Sleva na dítě, může otec uplatnit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
sleva na dítě
Ahoj. Může otec uplatnit u svého zaměstnavatele slevu na dítě, i když ho má do péče svěřené matka?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
To znamená ale, že dokud to svěření do péče nenabyde právní moci, sleva mu bude zatím měsíčně započítána, když to teď nahlásí? Lze to i nějak zpětně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To nevim, na to neumim odpovedet. Ale jiste bude nekdo vedet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ottla píše:
Ahoj. Může otec uplatnit u svého zaměstnavatele slevu na dítě, i když ho má do péče svěřené matka?
záleží na víc věcech. Uplatnit by si ho mohl, kdyby rodiče bydleli spolu - svěření do péče v tomto případě nerozhoduje. Jinak dle rozsudku - vyjímka společná a střídavá péče - tam můžou uplatňovat oba rodiče půl roku nebo jeden z nich celý rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ottla píše:
To znamená ale, že dokud to svěření do péče nenabyde právní moci, sleva mu bude zatím měsíčně započítána, když to teď nahlásí? Lze to i nějak zpětně?
hlásí se rozsudek na mzdovce - od data nabytí právní moci si ho odečíst už pak nemůže - jestliže nebydlíte společně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Společně nebydlíme, ani jsme nebydleli. Myslela jsem, že se to spíš odvíjí od toho, jestli je v RL a zda ho má svěřené do péče…
Takže podmínkou je to společné bydlení? Na internetu jsem to tak našla. Jen mě tedy zaráží jeden případ v mém okolí, kdy ti dva spolu už pár let nebydlí, a on si slevu uplatňuje dál…takže proto se ptám.
Příspěvek upraven 30.03.14 v 22:10
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ottla Ano, podmínkou je společné bydlení s dítětem… to, že to spousta lidí (a mzdovek) ignoruje je věc druhá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Aha, takže i toto je vlastně takový podvod. Ok. Když ti dva spolu sice nebydlí, ale soudně to nemají po rozchodu nijak upravený, tak to asi nikdo nezjištuje…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ottla Pokud nepobírají žádné sociální dávky, tak ne… ale je blbý pro sociální dávky tvrdit, že spolu nebydlí a pro daně, že ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Tím pádem je to u mě jasné. Já zatím bohužel slevu na dítě uplatnit asi nemůžu. Jsem na rodičáku, mám jen nějaké brigády a zřejmě mi nevychází dostatečně velký příjem, protože jsem dítě u jednoho ze zaměstnavatelů hlásila a nijak mi to příjem nezvýšilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ottla - pokud si vydelas (myšleno hrubá mzda) za rok 6ti násobek minimální mzdy (nyní 8.500,– měsíčně), tak si dítě můžeš uplatnit. Tzn. pokud tvoje hrubé příjmy od všech zaměstnavatelů budou vyšší než 51.000,– udeláš si daňové přiznání a za dítě dostaneš částku celkem za celý rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne nemůžeš si uplatnit, pokud nežiješ s dítětem ve společné domácnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@VeKo Ok.Díky.Ten roční příjem byl nižší, proto mi nic v přiznání nevyšlo.
Původně jsem si myslela, že budu dostávat něco měsíčně, ale tam je asi potřeba též nějaká minimální částka, aby se to vyplácelo. Nemůžu se na to ani pořádně zeptat. Mzdovku máme v jiném městě, občas ani neodpovídá na maily apod…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit