Slovensko - hory

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
188
31.7.15 10:58

Slovensko hory

Pomaličku začínám zjišťovat informace…Jako malá jsem s rodiči hrozně často jezdila po horách, ale od té doby uplynulo hodně vody. Teď bychom se s manželem po mnoha letech rádi vypravili na Slovensko (Nízké/Vysoké Tatry, Fatra, Roháče, kamkoliv, kde je krásně), jenže máme nulovou kondičku. Muž je teda sportovec, ale já tomu moc nemám, takže na nějaké přechody hřebenovek s krosnou a držení se řetězu nad skalou to opravdu nevidim :mrgreen: Proto se chci zeptat, jestli nevíte o nějakých hezkých místech, túrách, výšlapech, kam by se dostal i člověk netrénovaný jako já. Na druhou stranu nechci nějaké přecpané „Václaváky“ jen po asfaltce, kde lidi vyjedou autem a pak zpět. Jestli chápete…turistika, ale aby mě to nezabilo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15225
31.7.15 11:03

Co Velká Fatra? Několikrát jsem šli přechod. Vám bych doporučila ubytovat se na Královej studni a dotud podnikat tůry.
 http://www.kralovastudna.com/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
31.7.15 11:05

Je tam klid, turistů málo, dá se vylézt jen na kopec nad hotelem a relaxovat ležením v trávě a posloucháním zvonků oveček… Taková až kýčovitá romantika. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4148
31.7.15 11:10

V Roháčích najdete pohodové výšlapy bez řetězů. Např. výšlap kolem Roháčských ples. Ale jako hory to jsou, kus asfalt (to je snad všude v tatrách), pak náročnější výšlap po úbočí hory a pak už krásná cesta kolem ples… Nebo pak Nízké tatry a udělat si to více na pohodu. Jsou tam i lanovky, krásné jeskyně(jeskyně Svobody, doporučuju, je úžasná, barevná..), kousínek od Nízkých tater termály v Bešeňové, jezero Liptovská mara… To je myslím pro někoho netrénovaného ideál:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
31.7.15 12:37

Tak co Malá Fatra? Vrátna dolina, Jánošíkove diery, Rozsutce, Chleb, Šútovo, Strečno… Dá se tam jít hodně tras, „na lehko“ to v pohodě zvládneš.

Strážovské vrchy - Súlov? Tam je to ale spíš o skálách (i když hory na Slovensku jsou všechny spíš skalnaté).

Roháče - nádhera (ale „na rozjezd“ bych je nevolila).

Slovenský ráj? Je tam krásně, není to o zdolávání hor, ale stoupá se taky (většinou po žebřících).

Těžko radit. Na jak dlouho tam chcete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
31.7.15 16:18

No přesně, Malá Fatra mě napadla hned. Z Vrátné doliny na hřeben lanovkou a pak se dá jít třemi různými směry na výlet a sejít dolů, pohodička. I přechod by se dal udělat s malým batohem - nocování na chatě pod Suchým a pak pod Chlebom, s sebou jen věci na 3 dny, pokud budete spát a jíst na chatách, moc toho mít nemusíte.
My jedeme zítra na 14 dní do Vysokých Tater i s babičkami, ty taky trénované nejsou, ale chystají se na Terryho a Zbojnickou chatu z Hrebienku, kus Tatranské magistrály ze Skalnatého plesa, vycházka na Skok a na Popradské pleso, lanovkou na Solisko, na Brčálku…s pomocí lanovky se i tam dá udělat spousta snazších výletů bez řetězů. Ikdyž na řetězy v Tatrách to není ani tak moc o fyzické náročnosti jako spíš o překonání strachu z výšek, takže jestli nemáš závratě, tak se nemusíš bát, že to nedáš. No nic, nějak jsem se rozepsala, už se těším;) Tak ať se vám tam líbí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
3.8.15 16:38

Všem moc děkuji! Malou Fatru mám prochozeno jako dítě, ale manžel ji nezná, takže asi začneme tam. Skvělé tipy, moc děkuji ještě jednou, určitě si z toho vyberu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
2.7.16 16:22

Holky, sla jste nektera vyslap na Rysy? Zajimalo by me, jak je to narocne a nebezpecne… Vsude se pise, ze narocnost nejtezsi, jsme ale celkem zvykli chodit, tak by to snad nemusel byt problem. Zase by se mi ale hodila rekapitulace nekoho, kdo tam byl a muze podat info, nerada bych precenila sily nebo naopak vyslap zbytecne vzdala.
Diky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
2.7.16 16:30

Ahoj, my jsme šli na Rysy ze Štrbského plesa. Cesta je náročná, ale určitě se zvládnout dá. Ale je pravda, že jsem pak dva dny nemohla chodit, tak jsme museli vymyslet méně náročný program :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1598
2.7.16 18:11

@Tate Ahojky, já šla ale záleží jak si zvyklá chodit. Na Tatry je to výstup spíše pruměrný. NA běžnou turistiku náročný. Zaleží jak máš nachozeno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
2.7.16 18:31

Díky, holky, asi to riskneme. Bylo by mi to líto. Máme v Tatrách prochozené kdeco, jsme celkem zvyklí, ale na Rysy jsme si zatím netroufli.

@Ya-ya píše:
to das, poprve jsem tam byla, kdyz mi bylo deset ;)

V deseti 8o, tak to klobouk dolů! Není to u těch řetězů pro děti nebezpečné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
2.7.16 18:45

@Ya-ya Moc děkuju za podrobné info :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
2.7.16 18:47
@Ya-ya píše:
kdy jedete? mozna jsem prehledla. :oops: ja uz tam byla nekolikrat, naposledy jsme to udelali jako prechod od vychodu na zapad a super.jen teda bych tam uz nikdy nejela v sezone. posledni tri navstevy tater jsem dala 2× v zari a jednou na konci cervna. nesnasim davy.dej vedet, kolik bylo lidi :zed:
jo a jezdim i jinam :mrgreen: takhle to vypada, ze jsem tam porad-to zase ne

Až koncem srpna. To už snad trochu ty davy opadnou - i když letos prý na Slovensku hrůza, spousta lidí se bojí teď vycestovat někam dál, tak boduje Slovensko. Kterýsi rok jsme tam byli a nikde skoro ani noha, vážně pusto, prázdno. To letos to bude asi jiné kafe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20932
2.7.16 19:10

Bukovské vrchy, z Medzilaborců do Nové Sedlice. Nádhernej kraj a málo navštěvovanej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí