Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Tím pádem zvedne o ty 4% a bude to rychleji jakoby splacene tedy? Uvažujeme být prodat právě tak jestli nebude lepší to celé zaplatit. Zas nechceme sahat na nasetrene peníze ![]()
Zvýší se měsíční splátka a ta se skládá z jistiny a ta umoruje dluh, to bude beze změny a část za úrok a ta se zvýší. Tudíž doba splatnosti bude stejná jen bance dáš víc na úrocích, které si nechá/vydělá
@Anonymní píše: Více
Ne, nebude to rychleji splacene, splacet budes stejne obdobi, jen misto uroku treba 3000 narves bance uroky 8000 mesicne (priklad), proste preplatis vic.
Rozumím. Děkuji za vysvětlení. Ať tedy počítám jak počítám bude pro nás nejlepší buď to celé zaplatit a nebo ten byt prodat- chystáme se stejně přestěhovat do domu. Chtěli jsme byt nechat na pronájem ale to se nám už při těchto urocich nevyplati ![]()
Měsíční splátka má dvě části: první část vám umořuje dluh a druhá část je úrok, co platíte bance. Se změnou úroku z 1,5 na 5 % se rychlost splácení nezmění (tj. první část splátky je stejná), jen budete platit 3×-4× vyšší úrok, než teď. O kolik víc to v součtu bude si spočtěte na nějaké hypotéční kalkulačce, záleží to na tom, kolik let ještě budete splácet. Já bych v současné situaci na konci období co nejvíce splatila, samozřejmě nechat nějakou rezervu.
Prodávat byt je nesmysl. Zbývá vám tam 800 tisíc, to jsem při úroku 5,6% platila necelých 6tisíc. Netvrď mi, že ten byt nevygeneruje vyšší nájem. I kdybyste měli nějakou menší částku doplácet, tak se pořád vyplatí si byt nechat.
Souhlasím s @Janli, pokud měli takovou splátku, myslím si, že nájem byste mohli dát i vyšší, protože nájmy šly taky pořádně nahoru. A lepší byt mít než nemít, zvlášť, když vám tam zbývá doplatit tak malá částka.
Vem v úvahu, že hodnota bytu stoupá, takže sice teď budeš pár let platit vyšší úrok, ale zas ten byt bude mít vyšší hodnotu. A v době, kdy inflace atakovala pomalu 20 % jsme se s hypotékou na x-násobně nižší procento jenom mohli smát. Pokud uplatíte dům, anižbyste museli byt prodávat, je fakt kravina ho prodávat kvůli posledním 800 000.
Právě že bychom chtěli peníze z bytu použít na barak. Pojďme si říct že ve městě stojí domy kolem 13 000 0000 prumer tady u nas a ze by to byla nejaka hotparada ktera uz nepotrebuje zadnou upravu to se rict nedá. A rozhodně 13 Mega si brát v bance nechceme..
Ano už teď jsme na bytě vydělali cca 4 000 000 kupovan byl fakt v době kdy stal na dnešní ceny prd ale bohužel nevím jak jinak to vymyslet. Když si za něj řekneme za nájem cca kolem 18 000 a nebudeme mít na dům vůbec nic splátka při cca 13mega bude kolem 35000 a vrátíme jim pomalu 20mega
a navíc ne vždy může mít muž dobře peníze jako teď.. máme ještě pozemek který bohužel zatím nemůžeme prodat. A stavět se tam nedá
Prosím je ti někdo kdo by mi poradil? Máme hypoteku na byt kterou už máme 8 let. V lednu 2026 nám bude končit fixace na úrok 1,2% a tím pádem nám to skočí nasoucasny nějakých 5%.. zajímá mě jedno- tím že už nám tam chybí nějakých 800000 jen a splacime to už 8 let je zde teda jasne že se nám dluzici částka zase o něco zvedne když to skočí rapidně na současný úrok?
děkuji