Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Si tak tady nad tim už pár dní dumám a fakt mi to přijde takhle zpětně nějaký divný.
Kdo mě nezná, rodila jsem normálně, nakonec jsme skončili akutním císařem.
Tak já fakt nevim. Malá už byla 3cm od „východu“, Dr mi to ukazovala na prstu, že už je takovejhle kousíček, ale prostě se vždy vcucla zpět. PA mi po čtvrt hodině tlačení dalších 10 minut skákala na břicho a stejně to nebylo k ničemu, pořád 3 cm.
Tak by mě zajímalo jak to tam uvnitř mám, protože to muselo bejt něco ve mě. Třeba mám divnou pánev, já fakt nevim.
Co si o tom myslíte?
Taky jste měli modřinku?
Kolik jste měli obvod hlavičky?
Je možný když měla malá podle nich hypoxii aby měla takhle dokonalý apgar score? (Nebyla modrá, fialová, byla prostě pěkný zdravý růžovoučký miminko).
Já vim, pravdu se dozvím jen od těch doktorů co mě rodili, ale zajímaj mě vaše názory a vaše zkušenosti, před tím, než se v tom skutečně začnu babrat.
Ahojky, taky jsem rodila akutním císařem a apgar jsme měli 7-8-9, tak jsem si říkala, že super. Důvodem byla taky akutní hypoxie plodu, stejně tak mě pořád povzbuzovali, že jen kousek, že už to bude… no a nic. Modrřinku nemáme a ani jsme neměli. Obvod hlavičky při porodu přesně nevím, ale v 9 dnech jsme měli 36 cm.
Ta velká hlavička - moje sestřenici třeba vzali na plánovaného císaře, protože si spočítali, že mimi je velké, ona drobná a úzká, tudíž by měla problémy. Záleží hlavně na tobě, jak moc úzkou máš pánev.
Neměla malá omotaný pupečník kolem krčku? Jakože ten by jí vracel zpět?
apgar je jen objektivni stanovisko lekare
jeden mel 10 10 10 druhy 689 a nase 6 bylo, protoze mu 3× dychli do cumaku a pak uz dychal sam, takze hypoxie to mohla byt uvnitr, proste toho uz mimi mohlo mit plny kecky a venku se mu ulevilo
madi píše:
Ta velká hlavička - moje sestřenici třeba vzali na plánovaného císaře, protože si spočítali, že mimi je velké, ona drobná a úzká, tudíž by měla problémy. Záleží hlavně na tobě, jak moc úzkou máš pánev.
Neměla malá omotaný pupečník kolem krčku? Jakože ten by jí vracel zpět?
Prej ne, ptala jsem se na to, jestli byla šňůra v pohodě, jestli jí neměla omotanou. Pánev mám širokou až až, i moje gyndr když mi jí měřila tak povídala že to půjde dobře.
jizvíková píše:
apgar je jen objektivni stanovisko lekare
jeden mel 10 10 10 druhy 689 a nase 6 bylo, protoze mu 3× dychli do cumaku a pak uz dychal sam, takze hypoxie to mohla byt uvnitr, proste toho uz mimi mohlo mit plny kecky a venku se mu ulevilo
Aha no já myslela že když se teda dusila a od jejich vyřčení ortelu, že se dusí, uběhlo dobrejch 10 minut než mě připravili, filki a vyndali jí, tak by mě napadlo že už teda měla bejt modrá a nedejchat. ![]()
Je teda fakt že jsme tlačili skoro půl hoďky, zřejmě to už bylo dlouho. První kontrakci jsem tlačila blbě, do obličeje (z toho popraskaný žilky v obličeji a na krku) ale od druhé kontrakce už jsem prej tlačila správně.
Jinak vono je to snad dědičný, protože moje máma nemohla porodit ani mě ani mého staršího brášku. Brácha z toho dlooouhého tlačení měl dokonce lehkou mozkovou disfunkci. Já byla modroučká a prej jsem se taky furt vcucávala dovnitř. A to jsme nebyli nějací pětikilový obříci. Brácha 3,30 asi a já 3,60kg
teď mi říjňátka napsaly, že modřinku na nose maj některé taky…takže modřinku jako následek vyškrtávám.
Modřinku nad nosem má Majda ještě teď=) Obvod hlavičky 34cm (porod normální, celkem v pohodě, malý nástřih)
Na ostatní otázky moc neodpovím.
Jen bych chtěla poradit, ať se v tom moc nebabráš zpětně, změnit to už nemůžeš a jen zbytečně budeš mít špatnou náladu.
Mě taky někdy přepadnou myšlenky (neměla jsem malou hned od porodu pak u sebe, kdoví, jak se cítila u sestřiček a tak…), ale snažím se je zaplašit, protože prostě to tak bylo, změnit to nejde…
Jen možná by se ti hodilo nějaké info v případě dalšího těhotenství, ale to si tak max. můžeš vyžádat zprávu z porodnice, víc nevykoumáš ![]()
Pipet píše:
Modřinku nad nosem má Majda ještě teď=) Obvod hlavičky 34cm (porod normální, celkem v pohodě, malý nástřih)
Na ostatní otázky moc neodpovím.
Jen bych chtěla poradit, ať se v tom moc nebabráš zpětně, změnit to už nemůžeš a jen zbytečně budeš mít špatnou náladu.
Mě taky někdy přepadnou myšlenky (neměla jsem malou hned od porodu pak u sebe, kdoví, jak se cítila u sestřiček a tak…), ale snažím se je zaplašit, protože prostě to tak bylo, změnit to nejde…
Jen možná by se ti hodilo nějaké info v případě dalšího těhotenství, ale to si tak max. můžeš vyžádat zprávu z porodnice, víc nevykoumáš
No právě proto mě to zajímá protože jestli je problém ve mě, tak další dítě nehodlám pokoušet rodit normálně, kdyby to mělo dopadnout stejně. ![]()
Akutní hypoxii nejsou schopní lékaři zjistit přímo, zjišťují to na základě monitoru - změn charakteru ozev. Samozřejmě nezačnou zasahovat až v době, kdy je dítě bez kyslíku, proteže by pak měli asi 3 minuty na to ho vyndat, aniž by došlo ke smrti. takže přistupují k císaři raději již při prvních známkách na CTG, které svědčí pro zhoršující se stav plodu. Samozřejmě to nutně nemusí znamenat, že pokud by tě neřízli, bude dítě mrtvé. Nebo že ho musí při císaři vyndat už s klinickými znákami hypoxie.
Jinak kluk měl také 37cm, přijde mi to vcelku dot - myslím, že je to nad 95. percentilem. Takže méně než 5% dětí má obvod hlavy větší.
Modřinu neměl.
Příspěvek upraven 03.02.11 v 13:54
Bohužel uvádíš moc málo detailů na to, aby se to dalo nějak posoudit… Hlavní neznámá je podle mě to, v jakém byla malá postavení, jaké bylo naléhání hlavičky, zda byla normální rotace. Na tom totiž velmi záleží průběh průchodu pánví. Jestli byla hlavička 3 cm od východu, tak v hlavičce problém nebyl, ta už pánví prošla (byla by tou dobou celá v pochvě), v pánvi se v tu chvíli nacházely ramínka a ty mohou dělat potíže taky (obvykle je přes ně stejný obvod, jako přes hlavičku – hrudník + obě ruce).
Další věc je, v jaké poloze jsi rodila, jestli jsi polohu při potížích s tlačením měnila (po každé kontrakci změna polohy, dost času mezi kontrakcemi, aby mělo miminko čas se dobře napolohovat do pánve) – tzn. chvíli dřep, chvíli klečet, chvíli třeba na všech čtyřech a tak dále. Pokud tyto pokusy neproběhly, asi bych neřekla, že se dělalo vše, co šlo, bohužel. ![]()
Další věc je, že 25 minut tlačení je na prvorodičku naprosté nic, pokud je dítě v pořádku (dle ozev), dá se tlačit i dvě hodiny, aniž by to něčemu vadilo.
Nesoulad apgaru a údajné hypoxie – ano, to je zvláštní… Ale hypoxie se posuzuje i podle odběru krve z pupečníku, takže možná tam byly špatné hodnoty a Apgar byl jen špatně zhodnocen… Těžko říct.
Obvod hlavy – 37 cm je dost. Já jsem rodila jednou 36 cm + ruku vedle hlavy bez poranění hráze a podruhé 36 cm hlavu samotnou, též bez poranění. Takže určitě se to takhle v obecnosti dá.
Prodigy,
tam modřina na čele je myslím tzv. hemangiom, který vznikl asi právě tím, že se tlačila proti tvé pánevní kosti (jak shledali, velká hlavička) a ten otlak vznikl. Je normální, že se tento typ vstřebává i rok, nemusí to dokonce úplně zmizet nikdy, jen to zesvětlá. Znám dva chlapečky, kteří měli přesně totéž.
Hypoxii během porodu dle mě Apgar skóre neukazuje. Oni ti měřili monitor (předpokládám), viděli třeba, že dítěti padají ozvy, nepostupoval porod (hlavička byla třeba špatně dorotovaná, tlačila se jinak - proto ten hemang.) a prostě z obavy, že by mohlo dojít k ohrožení života se pro císař rozhodli. Ve chvíli, kdy je dítě už v cestách, ho dělat nemůžou, to už zbývají akorát kleště a to je mnohem rizikovější.
Myslím, že se v tom není třeba pitvat, buď ráda, že to dopadlo dobře, znám opačné případy, kdy se doktorovi do císaře nechtělo, končila mu směna, tak ať to rozhodne ta další, no a pak už bylo pozdě… ![]()
Ono taky, v té zprávě se napíše hypoxie, prostě oni se nerozepisují do detailu, musí napsat jasnou diagn., aby jim to pojišťovna hradila…
Měla jsem to podobné.
Malý nemohl ven, zhoršovaly se mu ozvy… Měl tedy navíc omotaný pupečník kolem krčku, nakonec se tedy na poslední chvíli narodil přirozeně, ale s agparem 4-9-10. Měli jsme o něj šílenej strach.. naštěstí je v pořádku.
Souhlasím s Pipet, nezabývej se tím tolik. Hlavní je, že jste obě v pořádku
Já jsem se taky obviňovala, že to byla moje chyba, ale to k ničemu nevede.
Případný druhý porod může být úplně jiný, já se třeba zas bojím toho omotaného pupečníku, ale obávám se, že jen kvůli tomu mi císaře neudělají a ani bych nechtěla ![]()