Vzít si leasing?

Anonymní
31.8.24 11:14

Vzít si leasing?

Ahoj, prosím o konstruktivní radu. Mám na spořícím účtu cca 200 tisíc a zvažuju nákup auta. Chtěla jsem koupit nějaké cca 5-6 let staré auto typu Dacia Sandero, Citroen C3 nebo třeba Peugeot 2008.
Problém je, že všechno co si můžu dovolit různě na diskuzích haní. Na jednom je na houby převodovka, na druhem motor…
Manžel přišel s tím, abych si vzala leasing a koupila auto úplně nové s cenovkou do 400 tis.
Naše příjmy jsou kolem 100 tis měsíčně. Máme jedno dítě a pevné měsíční výdaje na hypo, energie, pojistky atd. činí cca 25 tis. měsíčně. Zdá se, že nám zbývá hodně, ale ani vlastně ne. Projíme ve 3 lidech dalších 20 tis., pak nějaká ta zábava, 3-4 dovolené do roka a měsíčně nám zbyde cca 15 tis. které dělím mezi dlouhodobé investice a spořící účet.
Osobně se strašně bojím zadlužit a nevím co dělat. Nové auto nepotřebuju, moje staré mi zatím slouží, ale zároveň bych chtěla nějaké hezké autíčko, které mi x let vydrží. Na dlouhodobé investice sahat nebudu, ty jsou na staří a pro syna.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
438
31.8.24 11:37

My jsme s manželem přemýšleli, zda si vzít leasing. Dohodli jsme se, že je to dobrý nápad. Lepší, než nějaké ojeté auto z bazaru, o kterém nic nevíte. Navíc u nového auta máte záruku, servis a nemusíte se o nic starat.
My máme třeba leasing i s povinným ručením, havarijkem za 13500,– měsíčně na 6 let a auto má záruku na 7 let. Kdykoliv můžeme dát auto na protiúčet a vzít si tak nové. Máme též jedno dítě, psa, bydlíme v pronájmu, jsem na rodičovské, ale splátky zvladame. Ročně platím za nemovitost nemalé peníze a na dovolenou k moři lítáme 3-4× do roka a žádný problém není. Teda neprojíme tolika, obědy platíme ve školce 1200 za měsíc a jinak děláme běžný nákup. Platíme pojistky, penzijko, stavebko, máme stavební spoření, kde máme našetřené peníze na nejhorší časy.
Pokud máte tolik, kolik píšete, šla bych do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.24 11:40
@Rézina7 píše: Více

Tak ještě musíš napsat, kolik to auto stálo hotově, když na leasing s havarijkem je cca milion.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.24 11:46

@Rézina7
Můj čistý příjem je 45-50 tis. a manželův se pohybuje 50-60 tis.
Manžel mi uvedl stejné důvody jako ty, ale pro mě jsou dluhy strašák. V dětství jsem v blízkém okolí měla finanční negramoty a prostě mám strach.

• Citovat
  • Upravit
438
31.8.24 11:52

Auto stálo 705900,– bez pojištění. Máme k tomu pojištění a doplňkové služby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
31.8.24 11:57

Můj muž má nějakých 55-60tis., auto jsme si vzali na leasing s tím, že v lednu nastupuji do práce po rodičovské, kde mám obdobný příjem, jako manžel. Auto potřebujeme denně, abychom se dostali do práce, autobusem je to nemožné. Pokud bychom bydleli ve městě, kde jezdí každou chvilku MHD, tak na to tak nějak kašleme, ale bez auta se neobejdeme.
Vše jsme prošli, spočítali. Když přijde výplata, tak zbytek peněz z předešlé výplaty dáváme na spořící účet. Nějak se neomezujeme, pokud je potřeba něco koupit, koupíme. Zase ale neutracime zbytečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bedrisek
31.8.24 12:16

Sama píšeš, že nové auto nepotřebuješ, staré ti ještě slouží. Ale chceš krásné autíčko… :roll:

Na rok bych omezila dovolené, stačila by jen jedna, trošku bych šetřila a za rok si můžeš koupit autíčko bez leasingu nebo s mnohem menší půjčkou než dnes

• Citovat
  • Upravit
9030
31.8.24 12:23

Máte příjem 100 litrů a nemáš našetřeno víc jak 200 tis? Trochu divné. Kdybys líp počítala a přemýšlela a asi i hospodařila, fakt si nemusíš brát 200 lízačku na auto..
Díky mé práci, vidím celkem dobře do hospodaření lidí a jejích uvažování…
Přepočítej doma Vaše výdaje a možnosti. Pak teprve uvažuj o půjčování peněz si za těchto okolností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.24 12:25
@Anonymní píše: Více

Leasing pokud to není auto, které tě živí, tedy jsou náklady do firmy, je snad ta nejméně finančně výhodná varianta.
Máme příjmy kolem 130 000, víc jak polovinu ušetříme.
Takže vy s 100 měsíčně jste schopni se na tři čtyři měsíce omezit a žádný leasing si brát nemusíš :mavam:
100 příjmy
25 pevné platby
25 jídlo a ostatní je pro tři lidi královský..
Zůstatek 50×4 měsíce a máš hned 200.
Si spočítej, kolik na tom leasingu preplatis

• Citovat
  • Upravit
14
31.8.24 12:50

Se zmíněnými příjmy a výdaji je leasing / úvěr na auto finanční nesmysl. Těch 200tis lze ušetřit bez větších problémů / omezení za 5 měsíců. A ne platit relativně vysoký úrok za spotřební věc, která ztrácí na hodnotě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.24 13:11
  1. když už vozidlo na splátky, tak ne leasing, ale úvěr od banky
  2. nové auto bude v celkových nákladech na km vždy dražší než ojeté, ALE pokud tam člověk zahrne veškeré náklady na servis atd., tak to takový rozdíl už není. Takové ty nesmysly typu, že auto vyjede ze salonu a má desítky procent dole je úplný nesmysl. Dnes jsou ojetá auta naopak poměrně drahá záležitost v poměru cena/výkon. A to zejména u levných aut, které tazatelka poptává. Tam je pokles ceny nového auta nejmenší, a tedy se koupě ojetého auta tolik nevyplatí jako u prémiových vozů
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.24 13:18

Za mě ano. Nejspíš ale nemyslíš leasing v pravém slova smyslu, ale úvěr na auto. Já autům nerozumím, nechci řešit neustále opravy a servisy na bazarovém autě. Zážitky s mým prvním autem z bazaru byly příšerné a prostě ne, na to já nemám. Mám teď auto kupované nové, po pěti letech je ve špičkovém stavu. Na úrocích jsem za pět let přeplatila 14 tisíc. Toje za pusu. Havarijko a pojištění mám výhodnější od leasingovky než bych si domluvila sama a tím pádem se mi ani nevyplatilo splácet úvěr předčasně splácet, i když jsem na to měla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.24 14:07
@alisekR píše: Více

Kdybys uměla číst a nejen rýpat, tak by sis přečetla, že máme další peníze v dlouhodobých investicích. Peníze co máme navíc rozdělujeme mezi spoření a investice. Nedržím větší peníze na spořícím účtu, protože jiné investice mají zajímavější zhodnocení.
Letos jsme byli na dovolené na Zakhyntosu, 2× v Holandsku, byli jsme v Legolandu a na podzim máme zaplacenou další dovolenou. Všechny tyto dovolené byly zaplaceny z našich letošních příjmů.
Také jsem uvedla, že naše pevné výdaje dělají 25 tisíc měsíčně. Zbytek projíme a utratíme za cestování a jiné zábavy. Každý měsíc nám zbývá i přesto minimálně 15 tisíc které odkládáme. Kdybychom nikam nejezdili, samozřejmě odložíme víc, ale pak bychom si ten život moc neužili.

• Citovat
  • Upravit
31.8.24 14:11

Konečně někdo, kdo je finančně gramotný a ví, že šetřit na nové auto je blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.24 14:11

Tvoje výpočty jsou hezké, ale nepočítají s tím, že sotva se vrátím z jedné dovolené už kupuju další. Jsem hrozná, ale jediné co mě těší na tom pracovat je to, že za par měsíců díky tomu zase někam vypadnu :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel