Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky a snažilky.
Plánujeme s přítelem miminko a chtěla jsem se zeptat, zda tady najdu kamarádku, která taky plánuje nebo se už snaží o miminko v tomto věku. Mám už děti tři, ale s přítelem ještě žádné. Moc po něm toužíme a čekáme až se mi stabilizuje zdravotní stav a schválí nám to lékaři. Snad v tom nejsem sama, a snad není ještě na děťátko v tomto věku není pozdě ![]()
@Kristýnka6196 píše:
Ahoj maminky a snažilky.
Plánujeme s přítelem miminko a chtěla jsem se zeptat, zda tady najdu kamarádku, která taky plánuje nebo se už snaží o miminko v tomto věku. Mám už děti tři, ale s přítelem ještě žádné. Moc po něm toužíme a čekáme až se mi stabilizuje zdravotní stav a schválí nám to lékaři. Snad v tom nejsem sama, a snad není ještě na děťátko v tomto věku není pozdě
Pozdě může být a nemusí. Teda závisí kolik 40+ ti je. Jestli dítě chcete, tak na nic nečekám a objednám se hned do CAR.
@Kristýnka6196 hodně štěstí a hlavně už si chlapa nechej, ať za chvíli neplodíš dalšímu dítě, protože on ještě nemá…
@MatildaMatilda píše:
3 děti…40+…ano, je pozdě…
jak pro koho. Znám jednu, co už čeká po 40 druhý ![]()
@Modelína_z_Kolína píše:
jak pro koho. Znám jednu, co už čeká po 40 druhý
Ale jo…ať si každý dělá co chce…je to jen můj osobní názor…Je rozdíl nemít žádné, protože to z různých důvodů nešlo a žena touží po miminku a už ji je holt 40 nebo pokud do toho vlitne po 40 a doma už děti má, ale ještě jedno dají…Ale pokud mám 3 děti, je mi 40+(a to ani nevíme kolik+
),najdu si nového přítele…a proto další mimi…tak to je pro mě prostě pozde ![]()
@Kristýnka6196 pokud po tom strašně toužíš, tak hurá do toho. Ale jako nebýt zdravotně v pořádku, tak rozhodně neriskuji další těhotenství. Dáš se do kupy a s těhotenstvím se zase rozpadnes. Ono to tělo po 40tce už může reagovat dost bouřlivě
vím o čem mluvím, je mi 42, nejmladší bude rok ![]()
@Kristýnka6196 pokud se na to cítíte, tak určitě zkuste, držím pěsti. Nejspíš to už asi bude chtít asistenci v CARu a případná rizika vám asi chtě nechtě sdělí lékař. Asi bych už nečekala na to, jestli to dopadne přirozenou cestou, měsíce běží… Klinicky je 40 let dávno za ideálním věkem, nicméně život nejde podle statistických tabulek. Třeba to půjde. Hlavně, ať jde vše bez komplikací ![]()
Mě je teda 37 a s partnerem bychom se pokusili o první dítě, pro oba. Pokusili proto, že musíme na IVF, samo nám to nejde - špatný spermiogram ![]()
Ahoj, ted mi bude 41 a čekam třetí, rozvedla jsem se a našla přítele(bez dětí) no a podařilo se nám, jsem v půlce těhotenství, čekáme kluka a je to super, všichni nadšení hlavně můj první dítě a kluk
z předchozího vztahu mám dvě holky bere je jako vlastní a vím že rozdíly dělat nebude, začátek tehu byl hrozný strašné nevolnosti, teď už ťuk ťuk dobrý.
Tak šup do toho, nikdy není pozdě a na genetice mi řekl doktor že je super otěhotnět přirozeně ve 40 letech, no po 2 letech snažení, vůbec to nešlo a nakonec se zadařilo…
Ahoj všichni i po 40ti není pozdě v dnešní době úplně běžné. Napíšu svůj příběh. S manželem máme 2 velké dcery letos 22 a 17 let.Ve svých 41 letech jsme zatouzili po třetím dítěti, zadarilo se po 7mesicich ale v 9tt zamlkle těhotenství vše se obeslo bez revize. Zacali jsme se snažit po první MS a za tři měsíce na testu// nechala jsem si udělat všechny dostupné genetické testy miminka a vše bylo v naprostém pořádku, dokonce lepší výsledky jak u některých dvacitek. V říjnu 23 se nám narodila krásná zdravá holčička. Porod hodinový bez komplikací bez nastrihu vše ok. Energie s manželem máme na rozdávání vždy jsme byly velmi akční. Jen jsem tímto chtěla říct věk je jenom číslo a kdo se cítí ba dítě po 40ti hurá do toho jde to a u nás přirozeně. Všem kdo chtějí dítě po 40 držím palce ať to vše dopadne dobře jako u nás míč vám to přeji.
@Lucnat píše:
Ahoj všichni i po 40ti není pozdě v dnešní době úplně běžné. Napíšu svůj příběh. S manželem máme 2 velké dcery letos 22 a 17 let.Ve svých 41 letech jsme zatouzili po třetím dítěti, zadarilo se po 7mesicich ale v 9tt zamlkle těhotenství vše se obeslo bez revize. Zacali jsme se snažit po první MS a za tři měsíce na testu// nechala jsem si udělat všechny dostupné genetické testy miminka a vše bylo v naprostém pořádku, dokonce lepší výsledky jak u některých dvacitek. V říjnu 23 se nám narodila krásná zdravá holčička. Porod hodinový bez komplikací bez nastrihu vše ok. Energie s manželem máme na rozdávání vždy jsme byly velmi akční. Jen jsem tímto chtěla říct věk je jenom číslo a kdo se cítí ba dítě po 40ti hurá do toho jde to a u nás přirozeně. Všem kdo chtějí dítě po 40 držím palce ať to vše dopadne dobře jako u nás míč vám to přeji.
Věk bohužel není jen číslo…ač to lidé rádi říkají…úplně běžné mít děti ve 40+ není..to, že je lidé mají a je to „moderni“ je jedna věc, ale za normu bych to nepokladala..a ano, ve 40+ je člověk vetsinou fit a plný síly…ovšem za 10,15let proste sily ubývají
.ale zase kazdy vek ma sve vyhody a nevyhody..každopádně ať si každý dělá co chce a na co má sílu a Vám přeji hodně radostí s malou princeznou..
@Anonymní píše:
@Kristýnka6196 hodně štěstí a hlavně už si chlapa nechej, ať za chvíli neplodíš dalšímu dítě, protože on ještě nemá…
já jsem s jedním byla 13 let a máme 3 děti. S tímto jsem 5 let a nemáme dítě. Vyznívá to od Vás dosti nevlídně, jako bych byla nějaká přelétavka. Ale děkuji i tak za názor
@Lucnat píše:
děkuji moc za povzbudivý příspěvek
Já si taky myslím, že pozdě není. Osobně se na to cítím. Najde se tady jistě spousta maminek nebo snažilek, co to odsoudí. Ale to už tak v diskuzích je - diskutuje se.
Já Vám přeji ať Vám děti dělají jen samou radost a ještě jednou děkuji ![]()
Já bych vám to přála, ale na vašem místě bych šla rovnou do CARu. Ze svého okolí znám jenom jednu ženu, která ve věku 40 a víc otěhotněla přirozeně (šesté dítě), pak ještě jednu které se to povedlo v 38 (první dítě), ale pak další tři, kterým se zdravé dítě nepovedlo, a to jim bylo lehce pod 40 (všechny se snažily o první dítě). Respektive jedna nikdy neotehotnela, druhá ano, ale potratila v druhém trimestru, třetí dítě má, ale hodně postižené.
@Kristýnka6196 píše:
Ahoj maminky a snažilky.
Plánujeme s přítelem miminko a chtěla jsem se zeptat, zda tady najdu kamarádku, která taky plánuje nebo se už snaží o miminko v tomto věku. Mám už děti tři, ale s přítelem ještě žádné. Moc po něm toužíme a čekáme až se mi stabilizuje zdravotní stav a schválí nám to lékaři. Snad v tom nejsem sama, a snad není ještě na děťátko v tomto věku není pozdě
Ahojky, všechno to záleží na tom, jak je na tom žena s plodností. Sama píšeš, že se ti má stabilizovat zdravotní stav a potřebuješ schválení lékařů, takže řešíš nějaké zdravotní otázky, ale nevíme, jestli to souvisí s plodností nebo ne.
Spoustu věcí může žena pozorovat sama na sobě, záleží jaký máš cyklus, MS a jestli se zaměřuješ na zjišťování ovulace. Pokud je u tebe vše ok, pak by se těhotenství mohlo podařit. Pokud jsou již přítomné nějaké problémy, pak bych se obrátila na ten CAR a začala bych Hormonálním profilem. Ve věku 40+ se zjišťuje především hladina ovariální rezervy - AMH hormon.
Samozřejmě každá žena to má jinak, u některé nastane třeba předčasný přechod a jiná je plodná ještě dlouho. Teď tu byla dobrá diskuze s názvem: 42 a nemenstruuji - došly mi vejce?
Držím palce, ať to vyjde! ![]()