Sladkosti u batolete, dáváte?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
61
18.8.04 11:19

Sladkosti

Ahojky
mam 9 mesicniho klucinu,ktery uz krasne basti prikrmy.Ale mam velky problem s babickama.Nedokazi pochopit,ze mu kasi neprislazuji cukrem,ze vybiram veci bez pridavku cukru,ani ovoce ani cajik neprislazuji a ze malej nebasti cokoladky jak jejich deti?
Jak jim vysvetlit,ze si nepreji,aby mu nedavali sladkosti a jidlo s pridavkem cukru??
Bohuzel v zari mi opet zacina skola,tak budu muset nechavat maleho s babickou nekdy doma a bude mu muset nekdy i dat najist ona a kdyz jsem ji vysvetlovala po dobrem,ze si nepreji,aby malemu cokoliv prislazovala,tak se na me ohradila,ze i ja jsem papala cokoladky a ani mi nebyl rok(a taky to tak ted vypada:))).
Zkratka nechci davat Jenikovi zadne jidlo s cukrem navic nejmene do 4 let,ale jak to vysvetlit babickam?
Zazili jste to nekdo?Jak jste to vyresili?

Predem moc dekuji
Paaa
Trinitron :cry: a Jenik 9 mesicu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Radina
18.8.04 12:34

Trini, není to lehké. ůj syn měl 2 roky, ostatní děti cucaly v kočárcích lízátka a on to neznal, protože jsem mu také nechtěla dávat sladkosti navíc. To jsme bydleli sami, daleko od rodičů. Pak jsem byla nucena se přestěhovat přímo do bytu mých rodičů. Bojovala jsem se svojí mamkou dost drsně, nicméně neustálým odebíráním darovaných čokoládek (mnohdy jenom jako úplatky aby ji poslouchal) a bonbónků jsem docílila toho, že si moje mamka nedovolila dát mu sladkost tak abych o tom věděla. Přesto mu sladkosti podstrkovala a podstrkuje doteď. Syn měl dokonce období, kdy odmítal sladkosti s tím, že „maminka nechce aby to papal“, to se teprve moje máti zlobila. Její názor je ten, že děti sladkosti potřebují aby se dobře vyvíjely (nějak si plete pojem přírodní sladidla a rychlý cukr…). Syn si doma na čokoládu ani nevzpomene, občas mu koupím zmrzlinu nebo lízátko, ale není to nic po čem by bezmezně toužil, přesto věřím že by jich klidně kilo spořádal. Je mu 5 let, ve spíži máme 6 bonboniér, syn si jich ani nevšimne a nikdo neví co s nimi budeme dělat. Nejspíš skončí někde u popelnic. Chce to prostě dítěti vysvětlit, že to není zdravé a když tohle pochopí ze tvé důsledné výchovy, pak dokáže odolat i nástrahám babičky. Jenom musí mít dostatek ovoce kde je těch správných cukrů dostatek a on pak nebude toužit po čokoládkách a bonbónech. To jsou moje zkušenosti, jenom musíme počítat s tím, že babičky už nikdo nepředělá. Jsem palice tvrdá a neústupná, ale tohle jsem už za těch 5 let marného boje s mojí matkou pochopila.

• Citovat
  • Upravit
980
18.8.04 15:00

Holčiny, jej bojujte proti sladkostem. Já sice děťátko ještě nemám, ale mám ho už v bříšku a jsem stejného názoru. Raději místo čokolády nebo jiného koupit nějaké sušené plody ( i když to síření taky není zcela optimalní). Držím palce

Desty a Cipátko 19+2tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2434
18.8.04 15:30

Ahoj Trinitron,
určitě děláš správně, že nechceš Jeníka zbytečně cpát sladkostmi. Do 4 let to bude možná těžké vydržet až to uvidí u ostatních dětí, ale čím déle odolá, tím líp. Já jsem taky musela mamce i tchýni dooost vysvětlovat, že čokoláda fakt není nezbytná, že když nic jiného tak hodně škodí zubům. Když už musí malé něco sladkého cpát, tak maximálně bonbonky z hroznového cukru nebo želatinové bonbonky. Když jsme chodily na plavání tak jsem kvetla, když tam roční dítě capkalo s lízátkem, klidně i na skluzavce :-/ Kupodivu Míša sice koukala co to zvláštního drží v ruce, ale radši jsem jí koupila želatinového hada, řekla jsem jí, že je to lepší a ona to brala. To jí teda byly 2 roky. Když dostane od babičky čokoládu tak jí to nezakazuju, dostane kousek. Sama si na to ale ani nevzpomene, teď je jí 2,5. U 9-měsíčního dítěte bych teda byla hodně přísná. Za Tebe byla zodpovědná Tvoje matka, ale za své dítě jsi zodpovědná ty, ne babička. Co bylo běžné za Tvého dětství už není běžné dneska. Stručně a jasně babičkám vysvětli, že o sladkosti Jeník nepřijde, akorát prostě není nutné mu je cpát tak brzy. Až je bude sám chtít (uvidí je u druhých dětí) tak je v rozumné míře dostane.
Přeju hodně zdaru!
Katka 34tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
19.8.04 08:41

Trinitron,
zkus to jednoznačně říct babičkám, že si to nepřeješ (mělo by to být společné vyjádření tebe i manžela). Samozřejmě tím, že budeš využívat babičky na hlídání a budeš je potřebovat, jsi ve velmi nevýhodné situaci :-(
Se sladkostmi je problém, já vždycky držela pravidlo - do 1 roku jen laktóza, do 2 let i ostatní cukry např. v pečivu, piškotech apod., od 3 let výjimečně lipo, želatinové bonbóny a běžně žvýkačky ORBIT, pak už vše.
Dcera čokoládu nerada, takže tam problém nebyl, první cucavý bonbón měla až ve 3 letech ve školce. Ale vždy u nás vítězily müsli tyčinky!
P.S.: Nevím, jak je všude, ale ve všech MŠ, co znám, jsou bonbónky pravidlenou odměnou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
19.8.04 09:21

Trinitron,
ještě mě napadlo, že dobré si stanovit pravidla v jaké formě cukr ano a v jaké ne, od kdy koláč nebo bábovku a odkdy cucavý bonbón. Jsou povoleny sladké nápoje? Já napřiklad čaj dětem nesladím a nejvíce pijou vodu, občas ochucenou minerálku, ale „džusíky“ jsou u dětí žádané. Jak je to s domácími ovocnými štávami nebo třeba s Kubíkem, který je sice 100% ovocno-zeleninový a vždy doslazovaný atd. Co instatní kaše? Není cukr jako cukr ;-)
Klasický řepný rafinovaný cukr lze beze zbytku nahradit, ale je potřeba uvážit čím. Já používám třtinový a melasový cukr nebo med (ale někdo med malým dětem nedoporučuje vůbec). Ale na klasické vánoční cukroví používám obyčejný řepný cukr, jinak by se cukrovíčko dost prodražilo ;-) Je to jednou za rok :-)
A jak je to s ostatními potravinami? Brzy budou útočit řízečky, šunčička, omáčky s knedlíčkem atd. Jsi na to připravená?
Určitě si rozmysli dlouhodobou strategii týkající se výživy a tu ostatním sděl. Já to tedy dělám a úspěch mám tak na 70%. I když zase, když vidím svoji mladší sestru, jak živí svého 1,5 letého syna jsem docela spokojená (tam to od roka jede kečup, sterilované okurky, oocné jogurty typu Princ, řízečky, omáčky, jakákoliv pitíčka v krabičce, tuny soli, sladké bábovky a koláče, zmrzlinka atd. , a to má zdravotní vzdělání :evil: )
Tak od cca 3-4 let jsem rezignovala a máme strategii: tohle jím doma, tohle se jí u babičky. Horší je to, že nemám jistotu, když jsou tam děti sami, co se týká zdravotní nezávadnosti (prošlé jogurty, týden a více otevřená láhev s vodou, salámečky, syrové a přitom spálené maso - pokusy dědy o grilování …) Ale to člověk zjistí až pozdě a nikdy se to nedá úplně ohlídat :-(
P.S.: Docela dobré je také upozornit prarodiče, že zuby se čistí PO jídle nikoliv před.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
19.8.04 10:15

Ahojky,
i já jsem nepřítel cukru, snažím se, ale občas právě u tý babičky přimhouřím oko. Já to udělala tak, že jsem jí proste vysvětlila, proč nechci cpát Matěje )11 měs.) cukrem a ona si troufne mu max. dát půlku bebe sušenky a to teprve před týdnem. Dělám to tak, že když hlídá, tak ji zásobuju kukuřičnýma křupkama (bez tuku, cukru, sli - jen voda, kukuř. mouka a amarant) neba vyjímečně těma plasmon suškama pro děti. Je to sice taky sladký, ale lepší než hořický trubičky (pořád slyším, ze já je jedla od 5. měsíce). Máma vidí, že se Matějovi zavděčí i tou křupkou bez chuti a že z ní má radost a je spokojná. Segra na ni kvůli tomu vřdycky řvala a hádala se pro každej drobek a dopadlo to tak, že jejího Krištova máma cpala tajne sušenkama. U Matěje to (snad- přísahala mi) nedělá.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1460
19.8.04 22:37

Ahojte!

Stoprocentní úspěch zajistí pouze okamžité odstřelení babičky…! :wink:

Je to fakt boj, já byla na pět dní u našich a furt jsem musela poslouchat, že mám dávat tříměsíční miminko na sluníčko (aby měl vitamín D!), že je dcerka (dva roky a dva měsíce) moc stará na plínky (dávám je pouze na spaní), pak jsem zase musela poslouchat, že je čuně a nevychovaná, když udělala hromadků venku na trávníku… Do jídla mi naštěstí moc nezasahují, řekla jsem rovnou, že žádné sladkosti se dávat nebudou, má svoje sušenky, občas si něco vyloudí u mě.

Hlídání je problém a příliš striktní zakazování může vést k tomu, že se cpou sladkosti potají. Já bych se snažila vysvětlit, případně nechat vhodně pohozenou nějakou Maminku nebo Betynku, kde se o tom píše. Dcera jen těžko vysvětlí matce, že něco není vhodné. Sama jsem zvědavá, jaká ze mě bude jednou babička… Doufám, že do Jagy budu mít daleko…! :D

Alice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
21.8.04 09:16

Moc diky za prispevky.
Nejhorsi je ale ze si ma mama neda vymluvit sve nazory,ani kdyby ji to rikalo tisice doktoru ci chytrych knizek.
Tak si budu muset asi udelat rozvrh tak,abych chodila domu Jenika krmit.
Ale tomu aby mu vrazila neco sladkeho se stejne asi neubranim,tak to budu muset trosku tolerovat..
Uvidime co prinese cas :)
Me nejvice vadi cokoladky,bombony a sladke piti typu Jupiky a Kubiky,atd.
Jsou to pekne potvurky na detsky zaludek a zoubky.A to nemluvim o tech kvantech konzervantu co v nich je…
Trinitron a Jenik 9 mesicu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
21.8.04 09:42

Víš, Trini, nejhorší na tom všem je, že 9 měsíční dítě nedokáže čokoládky odmítnout. Když nakoupíš musli tyčinky, je to brzo, ještě to nejspíš nepokousá, že jo? Já fakt vidím jediné řešení v tom, že s tebou bude jíst zdravě a u babičky zatím ne. Když budeš důsledná, podaří se ti ho vychovat tak, že ani babiččiny sladkosti nebude chtít. Chce to strááášně moc trpělivosti a vysvětlování. My jsme dali malému jako špatný příklad ježibabu z perníkové chaloupky a její zkažené perníkové zuby plné „červíčků“ ze sladkostí. Dodnes se u nás dobrůtky dělí na „červíčkové“ a „nečervíčkové“. Neumíš si představit jak moji mamku dokáže naštvat když si Luki řekne místo nabízené Milky o Corny s kokosem. A mně to dělá nezřízenou radost :D :D :wink:
Ještě k těm Jupíkům a Kubíkům: možná by stálo za pokus naučit tvoji mamku ty pitíčka aspoň ředit půl na půl čistou vodou. Možná by si dala vysvětlit aspoň to, že tak dítě dostane víc tekutin. Bude to mezi vámi kompromis. U naší mamky se to naštěstí ujalo. Začínala jsem tím, že jsem malého přiváděla na hlídání s tím, že by měl dopít toho načatého Jupíka (tajně naředěného) a jemu pak ty silné ani nechutnaly, nechtěl pít a pak jsem mamce prozradila proč mu ty silné nechutnají. S babičkami je to mnohdy boj s větrnými mlýny. Moje mamka byla strašně šťastná když malý vypil hrnek horkého kakaa, které doma prostě nepije. Několikrát se jí z toho poblinkal a ona přišla na to, že jí to za to nestojí. Jenom se vzteká, že má malý „zkažený žaludek“. Dá to práci ustát takové hlášky :twisted:

• Citovat
  • Upravit
1461
21.8.04 10:28

Já nevím, ale slyšela jsem, že cukr v menším množství je dobrý na kosti.
Je pravda, že jsem to taky slyšela od babičky :P .
Nás taky krmila čokoládkama, zmrzlinky už od skoro 1. roku. A jak jsem dopadla ?? Jsem valící se sud ( 30 kg ) nadváhy, se kterýma beznadějně bojuju.
Ani já nechci, aby jednou moje miminko a pak i větší dítě bylo samý faldíček ( i když podle některých babiček je to pěkné a později to vyběhá - To je pěkná blbost :evil: :evil: :evil: ). Taky jsem odpůrkyně cukru. Od té doby co jsem se ,,osvobodila,, od vlivu babičky cukr skoro nepoužívám. A ani radši moc nebudu, i když budu mít miminko. Radši než do cukrárny pro čokoládu půjdeme na jablíčko.

Ale co třeba hroznový cukr ? Myslím, že se jmenuje Frukopur. Dělají se z toho i lízátka. Ten je taky špatný ?

A je to skoro samé, když se moje teta pohádala s babičkou :lol: kvůli tomu, že babča chtěla dát ani ne ročnímu dítěti bramborák. Což i mě osobně se to zdá dost nevhodné. Babča to tenkrát odůvodnila : moje děti to taky jedli a podívej co z nich vyrostlo.

Jenže babičky si neuvědomují, že to nejsou jejich děti, ale děti jejich dnes už dospělých dětí, který chtějí pro své děti jen to nejlepší.

A já si myslím, že omezení cukru je pro dítě to nejlepší. Než aby pak v pozdějším věku, kdy se z holčiček stávají maldé slečny, žili v neustálé depresi ( třeba ze své postavy ) a hlavně posměchu a samoty.

Jejda to jsem se nějak rozepsala. Ale v podstatě jsem stejného názoru jako vy všichni - BOJOVAT PROTI BABIČKÁM a třeba i tvrdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1461
21.8.04 10:32

A ještě jsem na něco zapomněla. Víte jak babička uspávala dříve mojí mamku ?? Namočila ji dudlík do cukru. A jak dopadla ?? Je jí 43 let a má všechny zuby umělé.Opravdu krásný život.

A ještě jeden dotaz. Čím sladíte čajík ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
21.8.04 10:55

My sladíme čaj hroznovým cukrem Glukopur, karamelem, občas i bílým cukrem :? . Hroznový cukr je o něco přijatelnější varianta sladidla, pokud se ale začneš podrobněji zajímat o výživu (najdeš to i na netu) existují potraviny kyselotvorné a zá:,–(otvorné. Nejde o to jak chutnají, ale jak reagují v organismu. Když je tělo překyselené, je oslabené a podléhá častěji infekcím a různým kožním problémům. Cukry patří mezi kyselotvorné látky, stejně tak všechno ovoce, kromě hrušek. Pro malé děti je tedy nejvhodnější sladit karamelem (rozpustěným zkaramelizovaným cukrem). Sice to mění trochu chuť nápojů na zvláštně nahořkou, ale děti si na to rychle zvyknou. Já taky. Dají se tak vyrobit i lízátka, případně bonbónky (zdravé), můžeš to posypat mletými oříšky…variant je spousta. Karamel rychle doplní energii taky dospělým. Pozor: při prípravě je šíleně horký a pomalu chladne a ulpívá na kůži (dělá fakt bolestivé hluboké popáleniny, takže bacha na děti!), a když ho necháte moc vychladnout, pak ho už nenakrájíte na čtverečky, ale dá se rozlámat. Skvěle se to krájí nalité v malém teflonovém pekáčku kolečkem na pizzu :wink: . Případné podrobnosti vám pošlu klidně na email.

• Citovat
  • Upravit
61
22.8.04 09:15

Ahojky
mi cajik nesladime,maly rad pije i cistou vodu.Kdyz dite nepozna sladkou chut,tak Vam vypije i caj neslazeny.
Snazim se kupovat vse bez pridavku cukru,zatim to jde,ale uvidime pozdeji.Je to u nas doma takovy boj,muj tata je na me strane,nechal si to vysvetlit a rika ze Jenik me dite a jak si ho vychovam takoveho ho budu mit,ze mi do vychovy mluvit nebude ave vsem me podporuje.
Ale ma mama to je des :evil: Te se nelibi nic co delam.Spatne ho krmim,spatne mu davam pit,a vubec nejvic ji vadilo ze jsem kojila a kojim ho i ted a jeste dlouho budu.A kdyz jsem ji rekla ze klidne budu i ve 2 letech tak mi rekla ze jsem asi nejakej uchyl :evil:
A k tem zubum.Ma mama mela taky ve 40 vsechny zuby pryc.A pry to neni po cukru(jeji mam ji taky uspavala medovym dudlikem).
Tak doufam ze se tem sladkostem a cukrum vyhneme obloukem na dlouho…
Pa
Trinitron a Jenik 9 mesicu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí