Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
1. poslední tři týdny máme problém usnout v postýlce a to jak přes den tak večer. Dříve si malá (7m.) kníkla, šoupli jsme ji do postýlky a do 10minut v klidu usnula. Ted si kníkne na spaní, dáme ji do postýlky a nesouhlas…nejprve slabý, pak jekot a finišujeme histerákem. Když jí chceme dát dudana, tak ručičkama ho odstrkuje a nakonec plive. Večerní usínání trvá déle jak hodinu
.
2. od dvou měsíců spala od osmi do čtyř. Poslední dva m. se vzbudí v půl dvanáctý a potom do sedmi i 5×. Večer jsme začali dělat kašičky a ještě jí dokojím, ale nic nezabírá.
Budu vděčná za jakékoliv rady ![]()
Nerostou jí zuby? to by mohlo být ![]()
Spánek - nemůžu moc radit, mě se tříleťák budí doteď, svého času jsem si užila své, ale právě v téhle době - asi do roka to byl docela mazec, občas si ještě udělal denní okénko - na hodinku, dvě ![]()
Jak často spí přes den? může to být i teplem v ložnici? a nebo je to jen další období, které za krátko vymizí a přijde nějaké další.
Zkusila bych zpívat, držet za ruku, třeba číst, dát mokrou plenu přes postýlku, rádio…
Když měla moje dcera poprvé takové období po dvou měs už nepomohlo nic než nechat vyřvat, chodila jsem za ní co chvilku, první den usla po hodině, druhý po půl, další třeba po dvaceti minutách až se to zkracovalo… Pak zas spala krásně půl roku a teď poslední týden opět jekot… je to prostě období, které se u těch dětí střídá jako počasí a chce to zkoušet… kde nepomůžou milé metody u nás nastává řev
Buď ty zuby, nebo jí vadí horko
Ale já bych s radou ohledně spaní moc psát neměla, protože moje 4,5 letá se budila do 4 let, min.3× za noc a ta mladší má 2,5 roku a také se budí min. 4× za noc. Člověk si zvykne
![]()
U nas to bylo stejny v tom veku, proste nas ze dne na den vyzadovala blizko u sebe dokud neusnula..pripisuji to separacni uzkosti +zuby.. nechci te desit, jen u nas nic moc nezabiralo, same to pominulo s vekem..verim ze je to hodne narocny, porad jsem premyslela co delam blbe, ze to slo hezky a najednou takovy problem, proc tolik zrazu vymysli.. Snad pomohlo jen zavinovani, trosku pohoupat do stran a noseni v satku.. to pak usnula rychle
Drzte se, at jste obe brzy zase spokojene ![]()
Horkem to může být, máme v ložnici 23stupnů a to jen díky tomu, že máme celý den zavřené okno a zatažené žaluzie, jinak by tu bylo tak o 10víc. Zoubky vidět ejsou a cítit taky ne
. čtu jí a vyprávím a to má úspěch jen, když jí chovám. Zpíváme také to i usne, ale jenom v tom případě, že u ní v postýlce mám hlavu (docela vtipná poloha
) Snad to přejde s vedrama
…
Ahoj holky, nechci zakládat novou diskuzi, ale jsem už zoufalá a vyšťavená a nevím co dělat:(
Syn 1,5 roku v noci pravidelně vstane a ječí.. Jsem už na nervy, dneska v noci jsem už na něj „křičela“, ať už si sakra lehne a spí - teď už se směji, ale v noci mě to děsně deptá. Chodí spát tak v 8, takže nijak zvlášť brzy nejde. Zuby ho nebolí, nemocný není, jinak je naprosto v pohodě. Přijde mi, že si jen vynucuje pozornost a nejraději by byl, kdybych ho vzala a šla si sním hrát:( Pravidelně lehnu do postele, začnu dřímat a pán vstane a začne. Dnes to začalo v půl dvanácté a skončil v půl čtvrté ráno a pak v 7 už zas vstává na hotovo. Prostě stojí, vypiskuje, vynucuje. Nefunguje pohlazení, mlíko, znovu uložení, ignorace. Vyřvává prostě 3 hodiny klidně v kuse, bez ohledu na to, zda si ho všímám, či ne. Nepláče ale vyřvává. Když to po sobě tak čtu, tak zřejmě ani rada není, spíš souznění, jestli to někdo zná a taky naděje, že to brzo přejde by mi pomohla:)) Nechápu, kde bere tu energii, je to živel, takže přes den nějaký odpočinek nehrozí a v noci máme tohle. Děkuji za přečtění. ![]()
@Lejaa Já bych ignorovala a už to neprokládala ničím jiným, snad toho nechá, když to nebude mít žádný efekt. ![]()
@Lejaa spi s tebou v mistnosti? Pokud ano, odstehovala bych jeho nebo sebe
@Lejaa a co si ho vzít k sobě do postele? To by ti skákal po hlavě? ![]()
@Lejaa jedině vlastní pokoj. Náš když spí občas s námi, tak by si nejraději šel hrát ve dvě v noci. Když spí u sebe, tak o něm nevíme.
Také radím odstěhovat. Dcera to zkoušela jednu dobu také a po odstěhování fakt klid. Také jsem po ní kolikrát zařvala, ať toho už nechá a to teda zabralo dost často samo o sobě. Vím, je to hrozné, ale kdo to nezažil, nepochopí. A hlavně ho přes den pořádně unavit.
Já mám 15 měs. syna a máme něco podobnýho. Spal mi krásně od 20 hod.do půl osmý do rána, v pět si dal mlíko a zase usnul, spal sám v postýlce kterou máme přiraženou k naší posteli.Pak mi malejspad ze stolu
byli jsme v nemocnici a pravděpodobně má naraženou kostrč, ale od tý doby je spaní horor. Hodně jsme ho přesden nosili a chovali když měl boleti a plakal, kolikrát probrečel celou noc, stál v postýlce a chtěl k nám a od tý doby je to horor. Přes den moc nejí a mám pocit že si to pak vybírá v noci mlíkem, klidně i 3× za noc po 2,5 hod.
Uspíme ho, dáme do postýlky a kolem 1 ráno se vzbudí na mlíko, jenže pak už do postýlky nechce, začne brečet a drží se nás kolem krku, necháme si ho teda vposteli, ale tam hodinu!
leze po posteli a nemůže zabrat, vypadá to jako by hledal vhodnou a pohodlnou pozici na spaní
A nejhorší je, že málo kdy se povede aby spal aspoň do půl 7,většinou tak od 5 straší, vzbudí se, sleze z postele a jde si do obýváku hrát
Jsem z toho už pěkně otrávená a vyšťavená ![]()
Někdy to holky řeší tím, že dají prcka k sobě, a mají klid. Já to zoufalstvím taky pak několikrát udělala, ale fakt je, že jsem jasně cítila, že si na sebe pletu bič. Teda nesjem proti spaní s dítětem obecně, jen že to nechci a nechtěla jsem já. Ale máš pravdu, holka, jeden má myšlenky na samopal, napalm, popřípadě minimálně tři balení prášků na spaní. teda dvě tři a více nocí a člověk padá sám, to jo. Myslím pro toho tvorečka, co to nechápe, že máma se prostě taky musí vyspat.
Co zabralo? Hele, já ti ani nevím. Já mám pocit, že trpělivé vstávání k němu a všelijaké vysvětlovánía donucování a tak vůbec. Hlavně teda potlačování té vlastní potřeby ho zabít. Prostě se stalo to, co jsem dlouhé roky považovala za vzpomínky z nějakého jiného světa - osm a více hodin svého spánku v tahu.
Tak jsme v tom taky
malej ma 20 mesicu, od pul roku spi sam v pokojicku a vzdycky to byl sedmispac a takovy to dite, co se nemusi uspavat…proste polozit do postylky a odejit, navic uz jsme meli odbourany nocni mliko a spal vic jak mesic krasne celou noc od 7 do 8
no ale pred vanocema byl nemocnej a rostly mu zuby, tak se budil hooodne casto a protoze 6 dni nic nejedl pres den, tak jsme znovu dali alespon nocni mliko a 2× jsem si sla lehnout k nemu do pokojiku…asi chybka, protoze ted mame teror, kdy se po pulnoci vzbudi a vztekle odmita cokoliv (flasku, dudlik) a chce abych spala u nej, kdyz odmitnu s vysvetlenim, ze mamka ma svoji postylku, tak to odkyve a jakmile odchazim spusti histerak
zabira na nej manzel, na nej to nezkousi, ale ja proste nemam to srdce ho nechat samotnyho potme v pokojiku vyrvavat hodinu
odpoledni spani i vecerni usinani je porad v pohode i kdyz ukladam ja…proste polozit, pohladit, odejit…pevne doufam, ze je to jen kratke obdobi a ze to prejde, jinak fakt nevim co s tim ![]()