Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky, jsem v hrozné situaci a potřebuju nutně poradit. Mám půjčené peníze na moje jméno v bance, nepůjčovala jsem si je kvůli sobě, ale kvůli bývalému příteli. Vím, že jsem udělala opravdu velkou blbost a biju se do hlavy, že jsem to vůbec udělala. Bývalý přítel už měl na sebe toho uvázaného dost a nemohl si půjčit peníze ve svojí bance, tak když jsme ještě byli partneři a já jsem mu chtěla pomoct s penězi, aby měl pak šanci platit věci včas a nezamotal se do exekucí díky toho a našel si lepší práci díky, které to bude stíhat platit včas. Později jsme se bohužel rozešli a stále mi musí platit tu půjčku, kterou jsem si kvůli něj na sebe uvázala.. chtěla bych se pojistit směnkou, ale nevím jak to udělat, jestli to vypsat na ty měsíční splátky, v tom případě by to bylo několik směnek, opravdu nevím jak tu směnku napsat.
Chci mít nějakou jistotu, že mi to bude dál splácet na účet a pokryje ty splátky z půjček, co se mi odečítají z účtu každý měsíc.
Já vím, že je to moje blbost a mlátím se neskutečně do hlavy, že jsem to tenkrát udělala…
Prosím o radu… ![]()
Můžeš napsat jednu směnku s celkovou částkou a že má být splacena k datu kdy ti to má vše doplatit a k tomu udělat splátkový kalendář.
@JancaS84 píše: Více
Přesně tak, nicméně podstatné je, aby on byl ochotný ti to podepsat…
@JancaS84 Děkuji mockrát, akorát jsem ještě s podobnýma věcma v životě zkušenosti neměla, jak se takový splátkový kalendář zařizuje?
@Andyszek píše: Více
Domluvíš se s ex, necháte si to od právníka na formulovat a podepište to. Bez jeho souhlasu to nepůjde.
@j.a.n.i1 píše: Více
Má v téhle situaci smysl vyhazovat za právníka? Když nebude chtít, tak jí to nepodepíše. Navíc ex už byl těsně před exekucí, takže je velká pravděpodobnost, že do ní dřív nebo později spadne. A to bude mít zakladatelka po penězích tak jako tak ![]()
@Annonymní_007 píše: Více
Tak pokud to bude mít od toho právníka, tak to exekucne může vymáhat taky… A podle jejich dotazu to správně sama nenaformuluje. Nicméně ad ex souhlas, proto taky bylo domluvit se s ex jako první ![]()
Hlavně směnka má zákonné náležitosti a laik jako zakladatelka to nenapíše správně..
takže právník, směnka a spl. kalendář
těch pár tisíc bych na to obětovala
v případě exekuce jde o exekuční titul… směnečné právo je složité i pro odborníka, ne tak pro laika…
A když řekne že ti to nepodepíše. Tak to musíš stejně splatit. Ale určitě toto res s advokátem.
A ani exekuční vymáhání ti nic nezaručí. Prostě se hodí do osobního bankrotu a ty dostaneš prd.
Takže pracuj s realitou, že to celý doplatis ty a on ti nedá nic. Všechno ostatní bude jen příjemná změna.
Jo a na směnce by měl být ověřený podpis.
Jinak já jsem to měla podobně. Ex mi nic neplatil, proběhl soud a zdrhl do zahraničí… Jednalo se o dluh v rámci statisíců. Sama do teď nechápu, jak jsem na to mohla přistoupit a být tak blbá. ![]()
Jen dávám příklad, že ty peníze nemusíš už vůbec vidět a tak nějak bys měla počítat s tím, že to budeš muset platit sama.
Na smence zadny overeny podpis byt nemusi…
Co se tyka rizeni u soudu, tak jistejsi je mit smenku, kde je omezeny okruh namitek, ktere by teoreticky mohl uplatnit.
Pripadne nechat jej podepsat dohodu o uznani dluhu, ta muze obsahovat i splatkovy kalendar.
Mohu poradit v SZ, pokud bude potreba.
Proč směnku? Nebylo by jednodušší uzavřít normální smlouvu o zápůjčce? V ní si můžeš stanovit splátkový kalendář, sankce za zpoždění, zesplatnění a další podmínky dle libosti. Nepotřebuješ k ní právníka, stačí ověřený podpis. Směnka má výhodu jen v jednodušším vymáhání. V praxi je to ale tak, že kdo nechce, tak stejně nezaplatí. Neplacení dluhů není u nás trestným činem, oddlužení je snadno dostupné každému. Neplatící dlužníci jsou u nás zákonem chráněni. Peníze investované do vymáhání jsou zpravidla ztracené.
Doporučuju sledovat insolvenční rejstřík, abys mohla svou pohledávku přihlásit, kdyby požádal o oddlužení. Jsou pak na to jen 2 měsíce.
Příspěvek upraven 23.09.24 v 11:26
upříně ted už se můžeš jen modlit bych řekla a i to bude zbytečné