Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky a těhulky. Měla bych takový dotaz. Nevíte jaké je složení epiduralu? Myslím jaké účinné látky má? Jde o to, že jsem alergická na analgetika a kyselinu acetylsalicilovou. U prvního porodu mě místo epi píchli nějaké silné opiáty, ale vůbec to nezabralo, bylo to jako bych nic neměla. Čeká mě druhý porod a už teď mám z něho hrůzu
Slozeni epiduralu neznam, ale mela bych ohledne nej otazku, kdy vam ho pichnou? az na to tlaceni?
@a12 Musis byt minimalne otevrena na 3 prsty… Na konci 1. doby uz ti ho nedaji..
@petulik 28 nebylo by v tvém případě lepší zvládnout porod bez epidurálu? Rodila jsem dvakrát, obě děti byly velké a epidurál jsem neměla ani jednou a přežila jsem v pohodě.
Me se taky zdal porod bez epiduralu v pohode.. u nas snad maj teda jen nakej ten plyn.. a to si neumim predtavit ze bych dejchala takovych hodin
taky by to bylo dostt drahy.. ja teda byla na vyvolani tak si to moc neumim predstavit.. uz takhle jsem malem porodila na pokoji, kolegyne na pokoji me musela poslat za sestrickou at na me juknou jestli nerodim..
bejt jeste oblbnuta tak to uz vubec nepoznam..
No ja si myslim ze to je spis jenom takovej oblbovak ne? bolesti normalne citis ale si v tranzu tak ti to je tak nejak jedno ne?
u toho plynu to tak asi bude..
@petulik 28 píše:
Ahoj maminky a těhulky. Měla bych takový dotaz. Nevíte jaké je složení epiduralu? Myslím jaké účinné látky má? Jde o to, že jsem alergická na analgetika a kyselinu acetylsalicilovou. U prvního porodu mě místo epi píchli nějaké silné opiáty, ale vůbec to nezabralo, bylo to jako bych nic neměla. Čeká mě druhý porod a už teď mám z něho hrůzu
purifikovany morfin nebo sufentanil a lokalni anestezika - bupivacain nebo levobupivacain.
Ale tohle je pooperacni, porodnicka je mozna trochu jina
Příspěvek upraven 10.10.14 v 17:29
Ja bych do sebe epidural pichnout nenechala, hrozny mi to neprislo. Ale kazdy mame prah jinde, kamaradks pry mela desny bolesti a uz to pry nedavala, tak si ho vydupala. No uprimne, je to hysterka a porodu se desne bala. Nekolik tydnu pred porodem skucela, jak to neda… Pichli ji ho pozde, tesne pred tlacenim, dite nemelo ani 2,5kg, ale diky epi nic necitila a tahali ho klestema.
Ale k veci, to pores v poradne v porodnici.
Ja jsem epidural mela. Slozeni neznam, ale zabralo mi to. Od patku jsem nemohla spat a malej se narodil v pondeli rano. Byla jsem unavena na cucky, neotevirala a chteli mi dat jeste kapacku oxytocinu, tak jsem rekla, ze jedine s epiduralem. Ucinkovalo to jen dve hodiny a bolesti jsem citila, jen v mensi intenzite, ale aspin ty dve hodiny jsem lezela v klidu. Zlatej epidural. Pred porodem jsem ho taky odmita. Za tri hodiny po oxytocinu a epiduralu byl maly na svete. Neplatila jsem za nej nic. Rodila jsem v Podoli.
Tak je to skoro stejny, akorat se pred morfinem preferuje ten sufentanil nebo fentanyl
@a12 píše:
Slozeni epiduralu neznam, ale mela bych ohledne nej otazku, kdy vam ho pichnou? az na to tlaceni?
mi říkali, že při otevření na 5 prstů
Já měla šílené stahy několik hodin, celá zoufalá jsem si to nechala píchnout - bo porod nepostupoval a zabralo za cca 15 minut a já dokonce usnula ![]()
@a12
Naopak, u epiduralu jsi naprosto při smyslech, jen necítíš tu ostrou bolest u stahů. Já např. téměř celý porod proseděla v klídku a kecala s manželem, pak došla porodní asistentka a šlo se rodit:)
Jinak právě na tlačení už epidural až tak nepůsobí, potřebuješ spodek cítit a dokázat ho ovládat, jinak bys asi neporodila
U nás dáváme Sufentanil (opiát) a a Marcain(znecitlivění), ale já jsem rodila a rodit budu bez epidurálu. Rizika a nepříjemnosti s tím spojené tam jsou…
@petulik 28 Zalezi na jaka analgetika jsi alergicka - a taky jaky typ alergie… jestli je to vubec alergie. To ze ti epidural nezabrl s tim nema co delat… to, ze nezabere je obvykle tim, ze se anesteziologovi nepodarilo ho „spravne“ pichnout. Ve vetsine nemocnic se pouziva Fentanyl/Sufentanyl. Me ho u prvniho porodu pichal manzel- je anesteziolog a zabral, jen jsem se pak teda mohla uskrabat po celem tele, protoze nezadoucim ucinkem u nekoho je prave svedeni kuze…
@bebu píše:
U nás dáváme Sufentanil (opiát) a a Marcain(znecitlivění), ale já jsem rodila a rodit budu bez epidurálu. Rizika a nepříjemnosti s tím spojené tam jsou…
Já tedy zdravotník nejsem, ale mám za to, že když se dává epidural v nemocnici denně, tak by neměl být žádný problém. Já rodila v Brně, kde v tom asi nejsou žádní amatéři a za sebe můžu říct, že to bylo naprosto bez problémů a navíc mě to ani nebolelo.. Pořád jsem čekala, kdy to „dělo“ ucítím a nic ![]()