Smlouva na dobu určitou

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymni
24.9.07 12:31

Smlouva na dobu určitou

Ahoj, mám problém. Se šéfem jsem uzavřela smlouvu na dobu určitou, která mi končí teď na konci roku. Menší problém ale je ten, že jsem v 5. tt a teď řeším, jestli mu to mam říct nebo ne. Může mi dát výpoveď, resp. neprodloužit smlouvu i když jsem těhotná? Nebo mi ji musí ze zákona prodloužit? Trochu jsem se do toho zamotala, ale opravdu teď netuším co šéf může a co ne. Poraďte prosím. :?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
741
24.9.07 14:31

Šéf nemá povinnost ti smlouvu prodlužovat, pokud pro něho budeš neperspektivní (těhotná). Otázka je, jestli mu to řekneš teď, aby tě mohl vyhodit, nebo později, až ti smlouvu prodlouží. Ovšem pokud ti ji prodlouží zase na určitou dobu, je to prašť jako uhoď, stejně se nebudeš mít kam vrátit po mateřské.

Bibina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
24.9.07 14:45

Tedy nejsem odbornik na pracovni pravo, ale myslim, ze Ti opravdu skonci pracovni pomer tim dnem co mas ve smlouve. Jedine, ze by s Tebou zamestnavatel podepsal novou smlouvu, ale o tom dost pochybuji :-(
No kdyztak si zkus zavolat na pracak nebo socialku a zeptej se jak mas v tomto pripade postupovat.
Verveve

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1754
24.9.07 16:52

Ja jsem na tom byla podobne. Tehotenstvi jsem prozradila az po podepsane nove smlouve, abych dostala materskou.
Nevim uz presne jak to bylo, ale nejak tak, ze pokud si tehotna, tak je pul roku po vyprseni smlouvy nejaka ochrana lhuta. Pokud porodis v tom pul roce, tak mas narok na materskou a pokud to nestihnes, tak dostanes jenom rodicak.
Treba ti to tu holky napisou presneji, prece jenom uz to jsou 3 roky, kdy jsem to resila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
24.9.07 16:55

Ahoj.
Pokud vím,tak ti ji prodloužit nemusí.Pokud máš aspoň nějakou naději na prodloužení,když své těhotenství ještě zatajíš,tak raději mlč.Taky záleží na tom,jak se budeš cítit a zda budeš moct i dál vykonávat svou práci.
No rozhodně by ti měli poradit na ispektorátu práce a na sociálce.Tak tam zavolej.
Pa pa J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
24.9.07 17:01

Ještě já.
Lenka_ má pravdu.Po propuštění jsi půl roku v tzv. ochranné lhůtě,kdy máš nárok na mateřskou.Když prošvihneš toho půl roku,tak dostaneš jen rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TAPTINKA
24.9.07 17:28

pracovní doba na dobu určitou

Ahoj !

Pokud budeš mlčet, neřekneš to, necháš si smlouvu prodloužit nebo dát novou - tak ji může zaměstnavatel zrušit, když bude chtít, právě z důvodu že nevěděl o těhotenství. Záleží to na něm, zda bude chtít mít Tě xlet evidovanou jako zaměstnankyni a vykazovat za Tebe každý měsíc data na sociálku a pojišťovnu. U větších (a spíše státních) podniků je ten problém, že žena na MD „blokuje“ místo a nový pracovníci mohou být přijati jen na dobu určitou.

Opravdu to ale záleží na dohodě a nebo toleranci zaměstnavatele..

Někdo tu psal že jsi po ukončení pracovního poměru ještě v ochrané lhůtě - to ovšem neplatí v Tvém případě = při smlouvě na dobu určitou.

Pokud by si ihned přešla na neschopenku, tak jsi u něj evidována pouze do data ukončení pracovního poměru. Stejně tak pokud už by si byla na mateřské.

• Citovat
  • Upravit
4308
24.9.07 18:11

Ahoj, jen pro upřesnění:

Není pravda, že při smlouvě na dobu určitou nejsi v ochranné lhůtě, ochranná lhůta je při ukončení PP ať byla na dobu určitou či neurčitou. Pokud stihneš nastoupit mateřskou do půl roku od ukončení PP, máš na ní nárok, stejně tak na nemocenskou, kdybys byla na rizikovém.

Já to tak mám, k 30.9. mi končí PP (vypršením dohodnuté doby a samozřejmě mi jí neprodloužili), jsem na rizikovém a od 12.10. (nebo 5.10.) nastupuji na mateřskou. Do té doby mám nárok normálně na nemocenskou jak pobírám teď a pak mi náleží mateřská.

S tím jestli těhu zatajit nebo nezatajit Ti neporadím..... nevím jak to máš v práci a stejně si myslím, že do konce roku se Ti to zatajit nepodaří … každopádně Ti šéf smlouvu prodloužit nemusí.

Tak to dobře vyřeš, držím pěsti I.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1754
24.9.07 18:56

Taptinko - ja jsem prave taky mela smlouvu na dobu urcitou a byla jsem v ochranne lhute. Jinak bych nedostala tu materskou, kterou jsem dostala. A zamestnavatel me nemusi evidovat nekolik let, protoze s koncem smlouvy mi poslal dopis, ze dalsi smlouvu nedostanu a tudiz me propusti, i kdyz jsem byla tehotna. Jenze po skonceni te smlouvy prave zacala ta ochranna lhuta. Takze vlastne po materske se k nemu nemuzu vratit a misto mi uz daaaavno nedrzi. Ted je mi to vlastne uplne jedno, protoze uz davno delam uplne jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TAPTINKA
25.9.07 10:01

Lenka_

Asi jsem to napsala nesrozumitelně - omlouvám se. Evidovat se musí dokud trvá pracovní poměr :o)

• Citovat
  • Upravit
LuckyPink
25.6.11 14:21

smlouva na dobu určitou v těhotenství

Dobrý den, mám smlouvu na dobu určitou do 28.2.2012, nyní jsem v 5.týdnu těhotenství, chtěla bych jít na rizikové těhotenství, protože už jsem jednou potratila a pracuji s chemikáliemi. Porod čekám jeden až dva měsíce po skončení smlouvy. Jak to bude až mi smlouva skončí a já budu pořád marodit a budu si moct vybrat dobu mateřské dovolené? Doufám že mi někdo poradí :-)

• Citovat
  • Upravit
3362
25.6.11 14:31

lucypink - dovu rodičovské si určitě budeš moct vybrat, i když budeš celé těhu na nemocenské, pracovní poměr máš do 2/2012 a to stačí aby ti vyměřili mateřskou a pak sis zvolila délku rodičáku…jediné co, tak že se nemužeš po skončení rodičáku vrátit na stejné místo, když ti skončí smlouva…a navíc co se týká té délky rodičáku, tak ony snad mají být nějaké nové změny od novýho roku, takže to možná vše bude zas jinak :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
25.6.11 14:32
LuckyPink píše:
Dobrý den, mám smlouvu na dobu určitou do 28.2.2012, nyní jsem v 5.týdnu těhotenství, chtěla bych jít na rizikové těhotenství, protože už jsem jednou potratila a pracuji s chemikáliemi. Porod čekám jeden až dva měsíce po skončení smlouvy. Jak to bude až mi smlouva skončí a já budu pořád marodit a budu si moct vybrat dobu mateřské dovolené? Doufám že mi někdo poradí :-)

Nárok na PPM a potom volbu délky RD mít budeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30302
25.6.11 15:31

Lucky, mě to vychází, že budeš rodit v době co ještě budeš zaměstnaná nebo krátce po skončení. Termín ti vychází na konec února.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2168
26.7.11 13:24

Ahojky, mám dotaz. Mám smlouvu do 15.2.2012 a pokud vše půjde správně a v pořádku, tak bych měla mít termín kolem 29.3.2012. Nevíte jak je to v této situaci, co se týče mateřské a rodičovské? :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat