Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj , zkusím založit nové téma, pokud se nebude nikdo zlobit.
Jsem tady nová, jsem asi 3 týdny po revizi. Bohužel ani nevím v kterém jsem byla, nikdo mi to nebyl schopen říci, že nic neviděli. Takže asi v 2.týdnu max. pořád mě strašili mimoděložním těhotenstvím, ale nic se neukázalo, ani po revizi nic nenašli a tak jsem asi podle nich potratila už před tím než jsem dorazila do nemocnice. Ovšem trápí mě teď něco jiného. byla jsem totiž asi 2-3.týdny předtím na HSG. Teď když jsem byla naposledy na kontrole na gyndě na mě sestra vyjela s tím, že jestli jsem byla poučena o tom, že po HSG nesmí být nechráněný pohlavní styk. Že to potom vždy končí potratem. Bohužel mi to opravdu nikdo neřekl ani jsem to nikde nečetla. Cítila jsem se pod psa, mám chuť změnit doktora!! pak mi vysloveně řekla že určitě 6měs. žádné snažení. To mě dorazilo, už 1,5 roku se snažíme. Nevíte některá o tom snažení po HSG?
Je to něco jako profouknutí vaječníků, dělá se to když se snažíš otěhotnět a nejde to. Tím zjišťují zda máš vaječníky v poho. Zavedou ti takovou sondu a vstříknou tekutinu mezi vaječníky a projedou tě rentgenem. Mě osobně to bylo hodně nepříjemné a bolestivé.
Ahoj Pepi, tak to mě překvapuje
! Mě naopak můj doktor řekl, že se stává, že se po tom snadněji otěhotní! Taky jsem neslyšela o tom, že by měl být chráněný styk.
Já jsem také byla zcela přesvědčena, že po tomhle to půjde jako po másle! Bohužel mi toto nesdělil doktor, ale sestra! (Doktor je co se týče informací dost málomluvný. ) A fakt mě tímto šokovala, samo že jsme na to nevlítli hned po HSG, potom je to takové stejně divné, ty co to mají za sebou mi dají za pravdu, ale po pár dnech jsme se zase tulili.
Já jsem na tom byla asi před rokem a půl, tak si už moc nepamatuju, jak mi bylo potom. Jenom si pamatuju, že mě to dost bolelo. Třeba má sestra špatné informace. Já si fakt myslím, že je to blbost. Na to by nás přece doktoři upozornili! A mě fakt řekl, že se po tom máme dál snažit a že to po tom třeba vyjde!
Ahoj Pepita.
HSG je hysterosalpingografia, je to vysetrenie maternice a vajcovodov:
do ustia maternice sa vstrekne kontrastna latka aby sa zistilo, aky tvar ma dutina maternice a ci su obidva vajecniky priechodne, ci sa kontrastna latka dostane cez oba vajecniky do dutiny brusnej. Nieje to prefukovanie, je to len diagnostika, to znamena zistenie stavu. Ci tam napr. niesu zrasty. No a snazit sa mozes po tomto vysetreni urcite bez obmedzenia.
K.
taky nevím jak na to přišla, myslím že to bylo jakési zbytečné zastrašování, ale určitě se jí na to ještě při další kontrole zeptám. A také se zkusím zeptat i doktora, jaký je jeho názor. Pokud bude mluvit stejně jako sestra, budu tedy zvědavá jak mi vysvětlí fakt, že mi to vůbec neřekl, když mi to HSG v nemocnici provádě přímo ON!!?
Ahoj, myslim, ze ta sestra by si zaslouzila ztratit svoje zamestnani.
Nic se neboj, to co rekla je nesmysl. Ja jsem po HSG nedavno. Styk jsem mela zakazany nasledujicich 24 hodin, ale protoze jsem skoro tyden spinila, stejne k nemu doslo pozdeji
Pul roku
To si popletla s revizi delohy nebo buhvi cim. Naopak po HSG se tehotneni doporucuje, proto se prece dela
Dost jsem toho o HSG precetla z ruznych zdroju a vsude se doporucuje snazit se hned a v nasledujicich 3 mesicich je mirne zvysena sance na otehotneni. Me MS uz neprisla a pevne doufam, ze tvoje sestricka byla uplne mimo (napodzim jsem o jedno mimi prisla zamlklym tehu a naslednou revizi ). Taky moc dobre nerozumim, proc ti delali revizi delohy, kdyz jeste nebylo ani ultrazvukem potvrzene tehu - jestli jsem to dobre pochopila. A na doktora se nezlob, on ti urcite zadnou informaci nezatajil. Preji brzke //
Tak na tvém místě, bych ihned informovala svého gynekologa, protože ta sestra by tam po takovém nesmyslu a přístupu k pacientce měla přijít o místo. Já jsem toto podstoupila letos 02/2006 společně s ještě menším laparoskopickým zákrokem na vaječnících. Dělají to v narkóze a byla jsem po propuštění z nemocnice poučená svým gynekologem i lékařem, že jakmile přestanu špinit, tak je naopak vhodné co nejdříve nechráněný pohl. styk. Doporučovali nám alespoň každý 2-3 den !!! To co ti tvrdila sestra od tvého gynekologa je nesmysl, protože potom by ten zákrok neměl moc smysl !!!
ahojky,
Pepito, holky mají pravdu. Po HSG se nechráněný styk ba naopak doporučuje, protože je vyšší šance k otěhotnění.
To, žes přišla o mimčo, bylo způsobený určitě něčím jiným. S podstoupeným HSG to nemohlo mít nic společnýho.
Přeju brzký // ![]()
ahoj pepi,
aj ja som bola po HSG upozornena, ze 24 hod. by sme sa tulit nemali a pravdepodobne, bola som ubolena, tak sa ani nechcelo a nedalo. no potom je vacsia pravdepodobnost otehotnenia, kedze to tou tekutinou „precistia“. nam sa babo nepodarilo, problem je inde, no aspon viem, ze vajickovody su priechodne a to je dobre.
Teda Pepito, ta sestra je fakt úplně blbá ![]()
Nebudu se tu opakovat, holky už vše napsaly, takže neboj- tvoje vina to nebyla ani náhodou
A dr. bych teda změnila… ![]()
Díky holky moc za podporu, vážím si opravdu každého názoru, všechny máte stejný a hlavně takový jaký jsem potřebovala slyšet!!
Na tu revizi mě poslali protože jsem dojela na pohotovost s bolestmi levého vaječníku a taky jsem uprostřed cyklu začala krvácet, zjistili že mám hcg 294, což asi bylo těhotenství
No a druhý den klesl, ale né tolik jak si představovali, tak mě poslali na tu revizi. Ještě tam byla možnost mimoděložního těhotenství. Myslím si že to bylo dobře že jsme se po tom HSG tulili, podvědomě jsem tušila že to vyjde a na ženskou intuici nemusím mít doktorát. Bohužel vyšlo a nevyšlo, možná tím že jsem měla nízký obsah hormonů, možná tím opravováním bytu, ale nemyslím si že to bylo tím HSG. Co naplat, teď nás s manžou trápí to za jak dlouho na to vlítnout, jestli za 3 nebo těch 6měsíců. Však víte jaké je to hrozné čekání… ![]()
Ahoj holky,snazime se s pritelem 2.5 roku(me je 25let),jim kyselinu listovou,jim zdrave,nekourim,obcas si dam pivko
takze jsme nevedeli kde je problem,momentalne jsme v Anglii a zasla jsem si tu k doktorce,ta me hned poslala na fertility clinic,to je pro zeny co maji problem s otehotnenim,samozrejme jeste predtim byl na vysetreni muj partner(v poradku)…hned me poslali na krev kvuly hormonum a zrovna vcera jsem byla na HSG,bala sem se strasne,hlavne kvuly diskuzim co jsem si vsude predtim cetla…dala sem si pred 2 ibalginy a bolest trvala pri vstriku tekutiny asi 10 vterin,opravdu stejna jako ta menstruacni,jen o neco silnejsi,ale v duchu jsem myslela na to proc to delam a proc tam jsem:-) vydrzela jsem to,pritel na me cekal venku pac se mi potom motala hlava a spala sem pak cely den:-) drzte palce tak jako ja vam,budeme to tento mesic zkouset,nemyslet na to,to samozrejme nejde,jen se to lehko pise,takze huraaaa do toho