Sleva na dítě, může otec uplatnit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1142
9.4.14 14:49

@věrasek80 nejedná se o zákon č. 35, ale zákon č. 586/1992 Sb o daních z příjmů, § 35c, jak správně citovala @j.a.n.i1. Trvalé bydliště s tím nemá co do činění, rozhodující se společná domácnost - dokládá se čestným prohlášením poplatníka - chceš-li citaci ve znění pro rok 2014, tak se hovoří o společně hospodařící domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66805
9.4.14 14:55

Trvalé bydliště je evidenční údaj. Expartner anonymní může klidně mít TP jinde, sdílet s ní domácnost. Pak mají nárok na příspěvek na bydlení i slevu na dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11184
9.4.14 14:55

@Nirrti TAK u nás na FÚ jsou asi tupci že, nedávno jsem to vyřizovala a čestné prohlášení nestačilo, ještě si to ověřovala dle TP ale nebudu se s vámi o tom hádat, že vy víte a znáte vše a paní na FÚ je asi blbá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.14 14:59

@Nirrti můžu se zeptat, zda si může otec uplatňovat slevu na dani, když bude soudem přiklepnuta námi odhodnutá společná péče? Zatím sdílíme i stejný byt (i když spolu domácnost v podstatě nevedem, vše řešíme po domluvě), TP má otec jinde (čistě formální záležitost), rozestěhovávat se budeme časem.

• Citovat
  • Upravit
21353
9.4.14 15:17

Na ověřování TP neměla paní z FU nárok. V zákoně nic takového není. To kdyby chtěla po mě, bránila bych, at mi ukáže paragraf, kde je psáno o TP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
9.4.14 16:08
@Anonymní píše:
@Nirrti můžu se zeptat, zda si může otec uplatňovat slevu na dani, když bude soudem přiklepnuta námi odhodnutá společná péče? Zatím sdílíme i stejný byt (i když spolu domácnost v podstatě nevedem, vše řešíme po domluvě), TP má otec jinde (čistě formální záležitost), rozestěhovávat se budeme časem.

Tohle zákon přímo neřeší, ale lze se řídit Pokynem GFŘ D-6, kde je situace popsána. Bude to sice dlouhé, ale použiji citaci z výše uvedeného:

K § 38l odst. 3
I v případě svěření dítěte do střídavé výchovy obou rodičů na základě rozhodnutí
soudu je z hlediska uplatnění daňového zvýhodnění rozhodující, se kterým z rodičů
nezletilé dítě žije v domácnosti. Nerozhoduje tedy, jakým způsobem se oba výchovně způsobilí rodiče o péči o dítě v pravidelných časových intervalech střídají. Přitom rozhodnutím soudu o svěření dítěte do střídavé výchovy obou rodičů není rozhodnuto o tom, se kterým z rodičů bude žít dítě trvale v domácnosti. Institut domácnosti je upraven občanským zákoníkem a příslušnost k domácnosti u nezletilých dětí stanoví dohoda rodičů, jinak by musel o této skutečnosti rozhodnout soud. Osoba (i dítě) může být ale příslušníkem pouze jedné domácnosti.
To znamená, že daňové zvýhodnění na dítě svěřené do střídavé výchovy
obou rodičů může uplatňovat každý z rodičů ve zdaňovacím období pouze po dobu,
ve které je dítě příslušníkem jeho domácnosti, tj. po několik kalendářních měsíců.
U dítěte, které je svěřeno soudem do střídavé výchovy obou rodičů, nelze ale vyloučit ani dohodu rodičů, že toto dítě bude žít nadále v domácnosti jen s jedním z nich, tzn. bez ohledu na rozhodnutí soudu o střídavé výchově obou rodičů. Za těchto okolností bude pak daňové zvýhodnění uplatňovat po celé zdaňovací období jen jeden rodič a druhému z rodičů daňové zvýhodnění náležet nebude.
Rovněž v případě střídavého uplatňování daňového zvýhodnění na dítě musí mezi
rodiči existovat shoda, aby nedocházelo ke dvojímu uplatňování daňové úlevy.
Jestliže se rodiče na způsobu uplatnění daňového zvýhodnění na dítě svěřené
do střídavé výchovy nedohodnou, nelze než doporučit, aby si jej uplatnili
až po uplynutí zdaňovacího období ve svých daňových přiznáních u správce daně.
Skutečnost, že dítě žije s poplatníkem v domácnosti, prokazuje zaměstnanec
u zaměstnavatele svým čestným prohlášením na tiskopisu Prohlášení k dani.
Jedná-li se o dítě svěřené do střídavé výchovy obou rodičů, při absenci podrobnější úpravy v zákoně lze doporučit, aby zaměstnanec doložil že druhý z rodičů daňové zvýhodnění na dané dítě ve zdaňovacím období neuplatňuje, resp. že je uplatňuje, ale jen po určitou dobu (např. jeho čestným prohlášením), a je-li tento druhý z rodičů zaměstnán, také potvrzením jeho zaměstnavatele.

Snad to pomůže.

Domnívám se, že ex nárok na daňové zvýhodnění na dítě má a měl by ho využít, pokud jste, zatím, ve společně hospodařící domácnosti, zejména, pokud se takto dohodnete. Byla by škoda o ty peníze přijít, mohou být použity ve prospěch dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.14 16:28

@Nirrti děkuji. Já zaměstnaná nejsem, jsem na RD (proto i ta společná výchova, a snad i později se domluvíme). TP budou mít děti zřejmě u mě (kvůli případnému nároku na příspěvek na bydlení), ale starat se budeme společně, podle situace a domluvy, takže jakoby domácnosti s dětmi budou dvě.
Ve prospěch dítěte použity budou. Mám dohodnuté i alimenty a i proto že jsme předpokládali s odečtem, tak je to v nich zahrnuté.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.14 18:23

@blecha72 jakto že by měl nárok na oboje? vždyť u daních se prokazuje že spolu bydlí a u příspěvku na bydlení zase že ne… nemůže se nárokovat oboje… nebo jo?

• Citovat
  • Upravit
15814
9.4.14 18:43
@Anonymní píše:
@blecha72 jakto že by měl nárok na oboje? vždyť u daních se prokazuje že spolu bydlí a u příspěvku na bydlení zase že ne… nemůže se nárokovat oboje… nebo jo?

u slevy na dani je důležitá společná domácnost - tedy faktický stav, u příspěvku na bydlení trvalé bydliště - tedy evidentční údaj. takže klidně mohou mít společnou domácnost, ačkoli mají rozdílé trvalé bydliště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.14 18:49

@sagina ale i pro prispevek na bydleni je dulezity fakticky stav…navic stat si zjisti ze bere penize za to ze spolu nebydli tak nemuze brat dane ze spolu bydli… To by byl pekny kocourkov, ne?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.14 19:03
@Anonymní píše:
@sagina ale i pro prispevek na bydleni je dulezity fakticky stav…navic stat si zjisti ze bere penize za to ze spolu nebydli tak nemuze brat dane ze spolu bydli… To by byl pekny kocourkov, ne?

ale vždyť to tak je..nikoho u příspěvku nezajímá faktická stránka, tam se řeší jen TP. Je to nahlavu ale je to tak.
Navíc manžel bude s dětmi opravdu hodně, budou tam i spát, tak mi přijde fér aby si je odečítal, když já nemůžu, nemám z čeho.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.14 19:24
@Anonymní píše:
ale vždyť to tak je..nikoho u příspěvku nezajímá faktická stránka, tam se řeší jen TP. Je to nahlavu ale je to tak.
Navíc manžel bude s dětmi opravdu hodně, budou tam i spát, tak mi přijde fér aby si je odečítal, když já nemůžu, nemám z čeho.

no a to si stát nezjistí? že lidi pak berou to i to? to je divný ne? když je vše přes centrální počítače…

• Citovat
  • Upravit
15814
9.4.14 19:27
@Anonymní píše:
@sagina ale i pro prispevek na bydleni je dulezity fakticky stav…navic stat si zjisti ze bere penize za to ze spolu nebydli tak nemuze brat dane ze spolu bydli… To by byl pekny kocourkov, ne?

není, tam je ze zákona důlžitý opravdu evidenční stav. jo, logiku to nedává, ale je to tak, opravdu není důležitá společná domácnost, ale trvalý pobyt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.14 19:36

@sagina v tom případě děkuju za objasnění, ono to je fakt slovíčkaření bez logiky, to jsme ale stát :lol:
jen mi nejde do hlavy, proč si to ten stát nedá dohromady :think:

• Citovat
  • Upravit
66805
9.4.14 20:59
@Anonymní píše:
@blecha72 jakto že by měl nárok na oboje? vždyť u daních se prokazuje že spolu bydlí a u příspěvku na bydlení zase že ne… nemůže se nárokovat oboje… nebo jo?

U příspěvku na bydlení není rozhodující, kdo v bytě bydlí, ale kdo tam má TP. Jiné je to u doplatku na bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat