Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
za tři týdny mám termín porodu. Původně mi ho podle poslední MS stanovili na 28.2. Pak podle UTZ ve 12.tt ho o týden posunuli na 21.2. Někde jsem se dočetla, že těhotenství prý trvá 267 dní od početí
My jsme mimi tvořili zodpovědně s měřením bazální teploty, takže vím, kdy jsem měla ovulaci. S přičtením těch 267 dnů mi termín vychází zase až na konci února. Vím, že se říká, že termín podle UTZ je přesnější než podle poslední menstruace. Ale když znám přímo přesný termín ovulace? Je mi jasné, se že termín porodu nedá přesně vyvěštit… ale prostě bych asi jako každá chtěla vědět, kdy to na mně nejspíš přijde ![]()
Kdy to přijde, to ti fakt nevyvěštím, ale rozhodně doporučuju o tom dle UTZ mlčet a včude uvádět jen ten dle MS… aby neměli pocit, že už si po termínu a cpali tě do vyvolávání, monitorů obden a podobných radostí…
Přijde to až bude miminko připravené přijít na svět, může to být dnes, zítra nebo za dva týdny… nikdo Ti den ani datum nezaručí.
Datum je jen orientační, může se ti narodit i na začátr¨ku tohoto měsíce, nebo v polovině března
to si nevybereš, my máme termíny 2 rozdíl v MS a UZ je 14 dnů a teď si vyber
takže to neřeším, není totiž co řešit, buď se dítě narodí dřív, nebo později až bude vše připravené ![]()
Přesnost utz je plus mínus až týden…Proto se při rozdílu menším jak 7dní termín nijak neupravuje. Pokud víš, kdy jste počali, tak bych ten TP dle utz nebrala v potaz. Stekjně se nejdřív kouká na TP, který máš v průkazce jako hlavní a to bývá dle ms. Moje zkušenost je, že dr TP dle utz vesele ignoroval, no hlavně že mi napsal TP dle prvních pohybů jak za krále klacka
Ten se mi prosím lišil o měsíc s TP dle utz. ![]()
Až když jsem opakovaně zdůrazňovala, že mám TP dle utz téměř o 3týdny pozdější jak TP dle ms, dr v porodnici hovzala na vědomí. Ale musela jsem do nich furt hučet a hučet, až se chytli. A pak najednou, ježiš marjá, proč vám to nikdo nepřepsal, tak vy vlastně ještě nepřenášíte…
Člověk si zkrátka musí stát za svým ![]()
Já taky podle BT přesně věděla ovulaci, naštěstí teda byla zrovna 14DC
, takže všechno sedělo.
A Majda stejně vylezla až po termínu… Ale když tak s tím můžeš zkusit argumentovat u dr., kdyby tě hnali na vyvolání moc brzo (a jinak bylo všechno OK).
tak já měla podle MS o týden dřív než podle utz a malá se narodila ještě o týden později… ![]()
Tak já podle MS měla TP téměř o 4 týdny dříve než se nakonec malá narodila. MS mám velice nepravidelně a proto jsem už věděla, že TP podle MS je úplně mimo. Doktorka se ani neobtěžovala zjistit TP podle ultrazvuku, ten mi odhadli až mnohem později, kdy už to není tak přesné, jiní lékaři (v Genetu, a na 3D ultrazvuku), jenže ti ho do průkazky nepřepíšou.Vlastně díky mojí doktorce a špatnému termínu jsem měla špatné výsledky tripple testů, dokonce na odběru plodové vody mě poslali domů a objednali na pozdější termín. No užila jsem si. S doktorkou jsem se dostala do křížku, když jsem trvala na tom, aby mi termín alespoň o týden posunula. Ke konci v nemocnici jsem musela podepsat, že na vlastní riziko nenastoupím k vyvolání porodu.
A jestli sama víš, kdy jste počali, tak termín ten termín 28.2. bude nejspíš správně (+ - 2 týdny)
Ahoj tak já u malé měla podle ultrazvuku termín 8.6. a pak jsem si ho počítala doma podle pohybů a vypočítala jsem si ho na 29.5 no a malá se narodila 28.5., sice mi doktor říkal, že už to podle pohybů ted nepočitají, ale mě takle vyšli obě děti, u malýho to bylo přesně o týden dřív než podle TP
![]()
sarynama píše:
Ahoj tak já u malé měla podle ultrazvuku termín 8.6. a pak jsem si ho počítala doma podle pohybů a vypočítala jsem si ho na 29.5 no a malá se narodila 28.5., sice mi doktor říkal, že už to podle pohybů ted nepočitají, ale mě takle vyšli obě děti, u malýho to bylo přesně o týden dřív než podle TP![]()
![]()
Jak se to počítá podle pohybů? Já je cítila už nějak 15tt..
![]()
Tessko, ja vedela taky presny termin poceti, MS pravidelna, TP podle MS sedel, TP podle utz byl stejny, ale Honzik se stejne rozhodl vylodit az 10 dni po terminu ![]()
tessco ---oni termíny nejsou přesný já měla termín poldle poslední ms 12.2.2010 a podle utz u svého doktora to vyšlo stejně podle velkého utz to bylo 11.2.2010
od 20 týdne jsem měla ryzikový pač jsem měla falešné kontrakce tak jsem nesměla nic dělat abych si nevyvolala porod moc brzo v 33t jsem zkončila v nemocnico s odtokem plodovky kde mi doktor říkal že mě možná přes víkend odrodí… miminko mělo ale stále plodový vody dost na to aby ještě chvilku vydrželo a mohlo se ,,dopéct,,jinej výraz mě momentálně nenapadl
nakonec jsem po týdnu byla puštěna domů s tím že je mimi v pořádku…
nakonec jsem rodila 23.2.2011 a to mi to vyvolávali takže to bylo 11 dní po ,,termínu,, a vlastně mi řikali od toho 33 tt že to může přijít odteď kdykoli
Ahoj,
s těmi termíny to bude asi všude stejné. Já mám termín podle PM 15. 2. a podle ultrazvuku 5. 3.
Každopádně bych se spíše přikláněla k tomu termínu podle ultrazvuku. Nemám pocit, že bych měla za 2 týdny rodit, no ale nechám se překvapit. Myslím, že když člověk vnímá své tělo, tak pozná, že už to pomalu přichází. Ale vyvolávat porod bych si teda nepřála ![]()
Pipet píše:sarynama píše:Jak se to počítá podle pohybů? Já je cítila už nějak 15tt..
Ahoj tak já u malé měla podle ultrazvuku termín 8.6. a pak jsem si ho počítala doma podle pohybů a vypočítala jsem si ho na 29.5 no a malá se narodila 28.5., sice mi doktor říkal, že už to podle pohybů ted nepočitají, ale mě takle vyšli obě děti, u malýho to bylo přesně o týden dřív než podle TP![]()
![]()
![]()
No tak já jsem tenkrát vyčetla, že u druhorodičky se od toho dne co ucítíš první pohyby přičte 22týdnů protože cítíš pohyby dřív než prvorodička, ta myslím přičíta 20 nebo 19týdnů, no a mě to fakt vyšlo skoro na den malá je v půl devatý večer 28.5 a já si to spošítala na 29.5. ![]()
Izabella píše:
Ahoj,
s těmi termíny to bude asi všude stejné. Já mám termín podle PM 15. 2. a podle ultrazvuku 5. 3.Každopádně bych se spíše přikláněla k tomu termínu podle ultrazvuku. Nemám pocit, že bych měla za 2 týdny rodit, no ale nechám se překvapit. Myslím, že když člověk vnímá své tělo, tak pozná, že už to pomalu přichází. Ale vyvolávat porod bych si teda nepřála
Tak pozor abys nedopadla jako já - od té doby co jsem začala vnímat že se něco děje, byl za cca 30 minut malý na světě ![]()