Smrt v rodině a dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
401
25.12.21 21:39

Smrt v rodině a dítě

Ahoj, před 9 měsíci mi zemřela babička. Byla už ležící a tak jsem se tři měsíce před její smrti nastěhovala k mojí mamce aby jsme se o ní společně starali. Spolu se mnou tam byli i děti. Tříletá dcerka měla babičku ráda a chodila ji neustále něco vyprávět. Když zemřela byla velice smutná, plakala…prostě tak jak to má být. Občas si na babičku vzpomněla ale šlo to. Před 3 týdny začala plakat, že se jí stýská po babi. Vše jsem znova vysvětlila. Že je v nebíčku a je jí tam dobře, má ji ráda a dává na ní pozor. Ale začalo se to stupňovat. Brečí každou chvíli a je opravdu hodně nešťastná. Teď už je to i několikrát v hodině. Ani nové hračky od Ježíška ji moc nepomohli. Už si nevím rady. Napadlo mě kontaktovat dětského psychologa. Nemáte někdo zkušenost s něčím podobným?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2577
25.12.21 21:49

Nechape smrt, protoze se s ni nesetkala a ted se s ni setkala v takove situaci natvrdo.

Dle pracovnic ospod je tato knizka super pro deti, jak jim vysvetlit, co to je smrt. Doporucuji publikaci poridit, precist ji dcerce a popr. ji koupit plysaka a pojmenovat po babicce (vic v knize).

https://www.cestadomu.cz/…m-nekdo-umre

Preci jen, kdyz ji takhle vysvetlis, co to smrt je, co se stalo, tak to bude snaset lip. Zkus toto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
25.12.21 21:56

Mně tedy připadá, že za tím je něco jiného a tohle je způsob, jak to dokáže vyjádřit. Nemůže mít úzkosti i z jiných věcí? Nový sourozenec, školka, nemoc…? Určitě bych zkusila nejdříve tu knihu, zašla za babičkou na hrob jí předat nějaký dárek/květinu/popovídat si.

Možná spíš než vysvětlení potřebuje něco jiného - nějak mluvit o svých pocitech, dostat je ze sebe, slyšet, že ty jsi taky smutná, že se ti taky stýská atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
25.12.21 22:16
@Dobrej_tym píše:
Mně tedy připadá, že za tím je něco jiného a tohle je způsob, jak to dokáže vyjádřit. Nemůže mít úzkosti i z jiných věcí? Nový sourozenec, školka, nemoc…? Určitě bych zkusila nejdříve tu knihu, zašla za babičkou na hrob jí předat nějaký dárek/květinu/popovídat si.Možná spíš než vysvětlení potřebuje něco jiného - nějak mluvit o svých pocitech, dostat je ze sebe, slyšet, že ty jsi taky smutná, že se ti taky stýská atd.

To tam prave v te knize je, ze se ma o pocitech mluvit, klidne se vybrecet, ze prave se ma na zesnule vzpominat. Ale take to muze byt i tim, ze babicka zemrela a je v nebicku. My chapeme, co je to zemrela, ale ona ne. A prave v te knizce je i napsane - kdo umre neciti bolest, nedycha, atd. Je to tam vysvetlene jak pro d.. deti :mrgreen: Takze v podstate mala muze slovo „zemrela“ nechapat a vetu „je v nebicku“ brat jako „je stale mezi zivymi, ale v jine lokalite.“ No snad chapes, jak to myslim.

Dale je prave v knize napsane, ze je fajn zajit do hrackarstvi a nechat ditko vybrat plysaka (popr. hracku, tu by slo panenku) a pojmenovat ho podle zesnule osoby. Takhle si to dite muze se zesnulym povidat.

Ale kazdopadne tam v knize je i uvedeno, ze si maji o svych pocitech povidat, spolecne zavzpominat, idealni je, kdyz by maminka rikala - mi taky chybi, dat najevo soucit, pochopeni.

Verim, ze ta kniha opet pomuze. U nas (rodina, pratele) pomohla uz nekolikatemu diteti. 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
25.12.21 22:37

@Capricorn61 Ja ji zvazovala uz koupit pro syna…myslis, ze se hodi i pro dite, kteremu zatim nikdo neumrel? Tak nejak jako povidani o smrti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
25.12.21 22:56

@Dobrej_tym Za me ano. Se smrti nekoho se dite tak ci tak jednou setka. Muze zemrit domaci mazlicek, muze se stat komukoliv nehoda (spoluzak, pratele, rodina, znamy), nebo dokonce dite muze videt prejetou kocku ci mrtveho ptaka a bude se na to ptat, co se deje. :nevim:

Je to v knize pekne vysvetlene. Dite tak pochopi, co to smrt je. Ale je fakt, ze takhle (cist kdyz nikdo neumrel) jsem to zazila prave v situaci, kdy nekdo „cekal“ na smrt, a predtim, nez zesnul, tak se to diteti precetlo.

Ale bylo to prave fajn v tom, ze to dite s tou smrti bylo „v pohode.“ Vedelo, ze ten clovek se netrapi, vedelo, co to ta smrt je a nemelo v sobe plno otazek.

Bude to blbe prirovnani, ale kdyz dite ma nekde jit na vysetreni, tak taky bude klidnejsi, kdyz mu maminka vysvetli, jak to bude probihat, co mu budou delat a ze to nebude bolet, nez kdyz ho dovede primo na misto bez vysvetlovani a „pos. r se“. 🙂

Takze ja osobne bych to precetla. Clovek taky predcita encyklopedii, kde jsou veci, se kterymi se dite bezne nesetkava, ale i presto mu to clovek vysvetluje. Akorat ta smrt je takove tabu tema no. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
26.12.21 22:27

Pokud byste chtela konzultovat s odborniky, tak se obratte na Poradnu Vigvam (www.poradna-vigvam.cz). Je to neziskovka, poskytuji terapie pozustalym rodinam a zameruji se specialne na deti, coz u nas moc nikdo nedela. Je mozne tam i jen zavolat a konzultovat po telefonu, pokud neni potreba klasicka terapie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
26.12.21 23:00

@Capricorn61 Děkuji! :) Určitě ji pořídím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí