Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu. Máme 16měs holčičku. Vždy usínala se mnou. Někdy do 5min, jindy, když ji třeba bolely zoubky déle (i 1hodinu). Poslední měsíce spala po obědě 2h a večer chodila spát tak kolem osmé. Poslední dny ale nechce usínat. Je unavená, ale nevydrží ležet, takže neusne. Podotýkam, že chodí už od roka, takže to pro ni nové není, ani nic jiného extra zajímavého se teď neděje. Občas se mi stávalo, že když nebyla unavená natolik, že by lehla a spala, tak jsem ji nakonec (po hlazení a zpívání) musela chvilku přidržet „naležato“, aby zabrala. Trošku nadávala a do minutky zabrala. Teď, když ji chci přidržet, je přímo hysterická. Vydrží si klidně i déle než hodinu stoupat a lehat. Je unavená, mne si očička, ale nezabere a nezabere, protože prostě neleží. Nejdřív to začla dělat po obědě, teď už i večer.
Měli byste pro mě typ, čím by to mohlo být? Co s tím?
@skrzi
máme stejný problém - malému je 14 měsíců. U nás je rozdíl v tom, že vždy usínal sám ve své postýlce, takže nevím.
zkusila jsem ho dávat spát i o trochu dříve, jestli není přetažený, ale nemělo to valného úspěchu
@hopikhopik Jojo. Já už taky zkoušela dát spát dřív, dýl, ale zatím nepomohlo nic. Jediné co zabírá je dát při uspávání (i poledním) sunar a dát ji spát opravdu až ve chvíli, kdy je tak unavená, že usne během pití sunaru. Tak se nám polední uspávání posunulo na 14h. Jenže je na ní vidět, že unavená už je ve 12h. Je nevrlá, ukníkaná…
@skrzi
Jeden čas jsme to taky tak měli. Večer byl tak urvanej, že vypil láhev, tu mi podal a spal. Jenže teď vypije 1/2 množství mléka, láhev mi odevzdá, stoupne si a vztahuje ručky. A v momentě, kdy podlehnu, on má vyhráno. A když ho neustále pokládám, tak mi za určitý čas ukáže na láhev, že on ještě nemá dopito a že tedy nemusí jít spát. Ale v momentě, kdy mu podám láhev, odmítá ji. A vzhledem k tomu, že mléko je jeho jediná večeře, nic jiného nechce, je to boj, protože, když náhodou usne bez zbytku mlíka, budí se v noci a ta noc nestojí za nic. Prostě mi přijde, že to zkouší:-( Doufejme, že je to brzy přestane bavit a pochopí, že to s nimi myslíme dobře ![]()