
Zrovna teď se to stalo synovi sestry - shodou okolností taky srpnový chlapec, bez problému u zápisu i ve školce. Menší, trochu hravý, ale normálně šikovný. V říjnu se paní učitelka rozhodla, že třídu zdržuje, že neumí pracovat samostatně(první měsíc ve škole!!), přitom učivo zvládal. Sestra mi ho přivezla ukázat, kluk četl, počítal, ale v pracovním sešitě měl červeně zatrženo, co samostatně nestihl. Takových dětí mívám v první třídě deset! No - nevybojovali jsme to, ustoupili jsme nátlaku paní učitelky, udělala by mu ze školy peklo. Vrátil se do školky a přijal to - ale mně bylo smutno…Holt i takové mohou být učitelky a to jen zřídka střílím do vlastních řad.Příspěvek upraven 14.01.15 v 21:32
tak to je dost hrůzostrašné čtení…
@hanka.br. píše:
@RadkaCh Kolik jsi odučila prvních tříd?
Proboha nestraš, vždyť já bych ty děcka zabila ![]()
@RadkaCh píše:
Proboha nestraš, vždyť já bych ty děcka zabila
Vždycky mě hrozně baví, jak o problematice školní zralosti ohromně fundovaně mluví ti, kteří před třídou dětí nikdy nestáli. Ale nic ve zlém, to je celkem běžné.
@RadkaCh tak to nevím, které děti jsou v pěti letech připravené. Já mám informace od učitelky prvních tříd, že poslední dobou jsou děti naopak velice nepřipravené. Spousta dětí má ještě v šesti letech problémy s řečí a vůbec ty úkoly při zápisu plní tak nějak všelijak. Takže že by byly děti připravené v pěti letech, o tom dost pochybuju
@neumisa píše:
tak to je dost hrůzostrašné čtení…
Věděla jsem, že bychom (respektive sestra)setrvání ve škole obhájili, ale řekla jsem si - k čemu…? Když byla paní učitelka rozhodnutá, že chlapec je nejhorší. Třeba bude mít příští rok víc štěstí na paní učitelku. Všechno zlé je obvykle pro něco dobré.
Já jsem třeba setkala jako malé dítě s velmi příjemnými učitelkami. Do školky jsem chodila v Rakousku a pak i část první třídy. Mezitím jsme se přestěhovali do Kanady a tam jsem musela zapadnout a doučit se co ostatní domorodci a to jsem uměla jen Hello. Učitelky se velmi snažili a věnovali se mi a já jsem to zvládla. Pak jsem tam normálně chodila do ZŠ až do konce páté třídy. Přestěhovali jsme se během letních prázdnin zpět do Č. R a tady jsem dělala rozdílovky. Bylo mi doporučeno nastoupit zpět na začátek 4.třídy. Bylo to tehdy hrozné. Na první pohled jsem byla o hlavu vyšší než ostatní a fakt to byli pro mě tehdy mrňata. Naštěstí rodiče mi domluvili intenzivní doučování ČJ apod. a v pololetí mi probojovali přestup alespoň do páté třídy. Tam byla velmi dobrá třídní učitelka a podporovala mě. Můj poznatek z toho je, že v Č. R je menší systém individuálního přístupu k žáku a prostě se berou nějaké normy a konec. V cizině si učitelé ke mě sedli a opravdu je zajímalo jak na to jsem a poradili mi…
@hanka.br. píše:
Věděla jsem, že bychom (respektive sestra)setrvání ve škole obhájili, ale řekla jsem si - k čemu…? Když byla paní učitelka rozhodnutá, že chlapec je nejhorší. Třeba bude mít příští rok víc štěstí na paní učitelku. Všechno zlé je obvykle pro něco dobré.
jo, to jo… ale taková kolegyně by mě dost děsila. Ještěže je kluk rozumný.
Kamárádka učitelka 1.stupně, taky teď žehrá, že spousta dětí má zenedbané problémy s výslovností. Pak to vadí nejen u čtení ale hlavně u diktátů. A k odkladům říká, že klukům narozeným po novém roce by je dávala všem.
@hanka.br. píše:
Zrovna teď se to stalo synovi sestry - shodou okolností taky srpnový chlapec, bez problému u zápisu i ve školce. Menší, trochu hravý, ale normálně šikovný. V říjnu se paní učitelka rozhodla, že třídu zdržuje, že neumí pracovat samostatně(první měsíc ve škole!!), přitom učivo zvládal. Sestra mi ho přivezla ukázat, kluk četl, počítal, ale v pracovním sešitě měl červeně zatrženo, co samostatně nestihl. Takových dětí mívám v první třídě deset! No - nevybojovali jsme to, ustoupili jsme nátlaku paní učitelky, udělala by mu ze školy peklo. Vrátil se do školky a přijal to - ale mně bylo smutno…Holt i takové mohou být učitelky a to jen zřídka střílím do vlastních řad.Příspěvek upraven 14.01.15 v 21:32
to je děs, to když to člověk čte, to si o to víc váží své skvělé nejlepší třídní, co jeho dítě mohlo dostat.
@ivašot. píše:
Kamárádka učitelka 1.stupně, taky teď žehrá, že spousta dětí má zenedbané problémy s výslovností. Pak to vadí nejen u čtení ale hlavně u diktátů. A k odkladům říká, že klukům narozeným po novém roce by je dávala všem.
to je pravda, naše třídní byla v první třídě úplně vyděšená, naprosto, jen 8 dětí nepotřebovalo logopedickou péči. A nejhorší je, že si rodiče myslí, že dítě mluví dobře a neřeší to. A ty diktáty tomu pak odpovídají.
Ad pravidla pro odklad.
Vše je napsáno ve školském zákoně. Cituji: § 37
Odklad povinné školní docházky
(1) Není-li dítě po dovršení šestého roku věku tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce dítěte, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře. Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku.
(2) Při zápisu do prvního ročníku základní škola informuje zákonného zástupce dítěte o možnosti odkladu povinné školní docházky.
(3) Pokud se u žáka v prvním roce plnění povinné školní docházky projeví nedostatečná tělesná nebo duševní vyspělost k plnění povinné školní docházky, může ředitel školy se souhlasem zákonného zástupce žákovi dodatečně v průběhu prvního pololetí školního roku odložit začátek plnění povinné školní docházky na následující školní rok.
(4) Pokud ředitel školy rozhodne o odkladu povinné školní docházky podle odstavce 1 nebo 3, doporučí zároveň zákonnému zástupci dítěte vzdělávání dítěte v přípravné třídě základní školy nebo v posledním ročníku mateřské školy, pokud lze předpokládat, že toto vzdělávání vyrovná vývoj dítěte.
Takže podle toho jak čtu odstavec 1. Odklad je možný jen o jeden školní rok. (Co si pamatuji tak bylo dříve i o dva, ale myslím před rokem 2005)
@ivašot. píše:
Teda já žila taky v přesvědčení, že v krajním případě mohou být 2 odklady.
myslím, že ne
Holky, možná trochu mimo téma, ale proč ty naše srpnový děti (ročník 2009) jsou kost a kůže? My u naší cárorky bojujeme s váhou od jejího půl roku. Teď má úžasných 15.5 kilo.
(a 110 cm) Že bych příští měsíc na gastru vysvětlila Dr., že je to u těhle dětí normální a jednou provždy se jí zbavila?
A nebo chodila na kontroly jen jednou ročně. ![]()