Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, dneska jsme přijeli z porodky, malému je 8 dní. Po příjezdu 4 řval jak tur, nic nepomáhalo. Nakonec usnul a už spí 4 hodiny, vzala jsem ho z postýlky, že se probere, nakrmíme a půjde se zase spát, ale je tuhej jak veka.
Mám ho nadále nechat spát, nebo nějak vzbudit?? prosím o radu… ![]()
Kojíš nebo je na UM? Ale asi bych dýl jak 5-6 hodin takhle malinkýho nenechala tak nebo tak ![]()
Asi je servanej z cesty a pak toho řevu. Ale takový prcíčkové se asi nemají nechávat moc dlouho o hladu, tak bych asi nejdéle za hodinu vzbudila. Jinak přeju, ať mu dobré spaní vydrží i do budoucna
.
Kamarádce malá taky spala dlouho, a zjistila, že když budí, tak to nepomůže. Malá stejně nechtěla pít, jen byla protivná a brečela, zatímco když se vzbudila sama (třeba po 6h), tak se napila s chutí a hodně, a pak zase v pohodě usnula. Čili ona sice navzdory tabulkám (krmte pravidelně, když je mimi menší, max. po 4 hodinách), nicméně spokojeně krmila a kojila a malá pěkně rostla a vyrostla. Čili pokud malej nebude vyloženě nějak hubnout, tak bych klidně nechávala spát podle potřeby.
Do cca 5 týdnů jsem budila pravidelně, naše dětská říkala, že novorozenec nemá spát dýl jak 4h. že jeho žaludek a trávicí není připravené příjmat jídlo po delších hodinách odmlky.
Takže jsem ze začátku budila, omývám při přebalování zadek vodou, takže to ho vždycky probudilo.
Teď už ho nechávám spát jak dlouho chce v noci od 20h. do 5 ráno.
Tak ono, stejne nebude spat celou noc v kuse. takze ja bych ho probudila radeji ted, nez jit spat, vstavat k nemu za hodinu a pak byt s nim vzhuru dalsi 2 hod ![]()
Ahoj. Já bych nejpozději po 6 hodinách od posledního kojení budila. Takhle brzy po porodu se ti asi ještě úplně nerozjela laktace, bála bych se, že se sníží tvorba mléka. Nebo bych aspoň odstříkala. Ale i kvůli miminku bych asi dýl spát nenechala.
Pokud dáváš UM, tak to neporadím, nevím o tom nic.
Klidne bych nechala spat. Me malej spal cca od 11 dni celou noc a je zdravej jak ripa. Myslim, ze deti si reknou sami jak maji hlad ![]()
Dcera mi po návratu z porodnice až do cca tří měsíců spávala od 22 - 06. Pediatr mi řekl, že pokud prospívá tak budit na jídlo nemám. (kojila jsem ji) ![]()
@Pypule píše:
Klidne bych nechala spat. Me malej spal cca od 11 dni celou noc a je zdravej jak ripa. Myslim, ze deti si reknou sami jak maji hlad
To bohužel neni úplně pravidlo. Kluk nám spal po příchodu z porodnice první noci komplet, spal teda hodně i přes den, ale ve finále jsme zjistili, že spí protože mám málo mlíka a on je chudák unavenej. Takže jsem do zlepšení musela na příkaz mudry budit, naštěstí to netrvalo o moc víc jak týden. Takže pokud přibírá tak bych klidně nechala chrnět ![]()
Po 6ti hodinách jsem ho vzbudila, nakrmila-jsme na prsu+příkrm a stejnak mi hodil šavli, že je přejezený…pak spal opět 3h krásně…uvidíme, co přinese dnešek ![]()
Děkuji všem maminkám nespalkám, že poradily!! ![]()
Ale my nemáme doma takovou váhu, abych ho denně vážila, že přibírá…nebo jste vždycky čekaly až do poradny??
Mě to zjistila mudra hned na první prohlídce po propuštění z porodnice, teda po 2dnech, že má míň než při propuštění. Pak jsem chodila do poradny na převážení cca 2× týdně než se to srovnalo
Pročpak přikrmuješ, když se přejídá?
Nechala bych mu jenom kojení jak si řekne a nebudila.. V poradně uvidíš jestli přibírá.. Ještě bych si užívala, že můžu spát ![]()
Já už si to přesně nepamatuji, ale po týdnu jsem měla dojít s malou do poradny, aby ji prevážili. I syna jsem kojila až se vzbudil a to i přes den.