Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám naprosto normální dítě a nemám pocit, že bych byla tedy jediná. Pubertáci jsou různí. Užívej si to.
Edit, co je dnes nemusí platit za 1, 2 roky. ![]()
Jinak máme za sebou pubertu u několika dětí a každé dítě je jiné. A to bez ohledu na věk a pohlaví. Po zkušenostech si užíváme každého dne kdy je to super. ![]()
Příspěvek upraven 16.08.26 v 18:34
Tak ne každá puberta musí být pohromadě. Je to hodně o povaze, výchova je okrajová. Kamarádky syn prošel pubertou bez ztráty kytičky. Vynahradil si to po 18 letech.
@Zvedava1 Po těch 18 jsou aspoň už plnoletí a případné průsery jdou za nimi, nebo mě to aspoň pak uklidňovalo. Jedna puberta byla náročná mega. Druhé dítě bylo za odměnu a ani nevím že nějakou pubertu mělo. ![]()
Puberta vlastních dětí mě teprve čeká, ale nedá mi nevzpomenout na mou pubertu.. kromě nějakého protáčení očí, pár pupínků a zájmu o kluky a šminky jsem byla zlaté dítě. Podle rodičů.. postupem času netušili a neviděli, že se peru s poruchou příjmu potravy, úzkostmi, depresí a OCD. Na první pohled dokonalé dítě - sedí doma, učí se, skoro není vidět. Když to prasklo, akorát mi pohrozili, ale jinak nic neřešili, žádný odborník. Ono v devadesátkách se o psychických problémech dětí prakticky nemluvilo, pojem anorexie znali jen ze zahraničních magazínů. No a potíže si táhnu celý život.
Mám stejně starého puberťáka. Je to zlatíčko. Okolí, co nás zná, obdivuje, co pro něj děláme, jaký máme vztah. Tady to někteří uživatelé nemohou vydýchat a prý je to mamánek, když s námi pořád rád tráví většinu času. Ano děláme hodně společných výletů, dovolené, na jejichž programu se od mala podílí. A když sem napíšu, jaký máme vztahy, tak to není možné, nebo jsme dokonalá rodinka
ale z těch si nic nedělám, důležitý jsou pro mě naše vztahy a jak to vidí blízké okolí.
Ja sem byla v pubertě taky v pohodě. Žádný extra excesy apod. Doufam, ze mi to deti vrátí ![]()
Edit jedno z mých dětí mělo pubertu, kterou bych nepřála žádnému z rodičů a tedy rozhodně jsem to s nikým nikde neprobírala. Takže jsem v povídání o pubertě mlčela stejně jako ty rodiče hodných dětí
Ono ne vše je fajn pouštět ven… ![]()
Takže jako rodič 2 naprosto rozdílných dětí s průběhy puberty jsem držela pusu neustále ![]()
@Hera01 píše: Více
S tou které jméno se tu nesmí vyslovit a mění si nicky diskutovat nebudu. Proto příspěvek upraven.
Příspěvek upraven 16.08.26 v 19:28
@Anonymní píše: Více
Jo taky mám syna s kterým nějak nikdy nebyly problémy. Dokonce mám dceru, která nikdy neměla ani jednu poznámku na ZŠ. Jestli měla pubertu vlastně ani nevím. Takové děti jsou.
Dneska přijela po 3 týdnech domů, kdy malou část trávila i se svým bratrem na společné dovolené a šla s námi na procházku.
Normálně dospělé a plnoleté dítě. Zítra odjede k příteli s kterým žije po ukončení VŠ.
My tedy celé její dospívání poslouchali od okolí že je mimoň. No byla, ale je hrozně fajn, má mraky kamarádů, aktivit, zájmů, umí mraky věcí a je svá.
Přesně taková jaká chce být. ![]()
Ale tedy rozhodně si nemyslím, že je to zásluha pouze rodičů, ale hlavní podíl má povaha dotyčného dítěte.
Omlouvám se za název diskuze, ale nevím, jak lépe ji nazvat.
Mám patnáctiletého syna a zjistila jsem, že s ním máme minimum problémů. Připadám si až divně, když kolem mě všichni řeší špatné známky, nesamostatnost, partičky, závislosti, lenost, neschopnost, rozmazlenost, neskromnost a my z toho neřešíme vlastně nic. Jasně, má své špatné vlastnosti, ale proti tomu, co řeší okolí, řešíme vlastně prd.
Když se v houfu bavíme o dětech a nic neříkám, jsem divná, když něco řeknu, tak se buď vytahuju nebo chlubím. Když neví, co říct, tak je syn chudák a neměl žádné dětství.
Nechlubim se, jen konstatuji. Máte tu taky některá takto super dítě? Pojďte chválit.