Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,chci se zeptat jaké koupit UM když mám slabé MM.Nevím ani jak moc silné ho mám namíchat a kdy se vůbec dítěti dává.Dcera má 3týdny,v noci je to dobré kojíme tak po 3 hodinách.Ale během dne se mi na kojení hlásí nepravidelně klidně i po hodině.MM mám dost,jen jsem si všimla že má víc světlejší barvu a je řidší.Děkuji za vaše odpovědi
Proč si myslíš, že máš slabé mateřské mléko? Moji smraďoši, když byli takhle malí, jedli klidně po hodině a v šesti týdnech měli 5 a 6 kilo, takže si nemyslím, že to bylo ,,slabé" mléko.
Přibírá malá? ![]()
Není slabé a silné MM.
Je to zkrátka i kvůli počasí, mimčo má žízeň, tak chce pořád pít.
Pokud ti ovšem řve hlady pořád, tak to může být nedostatkem mlíčka.
Dle laktační poradkyně, se kterou jsem se setkala v šestinedělí je slabé mléko mýtus už od dob našich babiček
Zkus vždycky před kojením odsát, aby si pěkně vytáhla to zadní mlíčko a nejen to přední. Navíc jsou teď horka, takže má určitě i žízeň, proto se hlásí takhle brzo. I když já kojila v šestinedělí taky pořád, někdy i po hodině(Byly dny, kdy jsem až odpoledne zjistila, že jsem pořád v pyžamu a já teprve snídala
), po šesti týdnech se to začalo srovnávat a do 3 měsíců si sám udělal 3 hodinové intervaly a v noci se budil jen jednou
Jestli si myslíš, že nepřibývá, půjč si kojeneckou váhu, abys věděla, kolik vypije,nebo můžeš jít k pediatrovi na převážení, sám ti řekne, jak postupovat.
Jestli máš opravdu mlíka dost a chceš kojit dál, nevzdávala bych to
Klidně si zavolej do porodnice, aby ti poradili laktační poradkyni, určitě ti dají kontakt, nebo nabídnou vlastní ![]()
jestliže mimčo přibývá a má za den tak 7 plínek počuraných, tak mu nevnucuj UM a koj. Řekla bych, že to je vedrem. My dospělí, taky víc pijeme, a to mimčo má prostě žízeň. Vydrž!!!!! A uvidíš, že bude lépe. Jo a nezapomeň, že na ??? teď nevím, holky mě určitě doplní 6t a 2m má mimčo růstový spurt, takže pár dní budeš kojit skoro nonstop.
Na barve skutecne nezalezi, kazda zena ma trochu jinou. Nenech se zviklat a vyhradne koj. Kdyz budes prikrmovat, dite se ti nejpozdeji do mesice odstavi, protoze pit z lahve je pro nej daleko jednodussi. Koj, je to nejlevnejsi a pro dite nejlesi.
Slabé mateřské mléko je blbost, mlíčka je buď málo nebo dost a to že se ti hlásí o kojení přes den po hodině je normální, kor v tomhle vedru, má prostě žízeň a to světlejší, řidší mlíčko je právě na žízeň. Ono tělo není hloupé, tak je dost pravděpodobné, že se ho teď v těch vedrech tvoří víc.
Každopádně pokud dodržuješ zásadu kojit vždy z jednoho prsa a je mimčo mezi kojeními spokojené, tak bych řekla že je vše v pořádku.
taky mám názor, že slabé mléko neexistuje, každé dítě je jiné a některé jí po čtyřech hodinách, některé po hodině, to je zcela normální. První dceru jsem kojila po hodině a nikdy jsem ji nemusela dávat UM, kojená byla do roka.
Druhé stačilo po dvou hodinách a taky v pohodě do roka.
Pokud je teď mléko průhlednější, znamená to, že se ti tvoří více předního mléka a to proto, že je teď podstatnější pít, než jíst v tom horku.
Zadní mléko= jídlo není tak průhledné.
Až ustanou horka a budeš mít pořád takto čiré mléko, pak můžeš před kojením část předního mléka odstříkat pryč, aby mělo mimčo šanci se přes množství dostat i k zadnímu mléku.
Toď můj názor i zkušenost.
Ahoj, slabé mateřské mléko fakt neexistuje. Máš přesně takové mlíčko jaké tvoje holčička potřebuje. To že kojíš i po hodině u takhle malýho miminka je normální, můj syn to měl úplně stejně. Ze začatáku jsem ho měla v podstatě furt u prsu…navíc jsou teď ty horka takže malá i zahání žízeň. Neboj ta frekvence se upraví jak poroste, intervaly se budou prodlužovat…
mroe píše:
Na barve skutecne nezalezi, kazda zena ma trochu jinou. Nenech se zviklat a vyhradne koj. Kdyz budes prikrmovat, dite se ti nejpozdeji do mesice odstavi, protoze pit z lahve je pro nej daleko jednodussi. Koj, je to nejlevnejsi a pro dite nejlesi.
Omlouvám se za OT, ale nechceš vysvětlit mému dítku, že je to z lahve jednodušší
Teď už je tedy výrazně starší, to je fakt, ale láhev bylo sprosté slovo hned od mala…
Promiň,ale mě vždy pobaví,když někdo podle barvy mléka a konzistence usoudí,že má slabé mléko
,a hurá jdem koupit sunar.Kojené miminka ,chtějí být časteji u prsa,né jen kvůli hladu a žízni,ale pocitu bezpečí,vůně maminky atd. Buď dej dudana,když ti to vadí,nebo vydrž.Není třeba hned kopovat UM.
Jinak kojila jsem,kdybych měla soudit dle barvy a konzistence,tak mám slabé mléko taky
,je jasné,že to nevypadá jak mlíko z lednice,nebo UM.
kojila bych,kdy si dítě řekne… nám se kojení upravilo až ve 3tím měsíci, jinak jsem kojila třeba co hodinu…takže vydrž a na UM se zatím vyprdni, pokud malá přibývá a je spokojená ![]()
slabe mleko neexistuje,jak pisi ostatni v tomhle veku kojit co hodinu jenormalni,teprvese upravuje mnozstvi a sila mleka,a kor pri ehle vedrech,taky si o kojeni neco precti
a dodám, že mi přijde docela dobrý, když se dítko sice napije častěji přes den (a koneckonců v těchto vedrech je to víc než vhodné a neřešila bych, bála bych se dehydratace) a pak se méně často budí v noci
Plus, kolem 3 a 6 týdne a kolem 3 a 6měsíce mají plus mínus mimča růstový spurt, kdy je období přibližně několika dní až týdne, kdy vyžadují pití častěji a prsa potřebují trošku času na to, aby se s novou situací, poptávkou, vyrovnala ![]()
Takže za mě - už jen kvůli hydrataci pití nabízej velmi často, v tomhle počasí rozhodně. Zkus vydržet pár dní, mělo by se to srovnat. Důležité je, aby dítě čůralo (a neubývalo na váze)
Teprv kdyby dítko v delším časovém horizontu mělo problémy (nepřibývalo, ale neřešila bych, jestli podle tabulek), zvážila bych po poradě s pediatrem UM.
Jiná věc je, pokud kojit nechceš a radši bys dávala UM. Tam je pak situace jiná (a i tak bych se nejprve poradila s pediatrem)
Moc děkuji všem za názory,já měla spíš strach abych ji netrápila hladem že chce tak často.Proto jsem chtěla rady od zkušenějších ![]()