Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, uz asi 8 m se snazime o druhe mimi. Prvni tehotenstvi nam trvalo rok a ctvrt, pak v 10 tt ZT. Pote, kdyz jsme se vzpamatovali, tak se zadarilo asi treti cyklus a mame syna. Pri prvnim tehotenstvi jsem zacala brat brzy utrogestan, kvuli spineni. Po potratu mi Dr. napsala zase Utrogestan a po nem jsem nakonec otehotnela. Ted to zkousime uz 8 m bez Utrouse a stale nic. Je mi 34, cpu do sebe vse mozne na kvalitu vajicek, na prodlouzeni lut. faze (maca, inositol, koenzym q10, omega 3 mk, pyridoxin, vit. E, listovku, vit. D). Posloucham fertility afirmace, meditace, chodim na Mojzisku. Proste silim. Strasne moc si preju druhe (a pak klidne i treti) miminko a zoufale se bojim, ze to nepujde. Prosim potrebuju asi nejakou nadeji, ze kdyz to slo jednou/dvakrat, pujde to zas. Partner ma spermio super. Ja jeste stale obcas kojim a lutealku mam tak 9 dni. Coz si myslim, ze muze byt kamen urazu. Ale s lutealkou jsem mela problemy i pred prvnim otehotnenim. Kratke cykly, ovulace pozde, spineni. Ovulaci mam zjistenou podle testu, hlenu, nadrzenosti (zkusenosti s timto mam dost uz pred prvnim otehotnenim). Jeste chci rict, ze od naskoceni cyklu jsme to nijak nehrotili, uzivali jsme si prcka a taky sex a nechali tomu volny prubeh. Kdyz to par mesicu neslo, zacala jsem se zase dostavat do toho kolobehu a uz jsem v nem. Co se tyce vypnuti hlavy, tak to u me moc nefunguje a dvakrat jsem otehotnela, aniz bych ji uplne vypla. Mam pocit ze tomu davam tak 5 000 % a nic.
@Maiah píše:
Ahoj holky, uz asi 8 m se snazime o druhe mimi. Prvni tehotenstvi nam trvalo rok a ctvrt, pak v 10 tt ZT. Pote, kdyz jsme se vzpamatovali, tak se zadarilo asi treti cyklus a mame syna. Pri prvnim tehotenstvi jsem zacala brat brzy utrogestan, kvuli spineni. Po potratu mi Dr. napsala zase Utrogestan a po nem jsem nakonec otehotnela. Ted to zkousime uz 8 m bez Utrouse a stale nic. Je mi 34, cpu do sebe vse mozne na kvalitu vajicek, na prodlouzeni lut. faze (maca, inositol, koenzym q10, omega 3 mk, pyridoxin, vit. E, listovku, vit. D). Posloucham fertility afirmace, meditace, chodim na Mojzisku. Proste silim. Strasne moc si preju druhe (a pak klidne i treti) miminko a zoufale se bojim, ze to nepujde. Prosim potrebuju asi nejakou nadeji, ze kdyz to slo jednou/dvakrat, pujde to zas. Partner ma spermio super. Ja jeste stale obcas kojim a lutealku mam tak 9 dni. Coz si myslim, ze muze byt kamen urazu. Ale s lutealkou jsem mela problemy i pred prvnim otehotnenim. Kratke cykly, ovulace pozde, spineni. Ovulaci mam zjistenou podle testu, hlenu, nadrzenosti (zkusenosti s timto mam dost uz pred prvnim otehotnenim). Jeste chci rict, ze od naskoceni cyklu jsme to nijak nehrotili, uzivali jsme si prcka a taky sex a nechali tomu volny prubeh. Kdyz to par mesicu neslo, zacala jsem se zase dostavat do toho kolobehu a uz jsem v nem. Co se tyce vypnuti hlavy, tak to u me moc nefunguje a dvakrat jsem otehotnela, aniz bych ji uplne vypla. Mam pocit ze tomu davam tak 5 000 % a nic.
Ja mam lutealku taky 9 dni. Spinim vzdycky od ovulace az do ms. My se snazime uz pres rok. Momentalne jsem ve fazi, ze je mi to „jedno“. Vzdala jsem to. Nervuju se tim, ze dite vezmou do skolky az ve 3,5 letech a ja budu muset dat vypoved. Takze pul roku bez penez. Kdybysme druhy dite nechteli, tak dobry, to bych si to vypocitala jinak. Vsichni kolem me tehotni a me uz to fakt „mrzi“. Podporim te jen v tom, ze v tom nejsi sama. A jsem alergicka na vety typu: mas to v hlave, moc na to myslis, nemysli na to… nemyslela jsem na to, dokud jsem si neuvedomila, ze uz zacinam premyslet, jak to bude s praci ![]()
@Caridina píše:
Ja mam lutealku taky 9 dni. Spinim vzdycky od ovulace az do ms. My se snazime uz pres rok. Momentalne jsem ve fazi, ze je mi to „jedno“. Vzdala jsem to. Nervuju se tim, ze dite vezmou do skolky az ve 3,5 letech a ja budu muset dat vypoved. Takze pul roku bez penez. Kdybysme druhy dite nechteli, tak dobry, to bych si to vypocitala jinak. Vsichni kolem me tehotni a me uz to fakt „mrzi“. Podporim te jen v tom, ze v tom nejsi sama. A jsem alergicka na vety typu: mas to v hlave, moc na to myslis, nemysli na to… nemyslela jsem na to, dokud jsem si neuvedomila, ze uz zacinam premyslet, jak to bude s praci
Jezis naprosto chapu, diky! No praaave to spineni jsem mela pred prvnim mimcem porad, uz mi z toho hrabalo. Syn ma rok a tri ctvrte a taky me totalne desi ze budu muset resit praci a kdesi cosi, jeste kdyz jsme se prestehovali pres celou republiku, nemuzu se vratit do puvodni prace. Vubec se na to ted necitim. Presne, vsichni tehotni hned, nebo mluvi klidne o tretim, jakoby to byla jen otazka rozhodnuti. Zranuje me to i kdyz vim, ze to neni mysleno proti me.
@Maiah a jsi si jistá, že máš ovulaci? My se o druhé snažili 8 měsíců, cyklus mi naskočil za plného kojení 3 měsíce po porodu. Nechránili jsme se a když byl malému necelý rok, kojila jsem ještě 1× denně před spaním. Tehdy jsem to řešila s doktorem a UTZ potvrdil, že sice menstruace přichází, ale neovuluji. Malého jsem plně odstavila a hned další cyklus přišel pozitivní test.
Ahoj holky,
nám také druhé dětátko nešlo téměř rok, potratila jsem v 10 tt a pak „dlouho“ nic. Zjistili mě sníženou funkci štítné žlázy, nasadili Letrox a do měsíce jsem našla pozitivní test, nyní jsem v 22 tt a vše je v pořádku. Nejhorší je to čekání…chápu vás. Moc držím pěsti.
@Maiah píše:
Jezis naprosto chapu, diky! No praaave to spineni jsem mela pred prvnim mimcem porad, uz mi z toho hrabalo. Syn ma rok a tri ctvrte a taky me totalne desi ze budu muset resit praci a kdesi cosi, jeste kdyz jsme se prestehovali pres celou republiku, nemuzu se vratit do puvodni prace. Vubec se na to ted necitim. Presne, vsichni tehotni hned, nebo mluvi klidne o tretim, jakoby to byla jen otazka rozhodnuti. Zranuje me to i kdyz vim, ze to neni mysleno proti me.
Jo ja taky vim, ze to neni proti me… kamoska se mi ted bala rict, ze ma pozitivni test. Otocila jsem to ve srandu a rikam ji: holka, ja ho mam taky pozitivni. Bohuzel s nazvem covid-19. (Jakoze fakt jsem se ted poprve nakazila covidem a to v nemocnici na hormonalnim profilu). Zaroven to ve me proste bodlo. Moc ji to preju, zavidim ji, ze se nemusi trapit, ze jim druhy mimco nejde. Ja si jen prala pro prvniho prcka partaka. Bohuzel se moje prani nevyplnilo ![]()
No a nebereš toho zbytečně moc? Nehrotis to přehnaně? Jak se stravujes, co váha? Co kostrč, v jaké je formě? A Mojžíšová… Někdo říká, že pánev stahuje, ale ono je třeba ji naopak prokrvit (i jídlem -skorice, chilli… ) Jinak můžeš zkusit ještě gynex, nebo po ovulaci drmek
Já vím, to jsou ty deb*ilni obecný kecy ![]()
Já otěhotněla po roce a půl, v době, kdy jsem zhubla asi 5kg a začala chodit cvičit.. prostě jsem se na to vykašlala.
O prcka jsem teď teda taky přišla v 7tt, ale mě už je 38.
Beru jen listovku, hořčík a objednala kůru bylin od naděje..
@Aduš8 no jista jsem si jen tak, ze mi vychazi pozitivni ovulacni testy (vim, ze to neni jistota, ze ovulace je), ale taky mam cca 3-4 dny bilkovy hlen a jsem desne nadrzena. Premyslim, ze si nejaky cyklus zmerim bazalku, abych mela vetsi jistotu. Drive jsem STM pouzivala jako antikoncepcni metodu. Ale na ultrazvuku jsem kolem ovulace nebyla, takze takto to potvrzene nemam. Diky, ja prave planuju odstavit ve 2 letech syna, coz je cca za 3 m. Tak mi to dava nadeji, ze to muze byt i tim kojenim. Kojim totiz jednou pres den, pak na uspani a v noci podle potreby…coz je asi jeste dost.
@Mala marťa Ahoj, dekuji moc, ty jsi taky uzivej vytouzene tehotenstvi!
stitku mi ted nikdo nekontroloval, to je fakt, ale pred prvnim tehu mi delali podrobne testy a vse v naprostem poradku. Tak nevim.
@Caridina ja vim, to je proste smutne. Ale musime verit! Me par mesicu po potratu oznamila blizka kamoska, ze ceka treti. Predtim jsme spolu resily, ze se mozna bude rozvadet, s muzem ji to neklapalo. Pak meli jeden sex za dloouhou dobu a bylo zadelano. Dalsi kamoska ma mimca jen z „kapicek lasky“ bez jakehokoli snazeni. Dalsi tri kamosky z prvniho styku, kdy se rozhodli. Vsechny kamosky takto obe dve deti. Dalsim dvema to vyslo druhy mesic. Vlastne kolem sebe nemam moc nikoho, kdo by se snazil a citim se jak h*vno. Doufala jsem, ze druhe uz pujde snadnejc, ale zatim to teda nevypada.
@Anonymní píše:
No a nebereš toho zbytečně moc? Nehrotis to přehnaně? Jak se stravujes, co váha? Co kostrč, v jaké je formě? A Mojžíšová… Někdo říká, že pánev stahuje, ale ono je třeba ji naopak prokrvit (i jídlem -skorice, chilli… ) Jinak můžeš zkusit ještě gynex, nebo po ovulaci drmek
Já vím, to jsou ty deb*ilni obecný kecy
Já otěhotněla po roce a půl, v době, kdy jsem zhubla asi 5kg a začala chodit cvičit.. prostě jsem se na to vykašlala.
O prcka jsem teď teda taky přišla v 7tt, ale mě už je 38.
Beru jen listovku, hořčík a objednala kůru bylin od naděje..
Ahoj. Jo, beru toho moc, to si uvedomuju a hrotim to taky moc. Jsem pipina. Jen mam pocit, ze kdybych to neresila tak neotehotnim nikdy. Proste se vsemu snazim dat maximum. :/ Hele vaha myslim dobri, 160 cm a 60 kg. Delam do oblasti leciv a jsem vyzivova poradkyne na volne noze, tak stravu, myslim tusim a ty doplnky cilim presne na to, co si myslim ze je potreba. Ale nejsem doktor no
Drmek myslim, ze by mohl fungovat, ale bohuzel se neslucuje s kojenim ve smyslu, ze brzdi laktaci. No a gynex jsem kdysi zkousela a nic. Tu kostrc resim ted dost intenzivne skrz Mojzisku a faktem je, ze panev mam spis stazenou nez uvolnenou, na tom dlouhodobe pracuju i pomoci prodychavani, naparek apod. Kdyz to tak po sobe ctu, tak jsem fakt silenec. Jinak jsem jako normalni clovek co si uziva dite a ma konicky a tak ![]()
Tvuj potrat me mrzi. Vim jak silene to je, obzvlaste po delsi snaze. 38 jeste neni konec sveta, verim ze se dockas! To, ze je po potratu pohnojeno je pravda, drzim palce!!
@Maiah @Caridina Holky, pokud mate takto kratkou LF a k tomu i problem se spinenim, cely kamen urazu muze byt v tom a pomoc je jednoducha - zkratka po ovu nasadit utrogestan
Koneckoncu Maiah pise, ze tuto dobrou zkusenost uz ma ![]()
Jinak s dlouhym snazenim o druhe mam bohuzel taky zkusenost - synovi bylo ted 11 let a sourozenec porad nikde
Ale u nas je to slozitejsi.
@Maiah věř tomu, že tě chápu
jak říkám, já se po tom roce a něco na to vykašlala a přestala to hrotit. Zacala jsem líp jíst a cvičit (to hlavně ze zdravotních důvodů) a tohle byl vlastně bonus. Cítím, že už se k tomu zase začínám upínat, ale nějak si nemůžu pomoct.. no asi je to brzo, a bude to ještě chvíli trvat, než se s potratem smirim.
A k tomu kojení, pokud nekojis v noci, tak to tolik nevadí.. ovulaci máš, takže je tělo připravené ve smyslu, že kojení tomu nevadí..
![]()
@Magda26 Jo ze…podruhe jsem prave otehotnela na utrogestanu, asi treti mesic brani. A stejne jsem v prvnim trimestru obcas spinila. Tak to asi zase zkusim.
Jinak holky moc dekuju za sdileni, pomohlo to a citim se trochu mene jako h*vno. Vsechny co mate druha miminka, mate doma zazrak
a my co jeste cekame, tak se dockame! ![]()
@Maiah Já tvoje pocity chápu, ale zkus věřit. Když kolem nás jelo druhé kolo, tak jsem často poslouchala „a vy nic“? plus poznamky typu „chudák malý, bude sám, ani toho sourozence mu nedopřejete“ jako by člověk nemohl mít jedno dítě a druhé byla povinnost, o tom, že mě tyhle poznámky vnitřně zraňovaly, raději mlčím. Taky mám kolem sebe kamarádky, které otěhotnely rychle. Nám to taky nejde, ale snažím se neztracet víru ![]()
@citlivaduse mam to podobne. Akorat uz jsem paranoidni, mam pocit ze na me kazdy kouka jakoze „jo, temhle to asi zase nejde, maly ma skoro dva roky a furt nic“. Nekteri uz i naznacili ze je nejvyssi cas na druhe. Hodne lidi kolem me maji deti s odstupem dva roky, tak jim to prijde uz asi pozde nebo co. Dokonce mi volala vedouci z prace, jestli planujeme druhe, ze se to nabizi
(jeste nevi, ze po materske neprijdu, reknu ji to az prijde ten spravny cas) tak jsem ji horko tezko vysvetlovala ze to neni vzdy tak jednoduche „si naplanovat“ mimi a citila se jak blbec. Jo, snazim se verit, diky! Vam taky preji at se konecne zadari!