Sleva na dani – na dítě za celý rok

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
15.12.10 17:42

sleva na dani - dítě

Prosím o pomoc.
V září jsem se vrátila do práce a ráda bych uplatnila slevu na dani za dítě za celý rok.
Jde to vůbec a jaký musím mít příjem?
Snažila jsem se najít odpověď v zákonu o daních z příjmu a zdá se mi, že výši příjmu odvozují od násobku minimální mzdy, ale dopočítat to a ujasnit si všechny paragrafy nějak nezvládám.
Nikdo jiný na dítě uplatnit slevu nemůže.
A jak je to se slevou na poplatníka, nešla by také uplatnit za celý rok?
Ještě bych potřebovala vědět, zda se do mých příjmů započítá i příjem z dohody o provedení práce a z dohody o pracovní činnosti.
Neovládá to tady někdo? Účetní to se mnou řešit nebude.
Děkuji moc
 Míša

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11502
15.12.10 17:49

U tohodle je jedno jaký máš plat, sleva na dítě je jednotná a je to cca 960,– na měsíc, nevim jestli to jde za celý rok, nevim jestli to jde zpětně. Určitě by to chtělo co nejdřív, abys ho měla v odečtu už za prosinec. Pak se asi zeptat té účetní. Nebo ti sem napíše někdo kdo tomu víc rozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101460
15.12.10 17:50

Na slevu na dítě musíš mít roční příjem alespoň 48 tis., pak můžeš uplatnit slevu za celý rok, slevu na poplatníka v každém případě. Jinak příjem z dohody o pracovní činnosti se zahrnuje, z dohody o provedení práce se počítá jen pokud byl měsíční výdělek nad 5000,– nebo pokud si podepisovala ten růžový papír. Jo a jestli si tu DPČ měla u někoho jiného, tak si asi daně budeš muset udělat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.10 17:53

Možná jsem to napsala nesrozumitelně, ale od září slevu na dítě a poplatníka samozřejmě uplatňuji (jako měsíčně).
Ale chci tu slevu uplatnit za celý rok, tedy 12×960 Kč, předpokládám, že v ročním zúčtování.

• Citovat
  • Upravit
101460
15.12.10 17:57

Napsala si to srozumitelně :-) těch 48 tis. je, aby šla uplatnit za celý rok ;-) ale jak říkám, jestli si měla i příjmy bokem, tak ti to pravděpodobně neudělají v práci a budeš si muset daňové přiznání podat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.10 18:02

Díky hrozně moc, sama bych se s tím trápila kdovíjak dlouho.
Na poplatníka můžu uplatnit za celý rok bez ohledu na příjmy?
Na dítě těch 48000 je hrubého nebo čistého? A počítají se do toho peníze z nemocenské a ošetřovaček?
Můžeš mi ještě vysvětlit tu dohodu o provedení práce nad 5000 nebo růžový papír? Růžový papír si nějak nevybavuji :nevim:
A pokud budu mít u zaměstnavatele těch 48000, tak i tak to musím dělat sama?
Ještě jednou moc díky, fakt se v tom neorientuji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.12.10 18:06

No jestli by mě nechali uplatnit slevu na dítě i poplatníka ročně, tak to určitě převýší mnou zaplacené daně.

• Citovat
  • Upravit
2349
15.12.10 19:04
Anonymní píše:
Díky hrozně moc, sama bych se s tím trápila kdovíjak dlouho.
Na poplatníka můžu uplatnit za celý rok bez ohledu na příjmy?
Na dítě těch 48000 je hrubého nebo čistého? A počítají se do toho peníze z nemocenské a ošetřovaček?
Můžeš mi ještě vysvětlit tu dohodu o provedení práce nad 5000 nebo růžový papír? Růžový papír si nějak nevybavuji :nevim:
A pokud budu mít u zaměstnavatele těch 48000, tak i tak to musím dělat sama?
Ještě jednou moc díky, fakt se v tom neorientuji.

„růžový papír“ jedná se o prohlášení poplatníka daně - zda si budeš uplatňovat ve zdanovacím obodobí odpočet na poplatníka popřípadně na své dítě. Může být podepsáno jen u jednoho zaměstnavatele.

A dohoda o provedení práce - je to tak, že do 5000Kč je daněna tzv. srážkovou daní 15%, ta se nijak nevyúčtovává, prostě jí srazí ze mzdy a hotovo. Nad 5000 Kč u dohody je daněno tzv. zálohou daní, která podlého ročnímu zúčtování.
A pokud jsi měla za rok několik po sobě jdoucích pracovních poměrů, pak by ti měl roční zúčtování udělat poslední stávající zaměstnavatel, pokud doložíš všechny potřebné podklady.

Musíš „zažádat“ do 15.2.2011 na „prohlášení“ (růžový papír) a doložit vše potřebné - potvrzení o výši příjmu od všech předchozích zaměstnavatelů, rodný list dítěte, potvrzení, že si na dítě neuplatňuje odpočet jiná osoba.
(účetní je od toho, aby pomáhala, ne aby škodila- to je můj názor)
kdybys třeba pak chtěla ještě něco poradit, klidně písni SZ :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101460
15.12.10 19:15
Alunka píše:
A pokud jsi měla za rok několik po sobě jdoucích pracovních poměrů, pak by ti měl roční zúčtování udělat poslední stávající zaměstnavatel, pokud doložíš všechny potřebné podklady.

Jojo, tohle vím, ale nevíš jak je to v případě, že ten první pracovní poměr trval celý rok, ale člověk byl na RD a při ní měl jinou smlouvu. Tedy já si dělám daně sama, ale zajímalo by mě to :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jitusska
15.12.10 19:17

Mohu se přivtírnout s dotazem?
Jak to je, pokud jsem na RD od ledna l.r.? Ten růžový papír mi vyplní zaměstnavatel nebo si to musím zařídit sama a kde? Jsem sama s malou a jediný příjem mám rodičák. Díky za případné rady. Jitka.

• Citovat
  • Upravit
3580
15.12.10 19:17
Anonymní píše:
No jestli by mě nechali uplatnit slevu na dítě i poplatníka ročně, tak to určitě převýší mnou zaplacené daně.

možná převýší, ale tím se netrap. Já se vracela z mateřské v květnu a uplatňovala jsem za celý předešlý rok, upozornovala mě na to účetní, samotnou by mě to ani nenapadlo. jooo, byly to tenkrát fajn peníze, už se to nikdy opakovat nebude :(
s ostatním neporadím, já jsem jen zaměstnanec, takže vše vyřešila účetní.
 A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101460
15.12.10 19:20
Anonymní píše:
No jestli by mě nechali uplatnit slevu na dítě i poplatníka ročně, tak to určitě převýší mnou zaplacené daně.

To nevadí, sleva na dítě se dá uplatnit i jako daňový bonus - tj. penízky dostaneš, ale je tam nutný ten příjem - počítá se hrubý bez nemocenského a ošetřovaček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat