Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtěla bych znát váš názor. Mám 4 a půl měsíční holčičku, která se naučila usínat úplně bez problémů, jak přes den tak i v noci. Chodí spát třikrát denně, ale jednou mi spí jen po půl hodinkách a po druhé - ráno půl hodiny, přes poledne 2,5 hodiny a odpoledne půl hodiny. Vstává kolem šesté a spát chodí kolem sedmé. Přes noc spí dobře, v 22:30 krmíme a spí až do 4h., až na nějaké výjimky. Dávám jí spát až když je opravdu unavená a usne do dvou minut. Je přebalena i nakrmena. Když se vzbudí tak se směje, ale tak za hodinu mi přijde zase rozmrzela, ale nedávám jí zase hned spát. Mezeru mezi denním spánkem má tak 2,5 až 3 hodiny. Spí v postýlce pořád stejně, ve vaku, nebo zabalovačce(nežiju v ČR a nemáme tady takové vedra teď). děkuji
Přes jak popisuješ ty tak malý (5měs.)spí taky, někdy jen po pů hoďkách i po 15min. a pak z toho den kdy spí dopoledne 2,5h tak třeba zas odpoledne hoďku, jinak je spokojený vysmátý, už to nějak neřeším, nebo bych se z toho musela zbláznit, vím po zkušenostech se starším (2roky)že s tím nic neudělám
pravidělnější režim si zajedou později teda snad ![]()
Ahoj, to mi přijde jako normální
prťata spí podobně
díky bílému šumu a zavinování spí dvojčata od 8večer do 6ráno pak jíme každé tři hodiny a mezi jídlem spali jak chtěli, teď poslední týden pauzu před obědem nespí, ale po obědě spí v kuse až do dalšího jídla celé 3 až 3,5hodiny, při tomhle delším spaní mají opět puštěný bílý šum.
jinak jsme na UM to je možná i důvod, že mají tak dlouhou noc.
@RenataSM píše:
Ahoj holky, chtěla bych znát váš názor. Mám 4 a půl měsíční holčičku, která se naučila usínat úplně bez problémů, jak přes den tak i v noci. Chodí spát třikrát denně, ale jednou mi spí jen po půl hodinkách a po druhé - ráno půl hodiny, přes poledne 2,5 hodiny a odpoledne půl hodiny. Vstává kolem šesté a spát chodí kolem sedmé. Přes noc spí dobře, v 22:30 krmíme a spí až do 4h., až na nějaké výjimky. Dávám jí spát až když je opravdu unavená a usne do dvou minut. Je přebalena i nakrmena. Když se vzbudí tak se směje, ale tak za hodinu mi přijde zase rozmrzela, ale nedávám jí zase hned spát. Mezeru mezi denním spánkem má tak 2,5 až 3 hodiny. Spí v postýlce pořád stejně, ve vaku, nebo zabalovačce(nežiju v ČR a nemáme tady takové vedra teď). děkuji
už si to přesně nepamatuji, ale na jisto vím že mi malá nikdy nedokázala přes den spát 2,5 hodiny
ale taky to nebylo nikdy každý den stejný, jedou spala půl hoďky, jednou hoďku, někdy jen 15 min… myslím že je to hrozně individuální a pokud se budí s úsměvem tak vyspinkaná asi bude… ono se to ustálí až s věkem, teď mi malá spí jednou denně ale za to dvě až tři hoďky v kuse ![]()
Ja na tom nevidim nic neobvykleho
mimina tak proste spi
mam stejne staryho klucika a kdyz je uz rozmrzely a vidim, ze se mu chce spat, tak ho dam/necham spat
vydrzi tak 2hod vzhuru… Taky spi jednou dyl a pak zas chvili… My taky nespime vzdy presne tolik a tolik hodin ![]()
Dítě není stroj. Cožpak ty chodíš spát vždycky ve stejnou dobu a probouzíš se vždycky stejně?
@RenataSM tak můj 1O měsíční taky usíná v pohodě, ale jeho koeficient spaní jsem nepochopila a nepochopím. Jendou spí 3× denně jednou třeba vůbec. Sice se dá vysledovat, že je to nějak podobné, ale také se to jak je starší různě mění. Záleží to na hodně faktorech, jako programu, jeho náladě, teplotě. Neřeším to, když je protivný jde spát, většinou to zabere. Když se mu spaní nelíbí, pátrám dál. Když na nic nepřijdu a je furt protivný i když ho zkusím zabavit, tak jde spát znova.
Já na režim u dítěte nevěřím, podle mě jsou spíš vyjímky, které ho mají než že ho všechny děti mají.
Mimochodem ty taky přeci nespíš přesně ve stejnou dobu a přesně do stejné doby, taky záleží na programu a tvé únavě, proč by to mělo být u dítěte jiné?
EDIT: koukám, že nejsem první s touhle otázkou…
@Myrha píše:
Mimochodem ty taky přeci nespíš přesně ve stejnou dobu a přesně do stejné doby, taky záleží na programu a tvé únavě, proč by to mělo být u dítěte jiné?EDIT: koukám, že nejsem první s touhle otázkou…
No to je taky pravda, Já jen chtěla vědět jestli je to normální, pořád jsem koumala, proč to tak má. Jestli já nedělám něco špatně. No nevadí. Stejně se řídím podle ní, jen je to někdy náročnější, když spí jen po půl hoďkách, protože musím ještě do toho odstříkávat a to mi vždy zabere 20 min, takže je to občas honička. Každopádně děkuji za názory, že nejsem sama, hned z toho mám lepší pocit. Nebudu to řešit. Hlavně že se naučila spinkat sama. ![]()
@adam75 Já samozřejmě vim, že není stroj, ale mezi miminkem a dospělým je velký rozdíl. Jen jsem se zeptala, jestli to má někdo podobně. Mám dítě poprvé a pořád se něco učím…
@rusovlaska.e píše:
Ahoj, to mi přijde jako normálníprťata spí podobně
díky bílému šumu a zavinování spí dvojčata od 8večer do 6ráno pak jíme každé tři hodiny a mezi jídlem spali jak chtěli, teď poslední týden pauzu před obědem nespí, ale po obědě spí v kuse až do dalšího jídla celé 3 až 3,5hodiny, při tomhle delším spaní mají opět puštěný bílý šum.jinak jsme na UM to je možná i důvod, že mají tak dlouhou noc.
promin, ale nejde mi se nezeptat, jak to že máš šestiměsíční dvojčata a jedenáctiměsíčního kluka, toho si asi nerodila
,promin za tu zvědavost ![]()
@RenataSM nech ji, ať spí, jak chce. Můj malej když byl miminko kolem těch 3-4 měsíců, tak vždycky prospal celý pondělí, protože o víkendu jsme někde byli nebo u nás jen byl někdo na návštěvě a on z toho byl hotovej. A to spal i o víkendu ve své obvyklé časy, ale těch vjemů bylo víc než obvykle. Takový prtě unaví i cesta do centra města, do obchodu… Pak může spát déle než v den, kdy jste jenom doma a máte klid.
@RenataSM Je to normální, dítě není stroj, syn mi taky spí různě dlouho, navíc se mu to různě mění s věkem.
@RenataSM píše:
No to je taky pravda, Já jen chtěla vědět jestli je to normální, pořád jsem koumala, proč to tak má. Jestli já nedělám něco špatně. No nevadí. Stejně se řídím podle ní, jen je to někdy náročnější, když spí jen po půl hoďkách, protože musím ještě do toho odstříkávat a to mi vždy zabere 20 min, takže je to občas honička. Každopádně děkuji za názory, že nejsem sama, hned z toho mám lepší pocit. Nebudu to řešit. Hlavně že se naučila spinkat sama.
Nejvíc v pohodě jsem se začala cítit, když jsem se na to vykašlala. Proto píšu co píšu. Hele to spaní se mění - jak mému malému extrémě on to má každé 3 týdny jinak. Ale ve 4. měsíci mi spal ještě 5× denně po půl hodinách pak zas spal 3× denně po 6 hodinách - o nocích se nezmiňuji to byl teror do 8. měsíce.
A dneska spí přes den po každé nějak úplně jinak, ale noci se naštěstí spravili. Tajně doufám, že napořád, to totiž není tak jisté.