Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, rada by som sa opýtala, či nemáte niekto skúsenosť s vybavovaním slovenského rodného listu pre dieťa. Dcéra sa mi narodila v Brne, má pobyt aj české občianstvo po otcovi, ale rozhodli sme sa pre ňu vybaviť aj slovenský rodný list a osobnitná matrika po mne požaduje potvrdenie o osobnom stave - potvrdené matrikou. Pokiaľ viem, slovenské matriky túto informáciu nevydávajú a česká matrika mi asi prehlásenie potvrdiť nemože, keďze nemáme tento údaj v občianskom preukaze. Je tu niekto, kto má podobnú skúsenosť - zaujíma ma, či si čestné prehlásenie možem napísať sama a nechať ho potvrdiť notárom - teda či matrika takéto potvrdenie niekomu akceptovala. Vopred ďakujem za informácie.
Vyřizovala jsem slovenský rodný list pro syna. Taky má české po otcovi i trvalý pobyt v čr a slovenské jsem žádala v místě mého bývalého trvalého pobytu na slovensku. Jsou to dva roky, tehdy po mně nikdo nic takového nechtěl. Jenom ověřené rodné listy a chtěli oddací list nebo uznání otcovství kdybychom nebyli sezdáni.
Ďakujem, tak som sa dostala k ďalšej informácii, že mi bude stačiť vyhlásenie s overeným podpisom u notára. Tak snáď to klapne. Pekný deň a ešte raz díky.
Co to je potvrdenie o osobnom stave? Ci si slobodna alebo vydata? Pokial ano, tak das sobasny list a ked si slobodna tak by som sa na tej matrike kde to chcu na rovinu opytala, co za tlacivo to ma byt.
Tri roky dozadu sme vybavovaly rl pre syna na ambasade v Prahe. Priniesly sme original cesky rl, nase pasy, sobasny list, a pre istotu i nase rl. Nebolo potreba nic overovat, oni si to sami okopirovali a podpisali ze to je z orig.
Áno, je to údaj, či som slobodná, alebo vydatá.
Takže ja musím napísať čestné vyhlásenie. Našla som nejaký vzor na iných stránkach, kde sa riešili svadby v zahraničí, tak pevne verím, že im to bude stačiť. Prekvapilo ma to, že nepožadujú žiadny doklad otca. Asi dosť záleží na tom, na koho človek narazí ![]()
@AndreaM79 píše: Áno, je to údaj, či som slobodná, alebo vydatá.
Takže ja musím napísať čestné vyhlásenie. Našla som nejaký vzor na iných stránkach, kde sa riešili svadby v zahraničí, tak pevne verím, že im to bude stačiť. Prekvapilo ma to, že nepožadujú žiadny doklad otca. Asi dosť záleží na tom, na koho človek narazí
No myslím, že jim to bude muset stačit, když to matrika nevydává. Napiš prohlášení ověř u notáře a bude:-).A vyřizuješ to v Blave? Mně to tiž čeká teď s druhým synem tak doufám, že to po mně nebudou chtít.
Áno, Bratislava. Nebola som osobne na tej osobitnej matrike, riešim to cez miestny úrad.
Mne to tiež vybavuje mama, myslím, že keby som bola vydatá, tak je to jednoduchšie - proste by som predložila sobášny list, ja práve potrebujem doložiť, že som slobodná.
Ahoj,
ja som sk rodný list vybavovala v mojom mieste trvalého pobytu..a jedine čo odomňa požadovali..aby som im podpísala vyhlásenie o tom že som slobodná. Sami to poslali do BA a už mi len zavolajú až bude u nás ![]()