Sleva na dítě, může otec uplatnit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@j.a.n.i1 Díky. No jo, ale to jsem měla občas možná někdy v součtu, ale u toho jednoho zaměstnavatele nikdy. Ale díky, možná si uzpůsobím pracovní závazky k téhle částce, ono by to pro mě bylo dost peněz, ta sleva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím holky, potřebuju poradit. Pobírám příspěvek na bydlení a bydlím sama s dítětem, bohužel, otec mého dítěte je napsaný v RL. A teď problém - jeho sekretářka pořád po mě chtěla malého rodný list, já odmítala na co, nakonec z toho vyšlo, že otec malého si chce na něj uplatnit slevu, jelikož já na mateřské a pak na rodičáku stejně nemám nárok, jenže já vím, že aby ho mohl pobírat, tak musíme být ve společné domácnosti. Bohužel vypadám jak negramot, protože ta sekretářka tvrdí že stačí když je otec napsaný v RL, což tomu není a já to nemohu vysvětlit panu dotyčnému. Můžete mi nějak poradit, co mám už té sekretářce říct? jelikož se na mě povyšuje že tomu nerozumím a ona je sekretářka a vede účetnictví tak tomu víc rozumí… už takhle jsem za neschopnou v celé firmě, že nechci dát z ruky RL… prosím poraďte… ![]()
- Citovat
- Upravit
No, buď ji můžeš poslat tuhle citaci zákona o daních s příjmů s dodatkem, že můžeš případně informovat finančák o neoprávněném uplatňování slevy na dani.
§ 35c
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti,108) (dále jen „daňové zvýhodnění“) ve výši 13 404 Kč ročně, pokud neuplatňuje slevu na dani podle § 35a nebo § 35b. Poplatník o daňové zvýhodnění sníží daň vypočtenou podle § 16, případně sníženou podle § 35 nebo § 35ba. Daňové zvýhodnění může poplatník uplatnit formou slevy na dani, daňového bonusu nebo slevy na dani a daňového bonusu.
Nebo bych ji řekla, že pracuješ a že si to uplatňuješ sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 no právě ona ví, že jsem ještě na mateřské a pak jdu na rodičák… furt ze mě dělají deb..a že to nechápu a ona je chytrá… navíc prý ani nepotřebuje moje čestné prohlášení ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak jestli pracuješ v té samé firmě, tak ne, pokud dělají daně i tobě. A to že si na mateřské nic neznamená, klidně si u ní můžeš někde přivydělávat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:otec nemůže uplatnit nárok pokud nemá stejné trvalé bydliště. klidně jí řekni že je to protizákonný a upozorníš na její praktiky FÚ a uvidíš že tě dá pokoj.
Zdravím holky, potřebuju poradit. Pobírám příspěvek na bydlení a bydlím sama s dítětem, bohužel, otec mého dítěte je napsaný v RL. A teď problém - jeho sekretářka pořád po mě chtěla malého rodný list, já odmítala na co, nakonec z toho vyšlo, že otec malého si chce na něj uplatnit slevu, jelikož já na mateřské a pak na rodičáku stejně nemám nárok, jenže já vím, že aby ho mohl pobírat, tak musíme být ve společné domácnosti. Bohužel vypadám jak negramot, protože ta sekretářka tvrdí že stačí když je otec napsaný v RL, což tomu není a já to nemohu vysvětlit panu dotyčnému. Můžete mi nějak poradit, co mám už té sekretářce říct? jelikož se na mě povyšuje že tomu nerozumím a ona je sekretářka a vede účetnictví tak tomu víc rozumí… už takhle jsem za neschopnou v celé firmě, že nechci dát z ruky RL… prosím poraďte…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@věrasek80 píše:
otec nemůže uplatnit nárok pokud nemá stejné trvalé bydliště. klidně jí řekni že je to protizákonný a upozorníš na její praktiky FÚ a uvidíš že tě dá pokoj.
Trvalé bydliště není podstatné, podstatné je skutečné bydliště.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 nn, pracovala jsem jinde, zítra mi bude volat, jelikož křičí na ex že není schopný ze mě dostat RL a ten pak křičí na mě že dělám problémy když tomu nerozumím (já opravdu tak blbá nejsem, navíc umím číst, takže co nevím, tak si dočtu, ale nejhorší je srážka s blbcem, v tomto případě s paní sekretářkou). Navíc jsem se ptala i na úřadě když jsem si žádala o příspěvěk na bydlení, ale ona tvrdí že na dávky jako matce mi sáhnout nemohou, což taky nesouhlasím ![]()
- Citovat
- Upravit
@věrasek80 paní sekretářka tvrdí, že nezáleží na trvalém pobytu, ale na tom, zda je otec uveden v RL… to vědět jaké s nima budu mít problémy, tak ho tam nenechám zapsat ![]()
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1 já to 14dní zpátky řešila a na FÚ mě sdělili že musí být trvalé bydliště jako rodič, prarodič co slevu uplatnuje. řešila jsem to ohledně toho aby si jí mohl odečíst můj druhý manžel, nebot já pobírám RD.JE to dle zákona 35
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@věrasek80 Ten odstavec ze zákona jsem kopírovala o cca 5 příspěvků výše a nic o trvalém pobytu tam není, je tam uvedeno, že musí žít s dítětem ve společné domácnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:musí být trvalé bydliště a RL nedávej z ruky. přečti si zákon číslo 35 o daních z příjmů ods.1,2 a 6
@věrasek80 paní sekretářka tvrdí, že nezáleží na trvalém pobytu, ale na tom, zda je otec uveden v RL… to vědět jaké s nima budu mít problémy, tak ho tam nenechám zapsat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@věrasek80 píše:
@j.a.n.i1 a společná domácnost se dokazuje trvalým pobytem.
Společná domácnost se může prokázat i čestným prohlášením, trvalý pobyt je pouze údaj informační, který se skutečným místem pobytu nemusí mít nic společného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Čestné prohlášení dokládáš ale stejně si potom ověřujou i TP, a když jsem se tázala proč tak mi sdělila paní na FÚ že čestné prohlášení může být falešné a že si to ještě musí ověřit zda tu má i TP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit